Η «ιερά εξέταση» Αβραμόπουλου

Η «ιερά εξέταση» Αβραμόπουλου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι ιδιαίτερα έντονες για όποιον παρακολουθεί την πολιτική σκηνή των Βρυξελλών, καθώς από χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ξεκινήσει οι ακροάσεις των μελλοντικών επιτρόπων ώστε να πάρουν το τελικό «πράσινο φως» -ή όχι- για τη σύσταση της νέας επιτροπής.

Οι μελλοντικοί επίτροποι θα περάσουν από μια ακρόαση τριών ωρών, στην οποία πρέπει να δείξουν στους ευρωβουλευτές ότι «δεν είναι απλά καλοί πολιτικοί, αλλά γνωρίζουν τα μέσα και τα έξω του χαρτοφυλακίου τους», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κοινοβουλίου Χάουμε Ντάουχ.

Αυτό θα πρέπει να αποδείξει σήμερα το μεσημέρι και ο προτεινόμενος Ελληνας επίτροπος, υπεύθυνος για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που θα περάσει από «την ιερά εξέταση» των ευρωβουλευτών.

Ο Κλοντ Μοράες, πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων η οποία είναι αρμόδια για την ακρόαση του κ. Αβραμόπουλου, δηλώνει στην «Κ» ότι το χαρτοφυλάκιό του είναι από τα πιο σημαντικά, καθώς είναι από τα πλέον πολιτικώς ευαίσθητα, αλλά και με την πιο «βαριά» νομοθεσία. Το γεγονός ότι ο επίτροπος προέρχεται από μια χώρα που έχει «τραβήξει πολλή προσοχή» στο θέμα της μετανάστευσης θα έχει βαρύνουσα σημασία στις ερωτήσεις που θα του τεθούν, σύμφωνα με τον κ. Μοράες, καθώς μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το δεύτερο πιο σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό της μετανάστευσης, και ο κ. Αβραμόπουλος πρέπει να πείσει τους ευρωβουλευτές ότι αφήνει την εθνική του ταυτότητα έξω από το κτίριο της Επιτροπής.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει δύο βασικά θέματα που πρέπει να λύσει αναλαμβάνοντας αυτό το χαρτοφυλάκιο. Από τη μια να προσπαθήσει να δώσει μία λύση στο θέμα των προσφύγων και της παράνομης μετανάστευσης. Το θέμα έχει δύο πτυχές καθώς «από τη μια πλευρά προσπαθείς να σώσεις ζωές και, από την άλλη, όσο πιο ασφαλή κάνεις την είσοδο στην Ευρώπη για αυτούς τους ανθρώπους τόσο περισσότεροι θα φτάνουν στα σύνορα», λέει ο ειδικός σε θέματα μετανάστευσης στο Ινστιτούτο Bruegel Ράινερ Μουνζ.

Συγχρόνως, οι χώρες του Νότου που δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό των μεταναστών στην Ε.Ε. νιώθουν ότι αντιμετωπίζουν το θέμα μόνες τους, ενώ οι χώρες του Βορρά αντιπαραθέτουν ότι το 70% των αιτημάτων για άσυλο το δέχονται αυτές. Για τον Ρ. Μουνζ εκεί θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή από τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο. Το δεύτερο θέμα που θα έχει να αντιμετωπίσει είναι μια νέα προσέγγιση στη νόμιμη εσωτερική μετανάστευση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που αυτή τη στιγμή είναι πολύ μικρή. «Θα έπρεπε η ανεργία να είναι ίδια σε ολόκληρη την Ευρώπη», λέει ο Ρ. Μουνζ, εννοώντας ότι οι συνθήκες εσωτερικής μετανάστευσης θα πρέπει να απλοποιηθούν και να διευκολυνθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Σαράντα πέντε ερωτήσεις

Πάντως, για τον Βρετανό πρόεδρο της επιτροπής Κλ. Μοράες που «θα ανακρίνει» τον Ελληνα επίτροπο, ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος δίνει την αίσθηση ενός «έμπειρου πολιτικού που μπορεί να καταλάβει τα θέματα της μετανάστευσης και τη σημασία του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου». Ο Ελληνας επίτροπος θα κληθεί να το αποδείξει αυτό μέσα από τις 45 ερωτήσεις που θα του τεθούν σήμερα από ευρωβουλευτές από την άκρα Δεξιά μέχρι την άκρα Αριστερά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή