Ενας στους πέντε έμεινε μετεξεταστέος στην Α΄ Λυκείου

Ενας στους πέντε έμεινε μετεξεταστέος στην Α΄ Λυκείου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία με την οποία θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της βαθμολογίας των μαθητών της Α΄ Λυκείου στα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε απαραίτητη, καθώς τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας δείχνουν ότι για τη φετινή αποτυχία των μαθητών της Α΄ Λυκείου -ο ένας στους πέντε έμεινε μετεξεταστέος σε κάποιο μάθημα- δεν ευθύνεται η επιλογή θεμάτων μέσω της Τράπεζας αλλά η βαθμολόγηση των μαθημάτων. Χθες μάλιστα ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι για το επόμενο σχολικό έτος οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση στα θέματα της Τράπεζας από τον Οκτώβριο αντί για τις 27 Μαΐου.

Ειδικότερα, με βάση την τροπολογία, οι μαθητές δεν θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τη βαθμολογική βάση του 10 (με άριστα το 20) και στους επιμέρους κλάδους κάθε μαθήματος (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, και Αλγεβρα και Γεωμετρία για τα Μαθηματικά), αλλά θα πρέπει ο μέσος όρος των βαθμών των επιμέρους κλάδων να είναι τουλάχιστον 10.

Βέβαια, η αλλαγή αυτή δημιουργεί αναστάτωση στα σχολεία, που πρέπει να κάνουν νέο υπολογισμό για την προαγωγή των μαθητών της Α΄ Λυκείου, την ίδια στιγμή που το σχολικό έτος ολοκληρώνεται σήμερα. Για το θέμα χθες συνεργάτες του υφυπουργού Παιδείας Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, που μίλησαν χθες στην «Κ», διευκρίνισαν ότι τα σχολεία θα πρέπει να κάνουν έως και σήμερα νέο υπολογισμό της βαθμολογίας των μαθητών που έμειναν μετεξεταστέοι στα δύο αυτά μαθήματα. Σε περίπτωση απροόπτου, η μεταβολή μπορεί να γίνει και μέχρι τη Δεύτερα 14 Ιουλίου και την ολοκλήρωση της προθεσμίας για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Για να συνδράμουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών θα βρίσκονται στα Λύκεια ο διευθυντής και δύο καθηγητές πληροφορικής.

Οπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο κ. Δερμεντζόπουλος, η επιμέρους αποτυχία πέρυσι σε διάφορα μαθήματα ήταν μεγαλύτερη της φετινής. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός, στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία φέτος το 31% των γραπτών ήταν κάτω από τη βάση και πέρυσι το 36%, στη Λογοτεχνία φέτος ήταν 10% και πέρυσι 16%, στη Νέα Ελληνική Γλώσσα φέτος 14% και πέρυσι 16%, στην Ιστορία 37% και 38%, στην Αλγεβρα 48% και 57% , στη Γεωμετρία 47% και 56%, στη Φυσική 50% και 56%, στη Χημεία 48% και 53%, στη Βιολογία 41% και 34%.

Τα υψηλότερα ποσοστά

Βέβαια, ο κ. Δερμεντζόπουλος ανέφερε ότι φέτος, και λόγω του νέου τρόπου βαθμολόγησης, το 23% των μαθητών της Α΄ Λυκείου έμειναν μετεξεταστέοι. Το ίδιο ποσοστό έδωσε και η ΟΛΜΕ (συγκεκριμένα, 23,3%). Τα υψηλότερα ποσοστά μετεξεταστέων κατεγράφησαν σε Ζάκυνθο (46,4%), Ξάνθη (40,9%), Ρέθυμνο (38,2%) και τα χαμηλότερα σε Α΄ Θεσσαλονίκης (13%), Λέσβο (13,3%), Τρίκαλα (14,8%).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT