Το ταξίδι του υπερσύγχρονου «Οδυσσέα»

Το ταξίδι του υπερσύγχρονου «Οδυσσέα»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η εικόνα του ειδικά διαμορφωμένου φορτηγού που βρισκόταν χθες παρκαρισμένο έξω από το στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» ήταν έτσι κι αλλιώς εντυπωσιακή, η μεγαλύτερη έκπληξη περίμενε όποιον έμπαινε στο εσωτερικό του και έβλεπε έναν εξοπλισμό που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από το καλύτερο εργαστήριο τεχνολογίας – όπως υπολογιστές, tablet, smartphone, κάμερες και «έξυπνες» τηλεοράσεις. Το φορτηγό αυτό λέγεται «Οδυσσέας» και είναι η 1η κινητή μονάδα ενημέρωσης, εκπαίδευσης & τεχνολογίας, την οποία δημιούργησε το «Χαμόγελο του Παιδιού» με τη χορηγία και τη στήριξη 18 ελληνικών εταιρειών.

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος κατά τη χθεσινή παρουσίαση της μονάδας, «χάρις στον “Οδυσσέα” θα μπορούμε να έχουμε φυσική παρουσία σε περιοχές της Ελλάδας όπου δεν υπάρχουν γραφεία μας». Εκεί, μαθητές και γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στην ασφαλή χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και του Ιντερνετ. Παράλληλα, όλος αυτός ο εξοπλισμός θα αξιοποιηθεί σε ενημερωτικές δράσεις, αλλά και ως «εργαλείο» έκφρασης από παιδιά και εφήβους, για παράδειγμα μέσα από την πλατφόρμα YouSmile.

«Επιπλέον, μέσω της μονάδας θα προσφέρουμε υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης, όπως τη στήριξη παιδιών με προβλήματα διαβίωσης και υγείας ή την ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών», πρόσθεσε. Μάλιστα, το τηλεφωνικό κέντρο του «Οδυσσέα» θα έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί με τη Γραμμή SOS 1065 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116 000 και να διαχειριστεί περιστατικά παιδικής κακοποίησης και εξαφανίσεων.

«Η ανταπόκριση που εισπράξαμε από τις εταιρείες-χορηγούς, ώστε να γίνει το όραμά μας πραγματικότητα, νομίζω ότι αποτελεί αντίδοτο στην κατήφεια των καιρών», συμπλήρωσε. Οι δράσεις του «Οδυσσέα» τελούν επίσης υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, το οποίο εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον υφυπουργό κ. Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, που υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον οργανισμό. «Με δεδομένο ότι μοιραζόμαστε τον κοινό στόχο της ωφέλειας των παιδιών, θέλω να πιστεύω πως οι δράσεις μας θα μπορέσουν να συνδυασθούν», είπε.

Το «ταξίδι» της μονάδας ξεκινά από την Αθήνα και την έκθεση Helexpo (7-10 Νοεμβρίου), συνεχίζει στη Θεσσαλονίκη στις 19 Νοεμβρίου, και από εκεί τον ίδιο μήνα στη Λάρισα. Μέσα στον επόμενο χρόνο, θα επισκεφθεί την Πάτρα, την Τρίπολη, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τη Χαλκίδα και την Ιθάκη. Ο «Οδυσσέας» θα χρησιμοποιείται και ως κινητή μονάδα αιμοδοσίας, ενώ εκτός από τις 35 πλήρως εξοπλισμένες θέσεις εργασίας, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα παιδιά, διαθέτει δορυφορικό Ιντερνετ και μπορεί να λειτουργήσει εκτός ηλεκτρικού δικτύου, καλύπτοντας ένα μέρος των ενεργειακών του αναγκών με φωτοβολταϊκά. Ετσι, μπορεί να αξιοποιηθεί και ως κέντρο διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή