Μήνυμα πολιτικής ενότητας από τον κ. Ιερώνυμο

Μήνυμα πολιτικής ενότητας από τον κ. Ιερώνυμο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική ενότητα και σταθερότητα είναι το μήνυμα που έστειλε χθες προς την πολιτική ηγεσία της χώρας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Βέβαια, το μήνυμά του δεν είχε παραλήπτες μόνο στην Αθήνα, αλλά και στο Φανάρι, καθώς ο κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο και για εκκλησιαστική ενότητα. «Η Εκκλησία έχει χρέος να στηρίζει και να μην διχάζει τον λαό. Διαβλέπω ότι τα επόμενα έτη θα είναι δύσκολα. Χρειάζεται καθείς εξ ημών να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να επιδείξει ωριμότητα και διάθεση για συνεργασία», τόνισε.

Ειδικότερα, χθες, στην εναρκτήρια ομιλία του στην τακτική συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι «απαιτείται πολιτική ενότητα για τα επόμενα χρόνια εν μέσω των συνθηκών που έχουν αναπτυχθεί γύρω μας. Ο ρόλος και η θέση μας δεν είναι ασφαλώς να πολιτικολογούμε. Δεν νοείται Εκκλησία ως θεσμός προσόμοιος των πολιτικών. Δεν γνωρίζει κομματικές παρατάξεις ούτε αναμειγνύεται σε πολιτικές αντιπαραθέσεις», τονίζοντας ότι «δεν δύναται ωστόσο και να αγνοήσει τα πολιτικά δρώμενα, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στα κοινωνικά προβλήματα. Αντιθέτως, έχει την αποστολή να μαρτυρεί στην πράξη έναντι των πολιτικών αρχών, όταν αυτές ενεργούν εις βάρος του λαού ή ερήμην του. Χωρίς, λοιπόν, την ενότητα των πολιτικών μας και τη σταθερότητα των βουλευτικών δομών, οι θυσίες του ελληνικού λαού κινδυνεύουν να πάνε χαμένες, να πέσουν στο κενό, γεγονός το οποίο θα οξύνει έτι περαιτέρω τις κοινωνικές ανισότητες και θα δώσει χώρο σε όσους επιβουλεύονται το μέλλον της χώρας μας». «Οι οικονομικές δυσκολίες παραμένουν, η απελπισία και η ανεργία εξακολουθούν να μαστίζουν τον αγαπητό μας λαό. Επικρατεί βαθιά αγωνία για το ενδεχόμενο οι συνεχιζόμενες θυσίες του να μείνουν εντέλει χωρίς αντίκρισμα», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Ο Αρχιεπίσκοπος εστίασε και στη σημασία της εκκλησιαστικής ενότητας. «Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στις μεταξύ μας σχέσεις. Διότι κατά το παρελθόν εκκλησιαστικές έριδες συνετέλεσαν στο να επανακολουθήσουν εθνικές καταστροφές» είπε. Πολλοί διακρίνουν, μέσω της δήλωσης αυτής, την πρόθεση του κ. Ιερώνυμου να απαντήσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος πρόσφατα είχε αναφέρει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά του επί των μητροπόλεων των ονομαζόμενων «Νέων Χωρών», οι οποίες στο παρελθόν είχαν αποτελέσει αιτία για ρήγμα μεταξύ Φαναρίου – Αθήνας με πλέον πρόσφατη την κρίση του 2004. Την Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί εκλογές για την κάλυψη των κενών θέσεων στις Μητροπόλεις Γρεβενών, Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας και Μεγάρων και Σαλαμίνος. Ο μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος (μητρόπολη των Νέων Χωρών) έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να μετατεθεί στη μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνας, παρότι οι μεταθέσεις από επαρχία σε επαρχία απαγορεύονται από την Πατριαρχική Πράξη του 1928.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT