Αλλοδαποί δουλέμποροι με… βιτρίνα

Αλλοδαποί δουλέμποροι με… βιτρίνα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πληροφορία έφτασε στην ΕΛ.ΑΣ., τέλη Ιουλίου. Αποκάλυπτε ότι το κατάστημα – ανταλλακτήριο χρημάτων της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου 138 λειτουργούσε ως «βιτρίνα» Αφγανών δουλεμπόρων. Οι πελάτες, παράνομοι μετανάστες, κατέβαλλαν χρήματα στο κύκλωμα, το οποίο εξασφάλιζε την έξοδό τους από τη χώρα με προορισμό τη Δυτική Ευρώπη.

Το μεσημέρι της 27ης Σεπτεμβρίου αστυνομικοί που μετείχαν στην επιχείρηση «Θησέας» της ΕΛ.ΑΣ. πήραν εντολή να θέσουν υπό παρακολούθηση το κατάστημα. Πράγματι, εντόπισαν στο πεζοδρόμιο της 3ης Σεπτεμβρίου δύο άτομα που σε ρόλο «προπομπών» οδηγούσαν τους μετανάστες στο «ανταλλακτήριο». Η παρακολούθηση ξεκίνησε στις 2 μ.μ. ωστόσο στις 4.45 μ.μ., η παρουσία των αστυνομικών έγινε αντιληπτή από ομάδα 10 περίπου παράνομων μεταναστών. Το έβαλαν στα πόδια και κατάφεραν να διαφύγουν. Οι αστυνομικοί, μιας και η ιδιότητά τους είχε αποκαλυφθεί, πραγματοποίησαν έφοδο στο κατάστημα όπου βρέθηκαν και συνελήφθησαν δύο μέλη του κυκλώματος.

Ο πρώτος από τους συλληφθέντες, υπήκοος Αφγανιστάν, υπό στοιχεία Jawad P., 24 ετών, χαρακτηρίζεται «εγκέφαλος», καθώς ήταν υπεύθυνος για τη συγκέντρωση και φύλαξη των χρημάτων. Βρέθηκε να κατέχει φινλανδικό δελτίο ταυτότητας και 50.000 ευρώ σε μετρητά. Ο δεύτερος συλληφθείς, ηλικίας 30 ετών, ονομάζεται Samad K. και έχει καταθέσει αίτηση για άδεια παραμονής τον Φεβρουάριο του 2014. Οι δύο Αφγανοί μετά την απολογία τους στον ανακριτή αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 40.000 ευρώ ο καθένας.

Αντίθετα οι δύο «προπομποί» – συνεργοί τους κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ για την ίδια υπόθεση κατηγορείται η νόμιμη ιδιοκτήτρια του καταστήματος, η 30χρονη Διονυσία Μ. που σημειωτέον εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια επιχείρησης με αντικείμενο «τηλεφωνικές υπηρεσίες».

Στο «ανταλλακτήριο» αστυνομικοί βρήκαν εντολές μεταφοράς χρημάτων και καταθετήρια από 5.000 άτομα, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, όπως επίσης χειρόγραφες σημειώσεις στα αραβικά με ονόματα και προκαταβολές αλλοδαπών που επιχείρησαν ή κατάφεραν να διαφύγουν στο εξωτερικό. Για τη μεταφορά των χρημάτων από την Ελλάδα σε χώρες, κυρίως, της Μέσης Ανατολής, οι συλληφθέντες χρησιμοποιούσαν τη δημοφιλή στον αραβικό κόσμο μέθοδο διακίνησης «μαύρου» χρήματος «Hawala». Αρκετά ανταλλακτήρια του αθηναϊκού κέντρου λειτουργούν, σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας, ως «πρακτορεία» που εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες των παράνομων μεταναστών: πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, εισιτήρια, εμβάσματα, ακόμη και διαμονή. Ενδεικτικά, στο ανταλλακτήριο της 3ης Σεπτεμβρίου βρέθηκαν κλειδιά διαμερισμάτων (περίπου 60), όπου το κύκλωμα φιλοξενούσε μετανάστες, το διάστημα που παρέμεναν παράνομα στην Ελλάδα.

Παρόμοια υπόθεση είχε αποκαλυφθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου. Τότε, αστυνομικοί είχαν εντοπίσει παράνομο ανταλλακτήριο στην οδό Ηπείρου, ενώ είχαν συλλάβει δύο αλλοδαπούς, υπηκόους Σομαλίας και Μπανγκλαντές. Είχαν στην κατοχή τους 106.000 ευρώ και 3.300 δολάρια, ενώ το συνολικό ποσό που είχαν διακινήσει στο εξωτερικό είχε εκτιμηθεί σε πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι συλληφθέντες είχαν κατηγορηθεί ότι πωλούσαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε αλλοδαπούς που ήθελαν να ταξιδέψουν σε χώρες της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT