Τελευταία προθεσμία για πληρωμές φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Τελευταία προθεσμία για πληρωμές φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος. Από χθες το πρωί σχηματίζονταν τεράστιες ουρές στις τράπεζες εξαιτίας της πληρωμής δύο φόρων ταυτόχρονα. Από τους δύο ανωτέρω φόρους το οικονομικό επιτελείο προσδοκά την είσπραξη περισσότερων από 1,5 δισ. ευρώ (450 εκατ. από τον ΕΝΦΙΑ και πάνω από 1 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος) προκειμένου να στηριχθεί ο προϋπολογισμός στο εννεάμηνο του έτους.

Τα τελευταία στοιχεία εμφανίζουν σημάδια κόπωσης στον τομέα των εσόδων, εξέλιξη που ανησυχεί την πολιτική του υπουργείου εν όψει και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ δεν θα περιλαμβάνει τις σχετικές εκπτώσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία για διάφορες κατηγορίες ιδιοκτητών, καθώς και όσους είχαν υποπέσει σε λάθη στο έντυπο Ε9 ή δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να συμπληρώσουν συγκεκριμένους κωδικούς στο Ε9.

Συγκεκριμένα, οι οικονομικά αδύναμοι, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων (με λάθη στο Ε9) θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση σήμερα και αργότερα, εντός του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση. Για να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά που θα περιλαμβάνουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει προηγουμένως να εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι με τις οδηγίες για τη χορήγηση των απαλλαγών και των εκπτώσεων.

Επίσης, στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή προκειμένου όσοι είχαν υποπέσει σε λάθη να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις. Και γι’ αυτούς θα γίνει νέα εκκαθάριση στα τέλη του έτους. Ειδικότερα:

1. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν νέες εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις που στα ακίνητα του φορολογουμένου περιλαμβάνονται κατοικίες ή διαμερίσματα και επαγγελματικές στέγες οι οποίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενές και μη ηλεκτροδοτούμενες. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση αυτή δεν περιλαμβάνονται σε καμία περίπτωση τα ημιτελή κτίσματα, καθώς και τα ακίνητα που ουδέποτε έχουν ηλεκτροδοτηθεί.

2. Στα τέλη Οκτωβρίου θα χορηγηθεί η έκπτωση 50% από τον φόρο στις περιπτώσεις των οικονομικά αδύναμων φορολογουμένων – φυσικών προσώπων. Οι ανωτέρω, ωστόσο, πιθανόν να κληθούν να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί η έκπτωση. Αντίθετα, δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση όσοι θα έχουν 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.Το υπουργείο Οικονομικών θα τους εντοπίσει από τα στοιχεία των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος.

3. Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι οι οποίοι επιθυμούν να τροποποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου, δήλωση Ε9, με την οποία θα διορθώσουν, διαγράψουν ή συμπληρώσουν στοιχεία των ακινήτων τους, ώστε η εικόνα τους να απεικονίζεται πλέον ορθώς. Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια ΔΟΥ τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής. Στην περίπτωση που, μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης υποβληθεί και νέα τροποποιητική δήλωση, μέχρι 30/11, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση νέα εκκαθάριση του φόρου έπειτα από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών αυτής, εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου. Σημειώνεται ότι τις προσεχείς μέρες θα εκδοθεί αναλυτικός οδηγός προκειμένου όσοι είχαν υποπέσει σε λάθη στο έντυπο Ε9 να τα διορθώσουν και να γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή