Επιχορήγηση ΜΚΟ για βελτίωση της λειτουργίας τους

Επιχορήγηση ΜΚΟ για βελτίωση της λειτουργίας τους

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προαγωγή των δημοκρατικών αξιών αλλά και την ενδυνάμωση και περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας των ΜΚΟ θέτει τώρα ως προτεραιότητες το πρόγραμμα «Είμαστε Ολοι Πολίτες», που χρηματοδοτείται από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) για την Ελλάδα το διάστημα 2009-2014 με δωρήτριες χώρες την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και κυρίως τη Νορβηγία (κατά 95%). Το Ιδρυμα Μποδοσάκη, που διαχειρίζεται στην Ελλάδα το πρόγραμμα, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε ενδιαφερόμενες ΜΚΟ να καταθέσουν έως τις 24 Νοεμβρίου τον φάκελό τους, για να αξιολογηθεί από ανεξάρτητους βαθμολογητές. Η συνολική επιχορήγηση για δράσεις που αφορούν την προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την ενδυνάμωση των δομών των ΜΚΟ και την προώθηση ενός ευνοϊκού πλαισίου για την κοινωνία των πολιτών, ανέρχεται σε 2,6 εκατ. ευρώ.

Ηδη έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρώτο σκέλος των επιχορηγήσεων για δράσεις σχετικές με την αύξηση παροχής πρόνοιας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και με την προάσπιση δικαιωμάτων και ενίσχυση του εποπτικού ρόλου των ΜΚΟ. Κατετέθησαν συνολικά 305 αιτήσεις, εκ των οποίων 248 ήταν επιλέξιμες. Συνολικά, δόθηκαν 3.560.350 ευρώ για την υλοποίηση 40 έργων, 27 μικρών (κόστους δηλαδή έως 50.000 ευρώ έκαστο) και 13 μεγάλων (έως 250.000 ευρώ). Επωφελούμενοι από τις νέες δράσεις είναι κατεξοχήν άτομα με αναπηρίες, οροθετικοί, θύματα εγκλημάτων μίσους, παιδιά με αυτισμό, πάσχοντες από Αλτσχάιμερ, κάτοικοι απομακρυσμένων και αγροτικών περιοχών κ.ά. Εξίσου χρηματοδοτούμενα είναι το πολυαναμενόμενο «μάθημα εθελοντισμού» που θα ξεκινήσει από φέτος στα σχολεία, όπως και μια νέα πλατφόρμα που θα διευκολύνει την ανοιχτή διαβούλευση των πολιτών για τα κοινά. «Πριν από την κρίση το Ιδρυμά μας υποστήριζε την υγεία, την παιδεία και την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Δημήτρης Βλαστός, «ήρθαμε όμως αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα, αλλάξαμε τις προτεραιότητές μας».

Η οικονομική ενίσχυση από τις χώρες του ΕΟΧ ήλθε «ως μάννα εξ ουρανού τη στιγμή που οι κρατικές δομές πρόνοιας κατέρρεαν». Το κενό που προήλθε, καλύφθηκε από τα Ιδρύματα και τις ΜΚΟ. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγες ημέρες έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια το νέο σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των ΜΚΟ, καρπός των εργασιών μιας νομοπαρασκευαστικής ομάδας που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT