Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για πολιτικό χρήμα

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για πολιτικό χρήμα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις θετικές ψήφους μόνο των βουλευτών της κυβερνώσας πλειοψηφίας ψηφίστηκε χθες επί της αρχής, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο που προωθεί μεγάλες αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων. Καταψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή περιορίστηκε να δηλώσει «παρών», ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ σημείωσαν ότι «επιφυλάσσονται» να μελετήσουν τις επιμέρους διατάξεις πριν λάβουν οριστική απόφαση. H επεξεργασία του σχεδίου νόμου θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης στης Βουλής, ενώ η τελική ψήφισή του παραπέμπεται στην Ολομέλεια, μετά το τέλος των θερινών τμημάτων, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος.

Ενδιαφέρον έχει η «επιφύλαξη» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι η εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήτρια Ολγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στην «καρδιά» της προωθούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας, χρησιμοποίησε σκληρή κριτική: «Με αυτό το νομοσχέδιο νομιμοποιείτε τη διαπλοκή. Εσείς τους εξυπηρετείτε και αυτοί σας υπηρετούν. Υπαγορεύουν ακόμα και τι θα νομοθετήσετε», είπε, επικεντρώνοντας στις διατάξεις που αφορούν τους κανόνες οι οποίοι τίθενται αναφορικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιώτες (δυνατότητα κατάθεσης έως και 20 χιλ. ευρώ ετησίως από το ίδιο πρόσωπο σε τραπεζικό λογαριασμό κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων).

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, και με ιδιαίτερη έμφαση από πλευράς του Κομμουνιστικού Κόμματος, βρέθηκε η διάταξη για την «ονομαστικοποίηση» των κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων. «Το νομοσχέδιο ουσιαστικά θέλει να μετατραπούν τα κόμματα σε ανώνυμες εταιρείες. Μάλιστα, έχει το ακραίο γεγονός του φακελώματος όλων των πολιτών. Οποιος δίνει ένα ή πέντε ευρώ σε οποιοδήποτε κόμμα πρέπει να καταγράφεται;», αναρωτήθηκε ο κ. Αθ. Παφίλης (ΚΚΕ). Ενδιαφέρον έχει πως και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτσούκος, ζήτησε να επανεξεταστεί το συγκεκριμένο άρθρο: «Δεν μπορείς την ώρα που δίνεις στον άλλο το κουπόνι των δέκα και είκοσι ευρώ να του πεις “αδερφέ, δώσε μου τον ΑΦΜ σου”. Πρέπει να το ξαναδούμε», σημείωσε ο κ. Κουτσούκος.

«Με το νομοσχέδιο λέμε ότι πρέπει πια να σταματήσει ο ελληνικός λαός να ταΐζει τα κόμματα», είπε από την πλευρά του ο κ. Ντινόπουλος. Απαντώντας στην κριτική για την ονομαστικοποίηση των κουπονιών, υποστήριξε ότι το όνομα εκείνου που θα δώσει λίγα ευρώ σε οποιοδήποτε κόμμα δεν θα δημοσιοποιείται, αλλά θα γνωστοποιείται μόνο στην αρμόδια ελεγκτική επιτροπή. «Δεν έχουμε καμία διάθεση να φακελώσουμε», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT