Τράπεζα Αττικής: Στην τελική ευθεία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Τράπεζα Αττικής: Στην τελική ευθεία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Στα 600-700 εκατ. ευρώ το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, η διοίκηση της οποίας αναμένει αυτή την εβδομάδα από τον επενδυτικό οίκο DBRS την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων προκειμένου να ενταχθούν στον «Ηρακλή 3». Τα αποτελέσματα παρόμοιας άσκησης αναμένει και η διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας, ανεβάζοντας το συνολικό χαρτοφυλάκιο που θα πρέπει να εξυγιανθεί κοντά στα 3,4 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,4 δισ. αντιστοιχεί στην Παγκρήτια Τράπεζα και τα άλλα 2 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Αττικής.

Με δεδομένο ότι στόχος μέσω της επικείμενης ΑΜΚ είναι η ενιαία τράπεζα που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση Αττικής και Παγκρήτιας να είναι πλήρως εξυγιασμένη, δηλαδή να διαθέτει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15% και μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 3%, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν μεταξύ 600-700 εκατ. ευρώ.

Νέο στοιχείο στην εξίσωση είναι ότι η επικείμενη ΑΜΚ τελεί υπό τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχει θέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, βάσει των οποίων η συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 310 εκατ. ευρώ αναλογούν στο ΤΧΣ και τα άλλα 40 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ, ο οποίος διατηρεί ποσοστό 7,6% στην Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Αττικής και η συμμετοχή στην αύξηση δεν γίνεται στη βάση της διάσωσης της τράπεζας, αλλά της διατήρησης της αξίας της επένδυσής του, που αποτελεί επίσης κόκκινη γραμμή βάσει του καταστατικού του.

Η συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ.

Ο δημοσιονομικός περιορισμός που έχει θέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δημιουργεί νέα δεδομένα στην ΑΜΚ, καθώς οδηγεί είτε σε αύξηση των κεφαλαίων που θα πρέπει να επενδύσει ο ιδιώτης επενδυτής, δηλαδή η Thrivest Holdings (συμφερόντων των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου), είτε στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για να επιτευχθεί η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της ενιαίας τράπεζας. Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι η μετατροπή του ομολόγου Tier II, το οποίο είχε εκδώσει η Αττικής στα τέλη του 2018 και είχε καλυφθεί από το Δημόσιο, σε βασικό κεφάλαιο της κατηγορίας CET1. Το σχετικό ομόλογο απομειώνει σταδιακά την αξία με την οποία ενισχύει τα κεφάλαια της τράπεζας και άρα θα πρέπει να υποκατασταθεί ούτως ή άλλως στο πλαίσιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης. Η λύση μπορεί να συνδυαστεί με την έκδοση τίτλου ΑΤ1 που προσμετράται στα ίδια κεφάλαια, περιορίζοντας άμεσα το ύψος της επικείμενης ΑΜΚ.

Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο μέγεθος για την αύξηση είναι η ζημία που θα προκύψει από την ένταξη των κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή 3». Οι εναπομείνασες εγγυήσεις του «Ηρακλή» υπολογίζονται λίγο κάτω από 1,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το ποσό αυτό θεωρείται επαρκές για να καλύψει τους senior τίτλους που θα εκδοθούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων που θα υλοποιήσουν οι δύο τράπεζες. Η εκτίμηση ωστόσο αυτή έχει διπλή ανάγνωση καθώς όσο μικρότερος είναι ο senior τίτλος, δηλαδή η εγγύηση του Δημοσίου, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο junior τίτλος της τιτλοποίησης και άρα η ζημία που θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν οι δύο τράπεζες και η επίπτωση που θα έχει στα κεφάλαιά τους.

Ανάλογα με το πού θα κλείσει η τρύπα της εξυγίανσης και τον ακριβή υπολογισμό της απαιτούμενης αύξησης, θα πρέπει να προσδιοριστεί και η συμμετοχή της Thrivest, που εκτός από τα 64 εκατ. ευρώ στην Αττικής έχει επενδύσει άλλα 90 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια, ανεβάζοντας το σύνολο της επένδυσής της μέχρι σήμερα στα 154 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ήδη η Παγκρήτια αναφέρει στις οικονομικές καταστάσεις της προηγούμενης χρήσης κεφαλαιακό άνοιγμα 48 εκατ. ευρώ. Τέλος, τα βήματα μέχρι την οριστικοποίηση της ΑΜΚ προϋποθέτουν τον καθορισμό της σχέσης ανταλλαγής των δύο τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT