ΕΛΛΑΔΑ

Το υπ’ αριθμόν ένα αξιοθέατο της Αθήνας τα «δωμάτια απόδρασης»

EΥΑ ΤΟΜΑΡΑ

Η είσοδος στον χώρο του πρώτου βιωματικού παιχνιδιού στην Αθήνα, στην περιοχή του Χίλτον. Κόστος συμμετοχής, 10-15 ευρώ το άτομο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πέντε παίκτες κλειδώνονται σε ένα δωμάτιο. Μοναδική αποστολή τους να δραπετεύσουν από τον μυστηριώδη χώρο εκμεταλλευόμενοι όλα τα κρυμμένα στοιχεία που βρίσκονται διάσπαρτα. Αινίγματα, γρίφοι, κλειδιά και ένα χρονόμετρο που μετράει αντίστροφα, είναι ο νέος τρόπος διασκέδασης που ψηφίζουν τουρίστες και Αθηναίοι.

Παρά τους λίγους μήνες λειτουργίας τους, τα ζωντανά βιωματικά παιχνίδια απόδρασης είναι μια φρέσκια ψυχαγωγική δραστηριότητα, ιδιαίτερα δημοφιλής στο εξωτερικό, η οποία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο του εγχώριου κοινού όσο και των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Ο πρώτος χώρος με «Δωμάτια Απόδρασης» που δημιουργήθηκε στην Αθήνα, το «AthensClue», στεγάστηκε σε μια παλιά, ατμοσφαιρική πολυκατοικία του 1930. Πριν από μερικούς μήνες ο χώρος διατηρούσε την πρώτη θέση στη λίστα του TripAdvisor με τα κορυφαία αξιοθέατα της Αθήνας, ενώ σήμερα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πάνω από το μουσείο της Ακρόπολης (3η) και τον ναό του Ηφαίστου (4η). Στην πρώτη θέση της ταξιδιωτικής πρότασης με τα πιο ενδιαφέροντα σημεία που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στην πόλη, βρίσκεται το «Adventure Rooms», παρόμοιος χώρος με «δωμάτια απόδρασης», παράρτημα διεθνούς αλυσίδας, που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το TripAdvisor, τα βιωματικά παιχνίδια της πόλης μας αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης τουριστών, καθώς πολλές φορές η διασκέδαση φαίνεται να υπερσκελίζει το αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Η Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας το παράδειγμα της πρωτεύουσας, έχει με τη σειρά της ανεβάσει τον πήχυ της ψυχαγωγίας με το «Mindtrap», το μεγαλύτερο ζωντανό παιχνίδι απόδρασης στην Ευρώπη, το οποίο βρήκε στέγη σε έναν χώρο 400 τ.μ., στην καρδιά της πόλης.

Τα Δωμάτια Απόδρασης (Escape Rooms) είναι χώροι με ζωντανά βιωματικά παιχνίδια, όπου οι παίκτες καλούνται να συγκεντρώσουν στοιχεία, αντικείμενα, κλειδιά, κωδικούς, γρίφους και να τα συνδυάσουν, ώστε να βρουν τη λύση ενός αινίγματος. Η φαντασία, η συνεργασία και η ψυχραιμία είναι τα κλειδιά για να καταφέρουν οι συμμετέχοντες να διαλευκάνουν την υπόθεση και να δραπετεύσουν από το δωμάτιο μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η συνεργασία με στόχο την αποτελεσματική λύση του μυστηρίου καθιστά το παιχνίδι ιδανικό για δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος ανάμεσα σε μέλη εταιρειών (team building), όπως αναφέρουν οι εμπνευστές του παιχνιδιού.

Μόδα από το εξωτερικό

Το εγχείρημα που «ζωντάνεψε» τις πιο απίθανες ιστορίες βιντεοπαιχνιδιών (videogames) αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και στο εξωτερικό. Ουσιαστικά πρόκειται για τον πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο τομέα στον χώρο της ψυχαγωγίας παγκοσμίως. Ενδεικτικά, ζωντανά παιχνίδια απόδρασης είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή σε Αγγλία, Αμερική, Ισπανία, Ιαπωνία, Κίνα, Ουγγαρία, Ολλανδία και Ρουμανία.

Τη μεγαλύτερη επιτυχία παγκοσμίως έχει γνωρίσει το «Escape Hunt Experience» στη Μπανγκόκ, το οποίο ιδρύθηκε το 2013. Παρά το μικρό διάστημα λειτουργίας του έχει ήδη 16 παραρτήματα σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, που μέχρι το τέλος του 2014 θα έχουν γίνει 50. Μέσα στο 2015, αναμένεται να λειτουργούν 300 «Escape Hunt Experience» σε όλον τον κόσμο. Στη Σιγκαπούρη, το εν λόγω παιχνίδι κατέκτησε τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 334 αξιοθέατα της πόλης. Παρόμοια επιτυχία, με κορυφαία προσέλκυση τουριστών, σημειώνουν τα «Ζωντανά Δωμάτια Απόδρασης» της Βουδαπέστης, που είναι πάνω από 100 μόνο στην ουγγρική πρωτεύουσα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιθυμούν να περάσουν λίγη ώρα στα κλειδωμένα δωμάτια, πληρώνοντας μάλιστα αδρά. Στη Βουδαπέστη πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου και το πρώτο φεστιβάλ «δωματίων απόδρασης», που σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς είχε μεγάλη απήχηση με εκατοντάδες συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο να μπαίνουν ανά δεκάδες στα δωμάτια.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ