Επαφές Σαμαρά ενόψει συνόδου Ε.Ε.

Επαφές Σαμαρά ενόψει συνόδου Ε.Ε.

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ διεθνών επαφών έχει τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, και όχι περιοριστικά στα όρια του Μεγάρου Μαξίμου, ενόψει της κρίσιμης αυριανής συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου θα αναζητηθούν οι διάδοχοι των Χέρμαν βαν Ρομπέι και Κάθριν Αστον, αλλά και ενόψει της τελικής ευθείας στην οποία εισέρχονται οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς είχε, πέραν των συναντήσεών του με τους Μαν. Βέμπερ, Πιερ Μοσκοβισί και Μπ. Κερέ, κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τις Βρυξέλλες, αλλά και με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με την κάλυψη των δύο κρίσιμων θέσεων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αυτής του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και της ύπατης εκπροσώπου – «υπουργού Εξωτερικών» – της Ε.Ε., ενώ θα εκμεταλλευθεί την αυριανή σύνοδο προκειμένου να έχει διά ζώσης επαφές με τον κ. Ζ. Κ. Γιουνκέρ και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες. Στην ατζέντα Σαμαρά, άλλωστε, περιλαμβάνεται εκτός από το χαρτοφυλάκιο του υποψήφιου Ελληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου (σ.σ. πιθανότατα αυτό της μετανάστευσης, που ενδιαφέρει έντονα την ελληνική πλευρά) και το «ελληνικό ζήτημα» εκεί όπου η Αθήνα εισάγει, με προσεκτικούς χειρισμούς και βήματα, και την πολιτική παράμετρο στις διαβουλεύσεις με τους πιστωτές της.

Η ελληνική στρατηγική δομείται πάνω στις δεδομένες δημοσιονομικές επιτυχίες, στην προώθηση πληθώρας μεταρρυθμίσεων, αλλά και στη βελτιωμένη εικόνα που έχουν οι διεθνείς αγορές για την Ελλάδα, με τελικό στόχο να χαλαρώσει ο, μέχρι σήμερα, ασφυκτικός εναγκαλισμός της τρόικας και να υιοθετηθούν μέτρα-ανάσα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. «Στο Παρίσι θα αποδείξουμε, πέραν αμφισβήτησης, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τους λόγους για τους οποίους ουδείς δικαιούται πλέον να μας βάζει το μαχαίρι στο λαιμό» σημείωνε, χαρακτηριστικά χθες, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι το αίτημα για αλλαγή του μνημονιακού πλαισίου δεν υπακούει σε πολιτικές σκοπιμότητες επιβίωσης της κυβέρνησης, αλλά στην πραγματικότητα των δεδομένων. Ο κ. Σαμαράς θα αναλάβει, στο ανώτατο επίπεδο, τη διαχείριση της πολιτικής διαπραγμάτευσης, ενώ στην προπαρασκευαστική συνάντηση των Παρισίων, μετά την ολοκλήρωση της οποίας δεν θα πρέπει απαραιτήτως να αναμένονται συγκεκριμένες ανακοινώσεις, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να οικοδομήσει την τεχνικού χαρακτήρα νομιμοποιητική βάση για την ικανοποίηση μιας σειράς επιδιώξεών της:

• Την υιοθέτηση κάποιων φοροελαφρύνσεων, με το βάρος να πέφτει σε αυτή τη φάση στην «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης για την οποία επιδιώκεται η κατάργηση ή η μείωσή της κατά 50%. Δεδομένου ότι η εν λόγω μείωση θα γίνει αντιληπτή άμεσα από το σύνολο των πολιτών, κυβερνητικοί παράγοντες δεν απέκλειαν να δοθούν ισοδύναμα, όχι δημοσιονομικά, προς την τρόικα για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.

• Την αποτροπή αλλαγών σε ασφαλιστικό και εργασιακά, αλλά και στην παράταση της μεταβατικής περιόδου για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ασθενεστέρων στρωμάτων και όσων βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία.

• Την απόκρουση των όποιων σκέψεων για νέο χρηματοδοτικό πακέτο, την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και, ενδεχομένως, την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Συγκαλείται το Συμβούλιο Απασχόλησης

Με στόχο τον βέλτιστο συντονισμό και την αξιοποίηση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που παραμένει στο απογοητευτικό 27%, συγκαλείται, την προσεχή Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, το Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης. Στο Συμβούλιο, τη συγκρότηση του οποίου είχε προαναγγείλει ο κ. Αντ. Σαμαράς κατόπιν σχετικής πρότασης του κ. Ευ. Βενιζέλου, συμμετέχουν εκπρόσωποι των παραγωγικών υπουργείων (Εργασίας, Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας, Αγρ. Ανάπτυξης), των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, αλλά και επαγγελματικών φορέων. Επιδίωξη είναι να υπάρξει καλύτερος συνδυασμός των προγραμμάτων που υλοποιούνται με κοινοτικά, κυρίως, κονδύλια και των πραγματικών αναγκών των κοινωνιών και των επιχειρήσεων σε κλαδικό επίπεδο. Η σύγκληση του Συμβουλίου, λίγες ημέρες πριν από την παρουσία των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και ένα 24ωρο πριν από την πρώτη συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με την τρόικα στο Παρίσι, σηματοδοτεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταδείξει ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών της δεν βρίσκεται μόνον η δημοσιονομική παράμετρος, αλλά η μετουσίωση της οικονομικής προόδου σε λύσεις για τους πολλούς που έχουν πληγεί βάναυσα από την κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή