Σε δεύτερο γύρο ακροάσεων ο Βρετανός επίτροπος Χιλ

Σε δεύτερο γύρο ακροάσεων ο Βρετανός επίτροπος Χιλ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενας από τους πιο αμφιλεγόμενους επιτρόπους που έχει στην ομάδα του ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θα περάσει από δεύτερο γύρο ακροάσεων από την Ευρωβουλή όπως αποφασίστηκε χθες το βράδυ  στις Βρυξέλλες. Ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ, μελλοντικός επίτροπος για τα Χρηματοοικονομικά και τις Αγορές, φαίνεται να μην έπεισε τους ευρωβουλευτές που είχαν εκφράσει ισχυρές αμφιβολίες για την τοποθέτησή του σε ένα από τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια της Ε.Ε. Η αμφιβολία στο πρόσωπό του βασιζόταν στο ότι η κύρια αρμοδιότητα του κ. Χιλ είναι ο έλεγχος των οικονομικών κέντρων της Ευρώπης, με το Σίτι του Λονδίνου να είναι σαφώς το πιο σημαντικό στις 28 χώρες της Ενωσης. Συγχρόνως η χώρα του δεν ανήκει στην οικογένεια του ευρώ και δεν συμμετέχει στην τραπεζική ενοποίηση ενώ ο ο ίδιος είχε εταιρεία λόμπι που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του Σίτι. Ο κ. Χιλ όμως, στην τρίωρη διαδικασία ερωταποκρίσεων που υποβλήθηκε, τόνισε στους αρμόδιους ευρωβουλευτές ότι «δεν έχω έρθει εδώ για να εκπροσωπήσω το Σίτι του Λονδίνου», αλλά διαβεβαίωσε πως θα δουλέψει για το καλό όλης της Ε.Ε.

Ο κ. Χιλ υποστήριξε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να επιστρέψει στις ημέρες προ κρίσης όταν οι τράπεζες έπαιρναν μεγάλα ρίσκα εις βάρος των πελατών τους και ούτε μπορεί να γυρίσει στην εποχή που οι τράπεζες διασώζονταν από τους φορολογουμένους. Με αυτό τον τρόπο έδειξε την υποστήριξή του για την τραπεζική ενοποίηση που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2015. «Ναι, εγώ προέρχομαι από μια χώρα εκτός της τραπεζικής ένωσης, αλλά η κρίση κατέδειξε πόσο αλληλεξαρτώμενα είναι τα 28 κράτη-μέλη», δήλωσε ο κ. Χιλ. Τον επόμενο μήνα άλλωστε θα γίνει το μεγάλο βήμα προς την τραπεζική ενοποίηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει την εποπτεία των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της Ε.Ε. αφού πρώτα ολοκληρώσει τα στρες τεστ έως το τέλος του μήνα, ώστε να ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκεται η κάθε μία από τις τράπεζες που αναλαμβάνει.

Η Βρετανία έχει εκφράσει την ανησυχία της στο παρελθόν καθώς βλέπει ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη ρυθμιστική εποπτεία στο Σίτι του Λονδίνου, όμως ο κ. Χιλ τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ των κανονισμών που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ το έργο του θα είναι να τελειοποιήσει αυτούς τους κανονισμούς και να βρει μια ισορροπία μεταξύ της υπερβολικής ρύθμισης και της ανάπτυξης.

Ο κ. Χιλ, αναφερόμενος σε άλλο ένα συχνό σημείο τριβής μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, είπε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες που διέπουν τα μπόνους των τραπεζιτών. Εκεί που φαίνεται να απογοήτευσε τους ακροατές του ήταν όταν ρωτήθηκε η άποψή του για το ευρωομόλογο ή πώς θα μείωνε τους κινδύνους από τους «too big to fail» οικονομικούς κολοσσούς. Εκεί δεν φάνηκε να δίνει κάποια συγκεκριμένη απάντηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή