Μήνυμα στήριξης της Κομισιόν προς την Ελλάδα

Μήνυμα στήριξης της Κομισιόν προς την Ελλάδα

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με μία δήλωση πολύ υποστηρικτική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε χθες ότι βάζει πλάτη στην ελληνική κυβέρνηση και οικονομία, προσπαθώντας να καθησυχάσει το ελληνικό χρηματιστήριο που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση τις τελευταίες μέρες. «Είχαμε καιρό να κάνουμε τέτοια δήλωση για την Ελλάδα», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος έχοντας στην οθόνη του computer του γράφημα με την απόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου τις τελευταίες μέρες. Και όντως, η δήλωση του αρμοδίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Γιούρκι Κατάινεν είχε πυροσβεστική χροιά. Από τη μία αναγνωρίζεται η «τεράστια πρόοδος» που έχει κάνει η Ελλάδα στο να δημιουργήσει μία βάση για βιώσιμη ανάπτυξη, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ακολουθήσει ένα «άνευ προηγουμένου πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» με δύσκολες επιλογές, ενώ από την άλλη αναφέρει τις «ισχυρές ενδείξεις πως η χώρα έχει γυρίσει σελίδα». Συγχρόνως, στο μέλλον η Ευρώπη «θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο» για να εξασφαλίσει λογικές συνθήκες χρηματοδότησης και «να εξομαλύνει τον δρόμο για πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στην αγορά».

Ομως για να φτάσει να κάνει αυτή τη δήλωση ο αρμόδιος επίτροπος εξελίχθηκε το βράδυ της Τετάρτης ένα παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Στο Μέγαρο Μαξίμου τα αποτελέσματα του ελληνικού χρηματιστηρίου, που έχει καταποντιστεί για δεύτερη μέρα (κλείνοντας σε 888,93 μονάδες και καταγράφοντας απώλειες 6,25%), ανησυχούν ιδιαίτερα το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Αντ. Σαμαράς αποφασίζει να δράσει δυναμικά γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να διακινδυνεύσει άλλη μία μέρα με τις αγορές να δείχνουν «κόκκινο». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από Βρυξέλλες και Αθήνα, ο Ελληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε την Τετάρτη το βράδυ με τον μελλοντικό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Παρ’ όλο που δεν έχει αναλάβει το τιμόνι της Ευρώπης επισήμως, ο Λουξεμβούργιος πολιτικός έχει αρχίσει να παρεμβαίνει σε καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βοηθήσει. Αλλωστε, ο κ. Σαμαράς, που έχει καλλιεργήσει ένα πολύ στενό δεσμό με τον μελλοντικά πιο ισχυρό άνδρα της Ευρώπης, έχει την άνεση να τον πάρει και να του ζητήσει μία έμπρακτη στήριξη. Στο τηλεφώνημα αυτό και οι δύο άνδρες φαίνεται να συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη να μην περάσει εικόνα κόντρας και μονομερών ενεργειών τη στιγμή που οι αγορές κοιτάζουν προσεκτικά κάθε κίνηση είτε της ελληνικής είτε της ευρωπαϊκής πλευράς. Ετσι, καταλήγουν ότι μία δήλωση προς αυτήν την κατεύθυνση του αρμοδίου επιτρόπου για οικονομικές υποθέσεις Γιούρκι Κατάινεν θα ξεκαθάριζε το τοπίο.

Στις 12 κάθε μεσημέρι, στο ισόγειο του κτιρίου της Ευρ. Επιτροπής γίνεται η ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες. Οι εκπρόσωποι των επιτρόπων βρίσκονται εκεί έτοιμοι να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση. Χθες το πρωί, ο εκπρόσωπος του Γιούρκι Κατάινεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, μπαίνει στην αίθουσα 10 λεπτά αργοπορημένος. Πριν προλάβει να δεχθεί κάποια ερώτηση, λέει ότι έχει δήλωση του κ. Κατάινεν για την Ελλάδα. Ο ΖανΚλοντ Γιουνκέρ χθες το πρωί επικοινώνησε με τον Φινλανδό επίτροπο και έτσι από το πρωί η ομάδα του κ. Κατάινεν έπιασε δουλειά, ετοιμάζοντας με ιδιαίτερη προσοχή τη δήλωση που θα κάνει, αποδεικνύοντας ότι τα αντανακλαστικά της νέας ομάδας Γιουνκέρ φαίνεται να είναι σε εγρήγορση. Το στενό επιτελείο του, άλλωστε, θα δώσει και το τελικό «πράσινο φως». Σε συνδυασμό με την πρόθεση της ΕΚΤ να «χαλαρώσει» το πλαίσιο που διέπει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, Ελληνες και Ευρωπαίοι ελπίζουν οι αγορές ότι θα αλλάξουν πορεία άμεσα.

Ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος χθες σε συνέντευξη εξέφρασε τη «μεγάλη συμπάθεια για την ιδέα να λάβει η Ελλάδα προληπτική γραμμή πίστωσης που θα συνοδεύει τις μεταρρυθμίσεις», ενώ επισήμανε ότι το ελληνικό χρέος είναι «απολύτως βιώσιμο» εάν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Σε ερώτηση αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει όλη τη χρηματοδότησή της από τις αγορές, απάντησε «κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά», καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση της τρόικας και τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών. Ενώ στο θέμα της μείωσης του χρέους ο κ. Ρέγκλινγκ επέμεινε ότι κάτι τέτοιο θα εξεταστεί όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, όμως μια τέτοια απόφαση είναι περιορισμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή