Αντ. Σαμαράς: «Χέρι χέρι με τους χρυσαυγίτες»

Αντ. Σαμαράς: «Χέρι χέρι με τους χρυσαυγίτες»

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετωπικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να εξουδετερώσει την επικοινωνιακή και πολιτική στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της ΔΕΗ, κινείται η κυβέρνηση και, προσωπικά, ο πρωθυπουργός, που χθες κατηγόρησε την Κουμουνδούρου για συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή.

Σχολιάζοντας τις απεργιακές και πολιτικές αντιδράσεις στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «τη συνολική αντίδραση κάποιων βολεμένων που ζούσαν από τις στρεβλώσεις και τις σπατάλες του Δημοσίου», μεταξύ των οποίων ενέταξε και τον ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι πλέον «δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τους βουλευτές της Χ.Α., χωρίς καν να υπάρχει περίπτωση να επιτύχουν το παραμικρό. Τέτοια τύφλωση, τέτοιος αμοραλισμός. Θαυμάστε τους τάχα “προοδευτικούς δημοκράτες”, χέρι χέρι με τους χρυσαυγίτες!».

Το σχόλιο του κ. Σαμαρά, από τη χθεσινή του ομιλία στον Economist, αποτελεί μόνον τον έναν εκ των δύο πυλώνων της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης για το ζήτημα του δημοψηφίσματος στο Α΄ θερινό τμήμα. H φαρέτρα του Μαξίμου περιλαμβάνει τόσο τις προβλέψεις του Συντάγματος όσο και την εικόνα… Βαβέλ που εμφανίζει η αντιπολίτευση. Είναι ενδεικτικό ότι η πρόταση του ΚΚΕ που ζητεί συλλήβδην ακύρωση νόμων, σε συνδυασμό με την άρνηση των κομμάτων της Αριστεράς να αποδεχθούν τις υπογραφές της Χ.Α., καθιστά αμφίβολο αν από τους 139 βουλευτές που ζητούν δημοψήφισμα αθροίζονται οι 120 «ομοειδείς» που προβλέπει το Σύνταγμα.

Μπαράζ συσκέψεων

Υστερα από ένα μπαράζ συσκέψεων, στον απόηχο των διαφορετικών εκτιμήσεων μεταξύ κυβέρνησης και προέδρου της Βουλής, και αφού το ζήτημα συζητήθηκε αναλυτικά κατά τη συνάντηση των Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου το βράδυ της Τετάρτης, η κυβέρνηση κινείται προς την απόρριψη του αιτήματος με το επιχείρημα ότι η συνταγματική πρόβλεψη αφορά ψηφισμένα νομοσχέδια που «ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα». Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι το εν λόγω είναι κατεξοχήν οικονομικό και πολιτικό, κάποια, δε, τείνουν να το χαρακτηρίσουν και «δημοσιονομικό» (επί δημοσιονομικών, το Σύνταγμα απαγορεύει τη διενέργεια δημοψηφίσματος), υπό την έννοια ότι περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο, ενώ το κράτος διατηρεί μετοχική συμμετοχή στη ΔΕΗ.

Ο δεύτερος πυλώνας των κυβερνητικών επιχειρημάτων, όπως προέκυψαν από διαδοχικές συσκέψεις αλλά και τη συζήτηση που είχαν το βράδυ της Τετάρτης οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος στο Μαξίμου, αφορά τις υπογραφές που αθροίζονται από τις… 7 διαφορετικές προτάσεις που υπεβλήθησαν. Θεωρείται δεδομένο ότι η πρόταση του ΚΚΕ δεν συναθροίζεται, κάτι που εμμέσως αναγνώρισε χθες και ο προεδρεύων της Βουλής Γ. Δραγασάκης, όταν από την έδρα αναφέρθηκε σε 127 συνολικά βουλευτές που ζητούν δημοψήφισμα και, διακριτά, στην πρόταση των 12 βουλευτών του ΚΚΕ. «Ας αποδεχθούν ότι για την εξασφάλιση των υπογραφών συνυπολογίζουν και αυτές της Χ.Α.», σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, επιδιώκοντας να τροφοδοτήσουν τη… δυσανεξία των ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ έναντι της Χ.Α.

Παρά το γεγονός ότι τόσο η αρχική θέση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη όσο και άλλων βουλευτών της Ν.Δ. (κατά πληροφορίες, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος αλλά και σε δηλώσεις της σε περιφερειακό ΜΜΕ η κ. Ελένη Μακρή-Θεοδώρου) ήταν ότι για το αίτημα τόσο τύποις όσο και στην ουσία του θα πρέπει να αποφανθεί η Ολομέλεια, η κυβέρνηση θα εισαγάγει τη συζήτηση στο θερινό. Η πρόταση εδράζεται στο άρθρο 21 του Κανονισμού της Βουλής, όπου σημειώνεται ότι «όπου στον Κανονισμό η Βουλή, νοούνται η Ολομέλεια, το τμήμα διακοπής των εργασιών… και οι διαρκείς επιτροπές…». Το επιχείρημα μοιάζει μαχητό, καθώς πολλά στελέχη ακόμα και της Ν.Δ. σημειώνουν ότι είναι σαφές από το Σύνταγμα ότι καθ’ ύλην αρμόδια να κρίνει και το τυπικό και την ουσία είναι η Ολομέλεια. Από την πλευρά του, το Μαξίμου σημειώνει ότι «βεβαίως, αν το τμήμα αξιολογήσει ως βάσιμη και νόμιμη την αίτηση της αντιπολίτευσης, άμεσα θα συγκληθεί η Ολομέλεια». Ωστόσο, είναι σαφές ότι η πρόταση της αντιπολίτευσης θα απορριφθεί ήδη από σήμερα και η απόφαση των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να μη «νομιμοποιήσουν», διά της συμμετοχής τους, τη διαδικασία μάλλον εξυπηρετεί τους έντονα προβληματισμένους βουλευτές της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή