Νέος επίτροπος Μετανάστευσης ο Δ. Αβραμόπουλος

Νέος επίτροπος Μετανάστευσης ο Δ. Αβραμόπουλος

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κρίσιμο τομέα της Μετανάστευσης και των Εσωτερικών Υποθέσεων στη νέα Επιτροπή αναλαμβάνει και επισήμως ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος από τον Νοέμβριο θα «σηκώσει» το πιο βαρύ χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε ποτέ Ελληνας επίτροπος. Η επίσημη ανακοίνωση της νέας Επιτροπής υπό τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ έβαλε τέλος στους παρασκηνιακούς διαγκωνισμούς των κρατώνμελών για τα χαρτοφυλάκια, περιείχε εκπλήξεις, όπως η ανάληψη του χαρτοφυλακίου Οικονομικών από τον Γάλλο Πιερ Μοσκοβισί, και βέβαια εξασφάλισε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, για τον Ελληνα επίτροπο.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε, σε δήλωσή του, την επιλογή Γιουνκέρ «εξαιρετικά τιμητική για την Ελλάδα και σημαντικό δείγμα εμπιστοσύνης», σημειώνοντας πως «η αναγνώριση της ανάγκης να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση υπήρξε πάντοτε στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης… το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο Ελληνας επίτροπος αποτελεί επιβράβευση μιας πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας, ώστε να αναληφθεί κεντρική ευρωπαϊκή δράση που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα», είπε.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναλαμβάνει ένα πεδίο δράσης που, μεταξύ άλλων, του επιτρέπει να διατηρεί ισχυρή παρουσία και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς, όπως λένε συνομιλητές του, η δραστηριοποίησή του στην Κομισιόν ουδόλως συνεπάγεται την απομάκρυνσή του από την ελληνική πολιτική σκηνή. Ταυτόχρονα, θα κληθεί να αποδείξει την ικανότητά του στις ασκήσεις πολιτικής και διπλωματικής ισορροπίας, καθώς στο χαρτοφυλάκιό του συνυπάρχει η προοπτική ενίσχυσης της αστυνόμευσης των ευρωπαϊκών συνόρων (που πλέον λαμβάνει πανευρωπαϊκές διαστάσεις ως ζήτημα) μαζί με τις δράσεις καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων περιέχει εξαιρετικά κρίσιμους τομείς, στους οποίους περιλαμβάνονται αυτοί της προστασίας και διαχείρισης των συνόρων, της πολιτικής ασύλου και βέβαια της εσωτερικής ασφάλειας και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και των σύγχρονων υπερεθνικών απειλών. Συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος οικοδόμησε πάνω στην προεργασία που είχε κάνει ο πρωθυπουργός για την ανάληψη του συγκεκριμένου ρόλου, κάνουν λόγο για ένα χαρτοφυλάκιο «κορυφαίας σημασίας σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει και με τους πολίτες της Ε.Ε. να αισθάνονται όσο ποτέ την ανάγκη να είναι ασφαλείς, με σεβασμό στον άνθρωπο και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες του».

Οι αρμοδιότητες

Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα της Κομισιόν, στις αρμοδιότητες του κ. Αβραμόπουλου περιλαμβάνονται οι πολιτικές μετανάστευσης, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Παροχής Ασύλου, η λειτουργία της Schengen αλλά και η ευρωπαϊκή πολιτική παροχής VISA, η λειτουργία της FRONTEX, οι τομείς Διαχείρισης Κρίσεων και Καταπολέμησης Τρομοκρατίας, Εσωτερικής Ασφάλειας και Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, της αστυνομικής συνεργασίας (Europol, CEPOL), η ευρωπαϊκή πολιτική κατά των ναρκωτικών κ.ο.κ. Στην ατζέντα Αβραμόπουλου περιλαμβάνονται επίσης η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η προστασία των μειονοτήτων και των δικαιωμάτων των παιδιών και η καταπολέμηση της ομοφοβίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή