Ρεύμα εκ περιτροπής και ακριβό

Ρεύμα εκ περιτροπής και ακριβό

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεύμα εκ περιτροπής, το οποίο μάλιστα θα το πληρώσουν ακριβά, θα έχουν από σήμερα οι καταναλωτές εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ που ξεκίνησαν από χθες τα μεσάνυχτα ενάντια στο νομοσχέδιο της Μικρής ΔΕΗ. Αυτό που προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται να έχει επιτευχθεί είναι η αποφυγή ενός γενικευμένου μπλακ άουτ. Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να στρέψουν την κοινωνία εναντίον τους, γι’ αυτό και στη χθεσινή συνεδρίασή τους αποφάσισαν να αμβλύνουν τη στάση τους. «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μπλακ άουτ. Προχωράμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ και ορυχεία από την Κομοτηνή μέχρι την Αρκαδία. Κανείς δεν είπε ότι θα σβήσουν όλες οι μονάδες ταυτόχρονα. Οι κινητοποιήσεις θα είναι κλιμακούμενες γιατί κανείς δεν θέλει να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Σπάρτακος Γ. Αδαμίδης.

Τα φορτία που θα βγουν εκτός συστήματος από φθηνές λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, θα υποκατασταθούν από ακριβές εισαγωγές ρεύματος και από τις επίσης ακριβές ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος της κιλοβατώρας για τις μέρες της απεργίας. Η Οριακή Τιμή Συστήματος στην οποία αγοράζει η ΔΕΗ το ρεύμα για να προμηθεύσει τους πελάτες της διαμορφώνεται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για σήμερα, πρώτη ημέρα της απεργίας, στα 64,6 ευρώ η MW από 55 ευρώ την προηγούμενη ημέρα.

Ο Διαχειριστής του Συστήματος, μετά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΥΠΕΚΑ υπό τον υφυπουργό Μ. Παπαγεωργίου και τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ της ΔΕΗ, προχώρησε στη λήψη μέτρων και ζήτησε με επιστολή του από τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσουν σε μέτρα των αρμοδιοτήτων της για την αποφυγή μπλακ άουτ. Από τη ΔΕΗ ζητήθηκε η διασφάλιση του ελάχιστου παραγωγικού δυναμικού ανά γεωγραφική περιοχή της χώρας και συγκεκριμένα 1.850 MW στη Β. Ελλάδα, 700 MW στον Νότο και 750 MW στη Δυτ. Ελλάδα. Είναι τα συνολικά 3.300 κρίσιμα MW για την αποφυγή μπλακ άουτ. Ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε επίσης να αυξήσει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές χώρες (βόρεια σύνορα και Ιταλία) στα μέγιστα επίπεδα των 1.400 MW, κάνοντας χρήση πέραν των εμπορικά διαθέσιμων και των εκτάκτων εισαγωγών (emergency). Με επιστολή του κάλεσε τους ανεξάρτητους παραγωγούς να μεγιστοποιήσουν την παραγωγική τους ικανότητα για όσο διάστημα απαιτηθεί και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής και μέσης τάσης να μειώσουν την απορροφούμενη ισχύ. Ζήτησε επίσης από τον ΑΔΜΗΕ τη διακοπή των αντλιοστασίων των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής του φορτίου.

Ο Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) με ανακοίνωσή του ενημέρωσε τους καταναλωτές για το ενδεχόμενο των προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης. Η διάρκειά τους θα καθορισθεί από τον ΑΔΜΗΕ για την ηπειρωτική χώρα με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος. Εφόσον υπάρξει μείωση του παραγωγικού δυναμικού σε προγραμματισμένες διακοπές θα προχωρήσει και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Από τις διακοπές θα εξαιρεθούν κρίσιμες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου (νοσοκομεία, ιδρύματα κ.λπ.). Ο ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε επίσης από τους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων, καθώς επίσης και να περιορίσουν τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως τις ώρες αιχμής (11 π.μ – 4 μ.μ. και 8 μ.μ. – 10 μ.μ.). Τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης θα πρέπει να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο νοσοκομείο διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή