Τα σενάρια για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Eurolife ERB

Τα σενάρια για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Eurolife ERB

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αυλαία των εξαγορών στον ασφαλιστικό κλάδο άνοιξε η πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής στον γερμανικό όμιλο της Ergo, θυγατρικής της Munich Re, σηματοδοτώντας το ισχυρό ενδιαφέρον διεθνών ασφαλιστικών ομίλων για την ελληνική αγορά. Τη σκυτάλη των εξελίξεων αναμένεται να λάβουν το προσεχές διάστημα η Eurolife ERB και η Εθνική Ασφαλιστική, το μέλλον των οποίων συναρτάται με τα αποτελέσματα των στρες τεστ και όχι μόνο.

Το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα καταλογίσουν οι ασκήσεις προσομοίωσης στους ομίλους της Eurobank και της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και ο χρόνος που θα δοθεί για την κάλυψή τους, θα αποτελέσουν μια πρώτη σαφή ένδειξη για το μέλλον των δύο θυγατρικών ασφαλιστικών, για τις οποίες οι διοικήσεις των δύο πλευρών διαμηνύουν ότι συνιστούν ισχυρό asset στη δραστηριότητά τους. Τόσο η διοίκηση της Εθνικής όσο και της Eurobank εξηγούν ότι οι ασφαλιστικές τους δραστηριότητες χαρακτηρίζονται από θετικά αποτελέσματα και, ως εκ τούτου, αποτελούν πυλώνα κερδοφορίας για τους δύο ομίλους.

Με την ίδια έμφαση ωστόσο τονίζουν ότι η απεμπλοκή της τράπεζας από την ασφαλιστική δραστηριότητα αποτελεί σαφή κατεύθυνση της DG Com, που θα πρέπει να υλοποιηθεί με απώτερο ορίζοντα το 2016 ή αν το επιβάλλουν τα στρες τεστ, νωρίτερα. Αντίστοιχα δεν κρύβουν τη διάθεσή τους να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα της κερδοφορίας, που εξασφαλίζει τόσο η Eurolife για τη Eurobank όσο και η Εθνική Ασφαλιστική για τον όμιλο της Εθνικής, διασφαλίζοντας ένα υψηλό τίμημα είτε από την πώληση πλειοψηφικού πακέτου είτε τη συνεργασία με έναν ισχυρό όμιλο με τη μορφή joint venture.

Ηδη οι πληροφορίες φέρουν τον όμιλο της Fairfax, που αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς επενδυτές στον όμιλο της Eurobank, να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου έως και 80% της Eurolife, ενώ οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλα επενδυτικά funds, που επιδιώκουν να επενδύσουν σε μια κερδοφόρο και ισχυρή κεφαλαιακά ασφαλιστική εταιρεία.

Δέλεαρ σε ενδεχόμενη πώληση τόσο της Eurolife όσο και της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι, φυσικά, η προοπτική συνεργασίας με το τραπεζικό δίκτυο, το οποίο σε αντίθεση με την Τράπεζα Πειραιώς που ήταν ο πωλητής της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, είναι απαλλαγμένο από δεσμεύσεις ή συμφωνίες. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας έως το 2017 με την ING και έως το 2019 με την Ergo. Σε κάθε περίπτωση η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής έναντι τιμήματος 90 εκατ. ευρώ, χωρίς στη σχετική συμφωνία να περιλαμβάνεται ευρύτερη συνεργασία στις τραπεζοασφάλειες, αποτυπώνει το εύλογο της αξίας ενός κλάδου με ισχυρές προοπτικές.

Πολύ περισσότερο αποτυπώνει ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι ικανή να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ξένων κολοσσών, που επιθυμούν τη διεύρυνση της παρουσίας τους στη χώρα μας. Το ενδιαφέρον αυτό επιβεβαιώθηκε από τη συμμετοχή στη διεκδίκηση τόσο της Ergo –η οποία τελικώς και επικράτησε– όσο και της Allianz, που επιδιώκει να ενισχύσει το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά και να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο ενόψει της προσδοκίας για αναβάθμιση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης. Οι εκτιμήσεις συνηγορούν πως η προοπτική αυτή, που πιθανολογείται εδώ και πολλά χρόνια, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να επαληθευθεί, καθώς η αβεβαιότητα για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τις παροχές του παραμένει ισχυρή, παρά τις μειώσεις και τις περικοπές που έχει υποστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή