Φορολογικές δηλώσεις: Εως τις 31 Ιουλίου η υποβολή τους

Φορολογικές δηλώσεις: Εως τις 31 Ιουλίου η υποβολή τους

Το Taxisnet αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες — Σε 8 δόσεις η αποπληρωμή του φόρου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, ανέφερε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, παραπέμποντας σε ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για την έναρξη του χρόνου υποβολής των δηλώσεων από τις επιχειρήσεις. Οπως είπε ο υπουργός, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων εκτείνεται φέτος έως τις 31 Ιουλίου (αντί της 30ής Ιουνίου). Παράλληλα προανήγγειλε αλλαγές από το 2025 και στα πρόστιμα για όσους καθυστερούν την εξόφληση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργού, οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τα τέλη Ιουλίου για την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται την ίδια μέρα (Τετάρτη 31 Ιουλίου). Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ δόσεις (τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025), ενώ όσοι πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 3%. Σημειώνεται ότι φέτος περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι με μισθούς και συντάξεις θα δουν προσυμπληρωμένες τις δηλώσεις τους. Εφόσον δεν προχωρήσουν σε καμία μεταβολή, η δήλωση θα θεωρηθεί οριστικοποιημένη στις 31 Ιουλίου.

Τέλη κυκλοφορίας

Σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, σχεδιάζονται αλλαγές στα πρόστιμα από το 2025, καθώς στις προθέσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας είναι να καθιερώσει ένα κλιμακωτό σύστημα προστίμων ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των τελών. Οσο νωρίτερα θα γίνεται η εξόφληση των τελών μετά τη λήξη της προθεσμίας τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο στα τέλη κυκλοφορίας. Σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με τα τέλη κυκλοφορίας από την 1η ημέρα καθυστέρησης και από του χρόνου θα επιβάλλεται κλιμακωτά.

Παράλληλα, ειδική ομάδα εργασίας έχει αναλάβει το έργο της αναμόρφωσης και επικαιροποίησης του πλαισίου των τελών κυκλοφορίας των ΕΙΧ και την επεξεργασία και μελέτη των νέων τεχνολογικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών εξελίξεων, καθώς και των όρων, προϋποθέσεων και κριτηρίων διαμόρφωσης του κόστους των τελών. Μάλιστα, η ομάδα εργασίας θα επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια κοστολόγησης και θα υποβάλει προτάσεις αναμόρφωσης των τελών κυκλοφορίας. Το πρώτο σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι τότε η ομάδα εργασίας θα μελετήσει και τα συστήματα τελών κυκλοφορίας που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή