«Ο Π. Φύσσας εξάρθρωσε τη Χρυσή Αυγή»

«Ο Π. Φύσσας εξάρθρωσε τη Χρυσή Αυγή»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέγα πλήθος, στην πλειονότητα νέοι, πορεύτηκε χθες στους δρόμους του Κερατσινίου, για να τιμήσει τη μνήμη του αγρίως δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα, μέσα σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης, με τους στενούς φίλους του Παύλου να οδηγούν την πορεία και έναν από αυτούς, τον «Τάνυ τζάκαλ», να κρατάει την ντουντούκα. «Ο Παύλος ζει, μιλά με μουσική, όλοι μαζί να σβήσουν οι ναζί». Χιλιάδες πολύχρωμα μπαλόνια αφέθηκαν και λευκές μπλούζες έγραφαν «δεν ξεχνάμε». Τι έλεγε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο; Ο χαμός του Παύλου ήταν η αφορμή να «αποκαλυφθεί το αληθινό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής».

Οι περίπου 10.000 συγκεντρωμένοι έδωσαν «ραντεβού μνήμης» στην οδό Παναγή Τσαλδάρη, εκεί, στον χώρο που δολοφονήθηκε –σύμφωνα με το κατηγορητήριο– ο Παύλος Φύσσας από τον Γιώργο Ρουπακιά. Εως το απόγευμα, οπότε ξεκίνησε η πορεία-εκδήλωση, η περιοχή είχε πλημμυρίσει με τραγούδια της «χιπ χοπ» σκηνής και αντιφασιστικά συνθήματα. Δέος νωρίτερα, όταν η μητέρα του Παύλου Φύσσα αγκάλιασε το μνημείο που στήθηκε προς τιμήν του αδικοχαμένου παιδιού της, φωνάζοντας: «Τραγούδα γιε μου τα δικά σου τραγούδια. Τραγούδα γιε μου για να ακούσουν τι φάγανε» και ακόμα «σ’ ευχαριστώ που είσαι παιδί μου». Και ο πατέρας του Παύλου Φύσσα, συντετριμμένος είπε: «Είμαστε εδώ για να σταματήσουμε τον φασισμό και ό,τι τον γεννάει. Ο Παύλος αναπαύεται στα Ηλύσια Πεδία. Αθάνατος». Αυτό δεν ήταν όμως το μοναδικό στιγμιότυπο συγκινησιακής φόρτισης, αφού το μεσημέρι ήρθε να αποτίσει φόρο τιμής ο πατέρας ενός άλλου θύματος της ναζιστικής οργάνωσης, ο πατέρας του νεαρού μετανάστη από το Πακιστάν Σαχζάτ Λουκμάν.

Στη συγκέντρωση του Κερατσινίου, εκτός από τους φίλους του αδικοχαμένου συμμετείχαν οργανώσεις της Αριστεράς και περίπου 1.000 αντιεξουσιαστές. Λίγο πριν από την έναρξη της πορείας μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν επίθεση από μικρή ομάδα διαδηλωτών με κράνη που προσπάθησε να βανδαλίσει ένα ΚΕΠ, ενώ μετά την έναρξη της πορείας ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και κροτίδων κρότου-λάμψης. Στη διάρκεια των επεισοδίων κουκουλοφόροι προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα στις οδούς Σαλαμίνος, Γρηγορίου Λαμπράκη και Π. Τσαλδάρη. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές.

«Ορθιος. Σε δημόσια θέα»

«Σε αυτό το σημείο, ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, ομάδα φασιστών επιτέθηκε και σκότωσε τον μουσικό ΠΑΥΛΟ “Killah P” ΦΥΣΣΑ, ο οποίος αντιστάθηκε μάχιμος όταν δέχθηκε απειλές για τις ζωές των φίλων του και της δικής του με μόνα όπλα της ιδέες και τα ιδανικά του… Ο Παύλος χάθηκε από μαχαιριά στην καρδιά… Ορθιος. Σε δημόσια θέα…» αναγράφεται. Στο πίσω μέρος του γλυπτού υπάρχει ένα τετράστιχο από τη διασκευή του Φύσσα στο τραγούδι «Σιγά μην κλάψω», του Γιάννη Αγγελάκα: «Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθαίνεις όμορφα και όρθιος σε δημόσια θέα. Με λένε Παύλο Φύσσα από τον Περαία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή