Δίκες «σέρνονται» για μήνες στα ακροατήρια

Δίκες «σέρνονται» για μήνες στα ακροατήρια

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δεύτερη μεγάλη δίκη για τις μίζες των εξοπλιστικών, μετά εκείνη με πρωταγωνιστή τον Ακη Τσοχατζόπουλο και με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ντίνο Μιχαηλίδη, έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου.

Ομως, αν και έχουν περάσει από τότε σχεδόν τρεις μήνες, η δίκη βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το οποίο και ξεκίνησε. Μόλις στην αρχή. Η ακροαματική διαδικασία δεν έχει προχωρήσει κατά τη διάρκεια των τριών μηνών ούτε ένα βήμα, με το δικαστήριο, πλέον, να βρίσκεται σε πλήρη αδιέξοδο και ο χρόνος για τη λήξη του 18μήνου της προσωρινής κράτησης του πρώην υπουργού να μετρά αντίστροφα.

Σωρεία ενστάσεων

Ο λόγος της απόλυτης στασιμότητας στη δίκη του Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιου του, που επίσης είναι προσωρινά κρατούμενος, οφείλεται στο γεγονός ότι οι δικηγόροι των κατηγορουμένων έχουν παραιτηθεί και η όποια απόπειρα του δικαστηρίου να οριστούν άλλοι στη θέση τους έχει πέσει στο κενό.

Οι δικηγόροι που κατά καιρούς διορίζονται από το δικαστήριο από τις λίστες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών δεν μπορούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, γιατί οι παραιτηθέντες συνήγοροι των κατηγορουμένων προβάλλουν σωρεία ενστάσεων αρνούμενοι, ουσιαστικά, να δοθεί έστω και μέσω του δικαστηρίου υπεράσπιση στους κατηγορουμένους και να προχωρήσει η δίκη.

Το αδιέξοδο, που εκτιμάται ότι οφείλεται σε παρελκυστική πρακτική των συνηγόρων των εμπλεκομένων, απασχολεί πλέον έντονα τις αρμόδιες αρχές στο Εφετείο της Αθήνας καθώς η δίκη δεν εξελίσσεται, τα 18μηνα τρέχουν, οι αποφυλακίσεις του πατρός και υιού Μιχαηλίδη είναι πλέον θέμα χρόνου και η απονομή της Δικαιοσύνης ακυρώνεται.

Η δίκη Μιχαηλίδη, δίκη τρόπος του λέγειν, έχει οδηγήσει ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης σε σοβαρές σκέψεις για αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας που ενθαρρύνει τις στρεψόδικες πρακτικές δικηγόρων, οι οποίοι επιθυμούν, για διάφορους λόγους, τη μη διεξαγωγή των δικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη έχουν προταθεί νομοθετικές ρυθμίσεις και η υπόθεση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας, ώστε οι παραιτηθέντες δικηγόροι να μην μπορούν να επανέρχονται στην εκδίκαση μιας υπόθεσης όταν παραιτούνται και όσοι διορίζονται από το δικαστήριο ως συνήγοροι κατηγορουμένων να μην μπορούν -πλην σοβαρότατου λόγου- να αρνηθούν.

Δεκάδες ακόμα

Πάντως η πρακτική ακύρωσης στην απονομή της Δικαιοσύνης που είναι έκδηλη, όπως τονίζουν δικαστικές πηγές, στην υπόθεση του πρώην Κύπριου υπουργού για τις μίζες των εξοπλιστικών, δεν είναι, δυστυχώς, η μόνη.

Δεκάδες δίκες καρκινοβατούν, σέρνονται για μήνες στα ακροατήρια με προφανείς συνέπειες στην απονομή της δικαιοσύνης, καθώς δικηγόροι επιλέγουν στο όνομα της προστασίας αθέμιτων συμφερόντων των πελατών τους, να ακολουθούν παρελκυστικές πρακτικές και στρεψοδικίες. Η περίπτωση, ωστόσο, της δίκης για τις μίζες των εξοπλιστικών, εκτιμάται ότι ανήκει σε εκείνες όπου κάθε όριο έχει προ πολλού ξεπεραστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή