Ενισχυμένος ο ευρωπαϊκός Νότος

Ενισχυμένος ο ευρωπαϊκός Νότος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ευρωπαϊκός νότος φαίνεται να είναι ο νικητής, τουλάχιστον στις εντυπώσεις, στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι τρεις βασικές χώρες του, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, έχουν αναβαθμισμένα χαρτοφυλάκια σε σχέση με την προηγούμενη Επιτροπή. Στην Ισπανία και στον επίτροπό της, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, δίνεται το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και Περιβάλλοντος που είχε μέχρι σήμερα η Γερμανία με τον επίτροπο Γκίντερ Ετινγκερ. Το χαρτοφυλάκιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια χρονική στιγμή που η ουκρανική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποθέματα του φυσικού αερίου της Ευρώπης απειλούνται από τη Ρωσία. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι κύκλοι των Βρυξελλών υποστήριζαν μέχρι πρόσφατα ότι ο Γερμανός επίτροπος θα συνέχιζε για άλλη μία θητεία με το ίδιο χαρτοφυλάκιο.

Η Ιταλία αναλαμβάνει τη δεύτερη πιο σημαντική θέση στην Επιτροπή, ύστερα από αυτήν του πρόεδρου, της «υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε.», με την Ιταλίδα ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, τη 41 ετών Φεντερίκα Μογκερίνι. Η κ. Μογκερίνι ήταν μια υποψηφιότητα που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είχε παγώσει, καθώς για αυτή είχαν εκφράσει ισχυρές αντιρρήσεις αρκετά κράτη-μέλη: πρώτον, για την απειρία της – είναι μόλις έξι μήνες υπουργός και πρέπει να ηγηθεί σε μια εποχή που οι χώρες γύρω από την ευρωπαϊκή γειτονιά βρίσκονται σε βαθιά κρίση· και, δεύτερον, για τα «φιλορωσικά» αισθήματα που είχε εκφράσει κατά την ουκρανική κρίση. Ομως οι αντιστάσεις μειώθηκαν όταν η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ φάνηκε ότι δεν ήθελε να αντιταχθεί για το θέμα αυτό στον Ματέο Ρέντσι, που πίεζε ιδιαίτερα για την υποψηφιότητά της, καθώς το ζήτημα της οικονομικής πολιτικής την οποία ακολουθεί ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός είναι πιο σημαντικό και θα προκαλέσει μεγαλύτερη τριβή στη σχέση τους.

Τέλος, η ανάθεση στην Ελλάδα και στον Δημήτρη Αβραμόπουλο του χαρτοφυλάκιου της Μετανάστευσης φαίνεται να εξέπληξε πολλούς, που δεν περίμεναν μια χώρα που έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα στον τομέα αυτό να αναλάβει και την επίλυσή του. Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι «αν η Ελλάδα πάρει τη Μετανάστευση, είναι το ίδιο τρελό σαν να αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών Υποθέσεων». Ομως ακριβώς επειδή είναι ένα θέμα που πλήττει τον Νότο, για τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής θα ήταν δύσκολο να το δώσει για άλλη μία φορά σε μια από τις σκανδιναβικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT