Εν ονόματι του «έθνους»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιάννης Μπουτάρης πήγε πριν από λίγες μέρες στην Αλβανία, όπου στο Δυρράχιο εγκαινίασε το «Πάρκο της Θεσσαλονίκης» που διαμόρφωσε η εκεί δημοτική αρχή στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο πόλεων. Ηταν μια κίνηση ενταγμένη στην «επίθεση φιλίας» που ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει στις γειτονικές χώρες, με στόχο να κρατήσει ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας σε επίπεδο κοινωνιών, σε μια εποχή που η εξωτερική μας πολιτική πασχίζει να επιστρέψει στο βαλκανικό παιγνίδι, όπου τα μέτωπα στα εθνικά μας θέματα παραμένουν ανοιχτά και οι Ελληνες, αντί να ερχόμαστε πιο κοντά με τους γειτονικούς λαούς, απομακρυνόμαστε.

Προτού προλάβει να κατακαθίσει ο (θετικός) κουρνιαχτός της επίσκεψης, κάποιοι πήγαν μια νύχτα και κατέστρεψαν το πάρκο στο Δυρράχιο. Να τους καταδικάσουμε που κατέβασαν –και προσέβαλαν– την ελληνική σημαία που ήταν αναρτημένη πλάι στην αλβανική κ.λπ, κ.λπ.; Βουρ και μετά βδελυγμίας. Πρέπει όμως πρώτα να θυμηθούμε τι έγινε με το «Πάρκο του Δυρραχίου» όταν εγκαινιάστηκε πέρυσι απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης: την ώρα των εγκαινίων, φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, αλλά και «αγανακτισμένοι πατριώτες» που θεωρούσαν ότι η παρουσία ενός τέτοιου «μιάσματος» θα «μαγάριζε» την καθαρότητα της φυλής μας, επιχείρησαν να διαδηλώσουν και, αν μπορούσαν, να χυμήξουν στους «αντεθνικώς δρώντες». Δεν τα κατάφεραν την ημέρα των εγκαινίων, πήγαν και το κατέστρεψαν το επόμενο βράδυ, αλλά ο δήμος το ξανάφτιαξε, για να προκαλέσουν όλοι αυτοί νέες φθορές αμέσως μετά και το ίδιο σκηνικό να επαναλαμβάνεται ακόμη και σήμερα!

Οι φανατικοί, οι μισαλλόδοξοι, υπάρχουν παντού και τροφοδοτούν ο ένας τον άλλον. Οταν ρωτήθηκε ένας κάτοικος του Δυρραχίου για ποιο λόγο κάποιοι μπορεί να κατέστρεψαν το πάρκο, η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Τους το επιστρέψαμε. Και εκείνοι στη Θεσσαλονίκη κατέστρεψαν το δικό μας…». Είναι μια μεμονωμένη και ατυχής περίπτωση ο «ελληνοαλβανικός πόλεμος των πάρκων;» Δυστυχώς όχι.

Οι πολίτες της FYROM που έρχονται να ψωνίσουν στη Θεσσαλονίκη και να παραθερίσουν τα καλοκαίρια αναγκάζονται να επιστρέψουν χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας στα αυτοκίνητά τους ή με σπασμένα τα παρμπρίζ, αν δεν γυρίζουν με μαυρισμένα μάτια. Ξεσηκώνουμε όμως τον κόσμο όταν κάποιοι, εξίσου «πατριώτες» και ανεγκέφαλοι Σλαβομακεδόνες, προκαλούν φθορές σε αυτοκίνητα Ελλήνων που διασχίζουν τη χώρα τους. Στην πυρά και ο Μπουτάρης, για τη σκέψη του μήπως πρέπει να τοποθετηθούν κάτω από της ελληνικές επιγραφές και κάποιες στην τουρκική γλώσσα ώστε να διευκολύνονται να προσεγγίζουν τους ιερούς για εκείνους και τουριστικούς για εμάς χώρους –όπως π.χ. το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ– οι δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Θεσσαλονίκη. Ο,τι προσπαθούν να χτίσουν στο επίπεδο καλής γειτονίας με τους όμορους λαούς κάποιοι, όπως εν προκειμένω ο Μπουτάρης, το γκρεμίζουν με τις πράξεις τους εκείνοι που βλέπουν παντού εχθρούς. Εν ονόματι του «έθνους» φυσικά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή