Υποχρεωτική φύτευση σε φωτοβολταϊκά πάρκα προωθεί το ΥΠΕΝ

Υποχρεωτική φύτευση σε φωτοβολταϊκά πάρκα προωθεί το ΥΠΕΝ

Στόχος να πρασινίσουν οι εγκαταστάσεις και να καμφθούν οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για το πρασίνισμα των φωτοβολταϊκών πάρκων μέσω της υποχρεωτικής περιμετρικής φύτευσης και της συντήρησής της καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους ανοίγει το ΥΠΕΝ. Σε εφαρμογή σχετικής νομοθετικής ρύθμισης του 2023 (άρθρο 52 ν. 5069/2023) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης έθεσε χθες και μέχρι τις 19 Μαΐου σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο υπουργικής απόφασης που ρυθμίζει τις επιφάνειες φύτευσης, τα είδη και ύψη των φυτών, τη διαδικασία έγκρισης των παραμέτρων της φύτευσης, τους ελέγχους και τις σχετικές κυρώσεις.

Το μέτρο στοχεύει στην κάμψη των αντιδράσεων που εκφράζονται σε όλη τη χώρα για νέα φωτοβολταϊκά έργα, στα οποία καθίσταται υποχρεωτική η φύτευση. Αξιολογώντας ωστόσο την κλίμακα των προτεινόμενων παραβάσεων, η φύτευση καταλήγει να μην είναι και τόσο υποχρεωτική για ένα μεγάλο ποσοστό της έκτασης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο προτεινόμενο σχέδιο, παραβάσεις των οποίων η έκταση είναι μεγαλύτερη του 40% της ελάχιστης προς φύτευση έκτασης κατατάσσονται στην κατηγορία μέτριας σοβαρότητας του άρθρου 30 του ν. 1650/1968 και παραβάσεις μικρότερης έκτασης κατατάσσονται στην κατηγορία χαμηλής σοβαρότητας. Στην κατηγορία της σημαντικής σοβαρότητας κατατάσσονται μόνο περιπτώσεις πλήρους αθέτησης της υποχρεωτικής φύτευσης, με μηδενική εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών.

Η επιφάνεια φύτευσης δένδρων και θάμνων, σύμφωνα με την απόφαση, εκκινεί από την περίμετρο του πολυγώνου του έργου, λαμβάνοντας μέριμνα για την πρόσβαση και έλεγχο της περίφραξης και εκτείνεται προς το εσωτερικό του, έως τη γραμμή που διατηρεί μια ζώνη ασφαλείας πρόσβασης στα στοιχεία του πάρκου. Με τον τρόπο αυτό σχηματίζεται μια πράσινη περιμετρική ζώνη, το ελάχιστο πλάτος της οποίας ανάλογα με την κατηγορία του έργου κυμαίνεται μεταξύ 4 και 10 μέτρων. Οταν το εμβαδόν ενός πολυγώνου υπερβαίνει τα 70 στρέμματα, τότε καθίσταται υποχρεωτική και η εσωτερική φύτευση του 5% της έκτασής της.

Τα υψηλότερα είδη δένδρων και θάμνων εγκαθίστανται προς το εξωτερικό του έργου, ενώ σε πιο εσωτερικές ζώνες εγκαθίστανται χαμηλότερου ύψους είδη, προκειμένου να μειώνεται η σκίαση των φωτοβολταϊκών πλαισίων, ενώ το ελάχιστο ύψος των φυτών κυμαίνεται μεταξύ 6 και 10 μέτρων. Τα είδη δένδρων και θάμνων που θα επιλεγούν μέσω φυτοτεχνικής μελέτης θα πρέπει να είναι ταχείας ανάπτυξης και κατά το δυνατόν βραδύκαυστα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT