Αντ. Σαμαράς: «Συζητούμε τη μετα-Μνημόνιο εποχή»

Αντ. Σαμαράς: «Συζητούμε τη μετα-Μνημόνιο εποχή»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διασφαλισμένη εμφανίζεται η επόμενη, εκτός Μνημονίου, μέρα της Ελλάδας, καθώς κυβέρνηση και πιστωτές καταλήγουν, όπως όλα δείχνουν, σε συμφωνία για την υιοθέτηση μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης, που θα λειτουργήσει σαν «ζώνη ασφαλείας» κατά την πρώτη μεταβατική φάση εξόδου στις αγορές. Αν και ακόμη εκκρεμεί η αξιολόγηση της τρόικας, Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον συμπίπτουν στην ύπαρξη γραμμής στήριξης, με τον κ. Αντ. Σαμαρά να ζητεί την επίδειξη υπευθυνότητας από το σύνολο του πολιτικού προσωπικού.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε και χθες, από το Μιλάνο όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Ασίας, ότι το σενάριο της προληπτικής γραμμής στήριξης προς την Ελλάδα, «μετά το πέρας του Μνημονίου, συνιστά πλέον μέρος (σ.σ.: για τους ίδιους τους πιστωτές προϋπόθεση) της συμφωνίας για την επόμενη μέρα». Απέδωσε, δε, την υιοθέτησή του και στον μεγάλο εκνευρισμό που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές. «Η Ελλάδα κατάφερε μια τεράστια αλλαγή και στα ελλείμματά της και στις μεταρρυθμίσεις, η αλλαγή αναγνωρίζεται πλέον από όλους και έχει αρχίσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, για τη μετά το Μνημόνιο εποχή», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Υπάρχει συμφωνία και προχωρεί μια σοβαρή συζήτηση με τους εταίρους και τους δανειστές μας για την πρώτη μεταβατική φάση… Εχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νέο Μνημόνιο. Οπως αποτελεί και στοιχείο των διαπραγματεύσεων μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές». Επιπλέον, διαβεβαίωσε για τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και την προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή, ανώτατη κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι «η Αθήνα είναι πεπεισμένη, από πλευράς μεγεθών, ότι δεν χρειαζόμαστε αυτή τη γραμμή… έρχεται όμως η έννοια της ασφάλειας, οι αγορές όμως απαιτούν μια αίσθηση ασφάλειας», προσθέτοντας ότι κατ’ αρχήν η κυβέρνηση είναι θετική αν και παραμένουν αδιευκρίνιστες παράμετροι.

Ο κ. Σαμαράς πραγματοποίησε, εκ παραλλήλου, άνοιγμα προς τους ανεξάρτητους, αλλά όχι μόνον, βουλευτές, ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης που έπεται, αλλά και της προεδρικής εκλογής. «Ολες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βοηθήσουν για τη μετάβαση στη μετά το Μνημόνιο εποχή, δεν πρέπει το πολιτικό ρίσκο που ορισμένοι προκαλούν να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η έξοδός μας από την κρίση θα είναι πολύ πιο γρήγορη και ασφαλής για τον ελληνικό λαό αν είμαστε ενωμένοι, ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες».

Από το προσκλητήριο, πάντως, ο κ. Σαμαράς είχε εξαιρέσει -εμμέσως πλην σαφώς- τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο και απέδωσε έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας «που ανησυχεί και τον κόσμο όλο και τις αγορές…». Μάλιστα, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση, επικαλούμενος δημοσιευμένη ανάλυση της Κουμουνδούρου, ότι πηγή ανησυχίας για τις αγορές αποτελεί η πρόσδεση της κυβέρνησης στο άρμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Δηλαδή αν επιστρέφαμε στα ελλείμματα, πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι οι αγορές θα πανηγύριζαν!», σχολίασε δηκτικά ο κ. Σαμαράς. Σε παράλληλο χρόνο, κυβερνητικά στελέχη «έδειχναν» ως αφετηρία για τη στάση των αγορών έναντι της Ελλάδας την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή γα την ψήφο εμπιστοσύνης. «Ερχεται ένα κόμμα και λέει ότι αν ένας βουλευτής ψηφίσει Πρόεδρο είναι αργυρώνητος… αυτό έκανε τον γύρο του κόσμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή