ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεργία και συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων βύθισαν τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο στα δυσμενέστερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου. Επιδείνωση όμως του κλίματος καταγράφεται τον Σεπτέμβριο σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος να διαμορφώνεται στις 99,3 μονάδες (από 102 τον Αύγουστο) επιστρέφοντας ουσιαστικά στα επίπεδα του Μαΐου. Παρά την υποχώρηση αυτή, ο δείκτης το 2014, όπως παρατηρεί το ΙΟΒΕ, εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, γεγονός που υποδηλώνει σταθεροποίηση προσδοκιών και συνάδει με την αποκλιμάκωση της ύφεσης, που αποτυπώνεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Η μείωση πάντως του Σεπτεμβρίου οφείλεται στην επιδείνωση που σημειώνεται στις προσδοκίες σε όλους τους επιμέρους τομείς, με εντονότερη εκείνη στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές και ηπιότερη αυτή στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία. Η έντονη αποδυνάμωση στην πλευρά της ζήτησης εκτιμάται από το ΙΟΒΕ ως αναμενόμενη και συνδέεται με τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις πολιτών και επιχειρήσεων, αλλά και την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου που επηρέασε θετικά μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες.

Αναλυτικότερα, στους επιμέρους κλάδους η εικόνα για τον μήνα Σεπτέμβριο έχει ως εξής:

• Στη βιομηχανία ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούλιο, στις 95,3 (από 98,9) μονάδες, και χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (96,1 μονάδες). Με εξαίρεση τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα, οι βασικές συνιστώσες του δείκτη μεταβάλλονται αρνητικά τον Σεπτέμβριο.

• Καθοδικά κινήθηκε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές (72,4 μονάδες από 84,1 τον Ιούλιο), εξέλιξη που οφείλεται στην πτώση του σχετικού δείκτη στα δημόσια έργα, αφού στις ιδιωτικές κατασκευές οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώνονται. Οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο των προγραμματισμένων εργασιών παραμένουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση υποχωρούν αισθητά.

• Σε επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο του Ιουλίου διαμορφώνεται τον Σεπτέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο (84,8 μονάδες από 96,8), υψηλότερα όμως σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (69,4 μονάδες). Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις μεταβάλλονται αρνητικά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, με τις εκτιμήσεις για το επίπεδο των αποθεμάτων να υποδηλώνουν ηπιότερη ρευστοποίηση.

• Στις υπηρεσίες ο αντίστοιχος δείκτης κινήθηκε τον Σεπτέμβριο ελαφρώς πτωτικά σε σχέση με τον Ιούλιο (στις 90,8 μονάδες από 94,5). Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση και τη ζήτηση των επιχειρήσεων εξασθενούν.

• Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχωρεί σημαντικά τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούλιο και διαμορφώνεται στις -55,8 (από -48,1) μονάδες. Η υποχώρηση στον δείκτη προκύπτει ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προβλέψεων των καταναλωτών σε όλους τους βασικούς επιμέρους δείκτες, με εντονότερη εκείνη στην προσδοκώμενη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της χώρας, αλλά και για την τάση της ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή