Μετά την Bundesbank και η ΕΚΤ ζητεί αυξήσεις μισθών στη Γερμανία

Μετά την Bundesbank και η ΕΚΤ ζητεί αυξήσεις μισθών στη Γερμανία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στηρίζει την έκκληση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) για αύξηση των μισθών στη χώρα καθώς είναι χαμηλός ο πληθωρισμός και κατάλληλες οι συνθήκες στην αγορά εργασίας. Αυτή ήταν η δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Πίτερ Πρατ, στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επιδοκιμάζοντας μια αύξηση των μισθών στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, όταν και οι ίδιοι οι Γερμανοί προσδοκούν μια ενίσχυση των εισοδημάτων τους. Αυτήν την προσδοκία προεξοφλεί, μάλιστα, η εταιρεία ερευνών GfK και διαβλέπει άνοδο του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις 9 μονάδες για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2006.

«Οι συμβάσεις χαμηλών μισθών ήταν αναγκαίες σε χώρες που επλήγησαν από την κρίση χρέους για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους», δήλωσε ο κ. Πρατ όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel. «Αντίθετα, χώρες σαν τη Γερμανία όπου ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και η αγορά εργασίας σε καλή κατάσταση συστήνεται άνοδος των μισθών», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ. Ετσι, συνέχισε ο ίδιος, θα επιτυγχανόταν η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κοντά στο 2% που είναι το πλαφόν της ΕΚΤ. Σήμερα, οι έντονες αντιπληθωριστικές τάσεις από τη χαμηλή κατανάλωση και τον υποτονικό δανεισμό, έχουν αυξήσει επικίνδυνα τις πιθανότητες αποπληθωρισμού. Και ο αποπληθωρισμός θα ήταν μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για την εύθραυστη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Στη Γερμανία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά μόλις 1% τον Ιούνιο, ενώ ο πληθωρισμός σε όλη την Ευρωζώνη κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα του 1%. Μέχρι και η Bundesbank, η οποία τασσόταν πάντα υπέρ μιας μετριοπάθειας στην αύξηση των μισθών, έχει αλλάξει ριζικά τη στάση της.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bundesbank, Γενς Ούλμπριχ, έχει κατ’ επανάληψη ενθαρρύνει τα γερμανικά συνδικάτα να είναι πιο επιθετικά στις διαπραγματεύσεις τους, δεδομένου του χαμηλού πληθωρισμού. Οντως, μετά μια δεκαετία μεγάλης εγκράτειας στις μισθολογικές απαιτήσεις, οι συνδικαλιστικές ενώσεις διεκδικούν γενναίες αυξήσεις στους μισθούς. Τον Απρίλιο, 2,1 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό κλάδο πέτυχαν άνοδο 3% των μισθών τους για το 2014 και 2,4% για το 2015.

Οι προσδοκίες των Γερμανών για αύξηση των εισοδημάτων τους αντανακλάται από άνοδο του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης της GfΚ. Οι κατά παράδοση συντηρητικοί καταναλωτές στη Γερμανία είναι σήμερα πρόθυμοι να αυξήσουν τις δαπάνες τους σε μια περίοδο που η χώρα δέχεται κριτική για την υπερβολική εξάρτηση της οικονομίας στις εξαγωγές.

Η κριτική αυτή επικεντρώνεται στο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών που απεικονίζει την ανισορροπία ανάμεσα στη Γερμανία και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Θεωρείται πως η δημοσιονομικά άψογη εικόνα της Γερμανίας απορρέει από την κατανάλωση των προϊόντων στο εξωτερικό και ειδικότερα την υπόλοιπη Ευρωζώνη σε μια περίοδο που οι καταναλωτές στον ευρωπαϊκό Νότο είναι εξαντλημένοι από την πολυετή κρίση χρέους. Αυτός είναι ο λόγος που οι οικονομολόγοι παροτρύνουν μια ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης στη Γερμανία ώστε το ΑΕΠ της χώρας να μη στηρίζεται μόνο στις εξαγωγές και το συνακόλουθο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών. Ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει συστήσει στο Βερολίνο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να μην εξαρτάται η γερμανική ανάπτυξη, επί το πλείστον, στις εξαγωγές. «Οι πολιτικές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των εγχώριων πηγών ανάπτυξης και τη μείωση του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών, καθώς κάτι τέτοιο θα ωφελούσε τόσο τη Γερμανία όσο και το σύνολο της Ευρωζώνης», είχε τονισθεί στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τη γερμανική οικονομία.

Η αποκατάσταση των ισορροπιών ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Νότο και τον Βορρά έχει αναδειχθεί κατά περιόδους μείζον πολιτικό ζήτημα, καθώς έχουν εξαντληθεί οι αντοχές των οικονομιών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης από τα μέτρα λιτότητας που έχουν ασκηθεί τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή