«Α113»: Ο μυστηριώδης κώδικας των κινουμένων σχεδίων

«Α113»: Ο μυστηριώδης κώδικας των κινουμένων σχεδίων

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και οι πιο φανατικοί των κινουμένων σχεδίων δεν είχαν παρατηρήσει μια από τις «συμπτώσεις» και «τα μυστήρια» που κρύβονται πίσω από μύθους περί «μαγικών» αριθμών και επαναλαμβανόμενων συμβόλων. Ο λόγος για ένα «μαγικό» κώδικα που εμφανίζεται σχεδόν σε όλες τις ταινίες της Disney Pixar.

Ο παράξενος κώδικας «Α113» εμφανίζεται εδώ και πάνω από έναν αιώνα σε τουλάχιστον 45 ταινίες κινουμένων σχεδίων, παιχνιδιών και τηλεοπτικών σειρών, σύμφωνα με το αφιέρωμα της Dailymail, ενώ είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στους ανθρώπους της εν λόγω βιομηχανίας.

Το πέπλο μυστηρίου και η περιπέτεια που συνήθιζε να τυλίγει τις παιδικές ιστορίες έγινε μια πραγματικότητα που εξάπτει την φαντασία στους μεγάλους –ηλικιακά- θαυμαστές της Disney.

Το ερώτημα και το αφιέρωμα της Dailymail για τον ύποπτο κώδικα, προκαλεί μια ανεξήγητη αδημονία. Πριν την ανάγνωση της πολυπόθητης απάντησης αρκετοί προσπάθησαν ίσως να δώσουν τις δικές τους μεταφυσικές απαντήσεις για το ανεξήγητο φαινόμενο. «Είναι άραγε ο μαγικός αριθμός του κόσμου των παραμυθιών; Ή μήπως είναι κάτι πιο τρομακτικό; Μήπως οι συμπτώσεις και η τύχη τελικά καθορίζουν τα πάντα;».

Σε όλες αυτές τις σκέψεις που μας κάνουν και πάλι παιδιά έρχονται να δώσουν την απάντηση οι ίδιοι οι δημιουργοί κινουμένων σχεδίων. Φαίνεται ότι ο κώδικας «Α113» είναι ο αριθμός της αίθουσας του διάσημου Ινστιτούτου Τεχνών της Καλιφόρνια, όπου οι μαθητές πρώτης γενιάς παρακολουθούσαν τα μαθήματα σχετικά με τον σχεδιασμό γραφημάτων, αλλά και χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων.

Από τότε και προς τιμήν του Ινστιτούτου, οι μαθητές κάθε γενιάς αναγνωρίζουν την κοινή αφετηρία τους σε αυτόν τον χώρο μέσα από την τοποθέτηση του συγκεκριμένου αριθμού στα έργα τους.

Σύμφωνα με την Margaret Crane, σύμβουλο δημοσίων σχέσεων του Ινστιτούτου, η παγκοσμίου φήμης τάξη χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή ως στούντιο από το Πρόγραμμα «Graphic Design».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή