Ποιοι θα πληρώσουν φόρο πριν υποβάλουν φορολογική δήλωση

Ποιοι θα πληρώσουν φόρο πριν υποβάλουν φορολογική δήλωση

Πολλές εποχικές επιχειρήσεις εξαφανίζονται στο τέλος της περιόδου, αφήνοντας απλήρωτο ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να αποτρέψουν τη φοροδιαφυγή που συντελείται από εποχικές επιχειρήσεις βάζουν υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΑΑΔΕ. Ο έλεγχος κατέδειξε ότι πολλές εποχικές πραγματοποιούν υψηλούς τζίρους, ωστόσο εξαφανίζονται στο τέλος της περιόδου αφήνοντας απλήρωτο ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

Με τη διάταξη που φέρνει το σχέδιο νόμου παρέχεται η δυνατότητα ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου. Αυτό σημαίνει ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός μπορεί στις περιπτώσεις που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει επικείμενος κίνδυνος φοροδιαφυγής (π.χ. εποχικές, νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις), ή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα, να προχωρήσει στην επιβολή φόρου πριν φθάσει η ώρα υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 36 του νομοσχεδίου, σε εξαιρετικές περιστάσεις ο προσδιορισμός του φόρου μπορεί να γίνει από τη φορολογική διοίκηση με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει και πριν από την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης (ενδιάμεσος προσδιορισμός φόρου). Εξαιρετικές περιστάσεις συντρέχουν εάν:

α) Η δραστηριότητα του φορολογουμένου είναι εποχική, ασκείται από επιχείρηση που έχει συσταθεί την τελευταία τριετία και υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, όπως ενδεικτικά η μη υποβολή δηλώσεων.

β) Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η πράξη προσδιορισμού φόρου συνοδεύεται από εντολή ελέγχου, με βάση την οποία εκδίδεται διορθωτικός προσδιορισμός φόρου εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου.

Ο φορολογούμενος μπορεί να προσφύγει κατά της πράξης ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου απευθείας ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, χωρίς να απαιτείται η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής. Ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι προσφεύγουν πρώτα στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, στην περίπτωση αυτή μπορούν να προσφύγουν απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου τίθεται ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου, κατ’ αρχήν ένα έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου, με δυνατότητα παράτασης για 6 μήνες εάν εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και άλλους 6 μήνες υπό την προϋπόθεση ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή