Η θυσία της Μιρκάν κατά του ISIS

Η θυσία της Μιρκάν κατά του ISIS

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» πλησίαζαν με τη βοήθεια βαρέος πυροβολικού στον στρατηγικής σημασίας λόφο Mishtenur, στα περίχωρα του Κομπάνι, όπου είχε αποκοπεί ομάδα Κούρδων ανταρτισσών. H επικεφαλής της διμοιρίας των Κούρδων γυναικών, Ντιλάρ Τζενκεμίς (ή Κεμίς σύμφωνα με άλλη εκδοχή), γνωστή με το ψευδώνυμο Αρίν Μιρκάν, ζήτησε από τις συντρόφισσές της να οπισθοχωρήσουν. Μόνη της εφόρμησε εναντίον των αντιπάλων απασφαλίζοντας μια χειροβομβίδα. Η είδηση της θυσίας της 22χρονης στις 5 Οκτωβρίου έγινε γνωστή παγκοσμίως. Ο αριθμός των τζιχαντιστών που σκότωσε με την επίθεση αυτοκτονίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

«Δεν ξέρω πώς πήρε την απόφαση. Αμυνόταν εκεί μαζί με άλλες μαχήτριες και ενημέρωσε στον ασύρματο τους αρχηγούς της ότι θα κάνει αυτή την επίθεση. Κάθε αντάρτισσα φυλάει πάνω της δύο σφαίρες για τον εαυτό της σε περίπτωση που πέσει στα χέρια του αντιπάλου», λέει στην «Κ» ο Κούρδος δημοσιογράφος Τζογάν Ακάς, που είχε γνωρίσει την Αρίν Μιρκάν όταν ήταν έφηβη.
 
«Δεν περίμενα τότε ότι θα ερχόταν αυτή η μέρα. Τη θυμάμαι κορίτσι ακόμα στο χωριό της, ως μια καλή και έξυπνη μαθήτρια», προσθέτει.
 
Ποια ήταν η Αρίν Μιρκάν
 
Η Αρίν γεννήθηκε στο χωριό Μιρκάν (εξ ου και το ψευδώνυμό της), 18 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Αφρίν, στα δυτικά σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Ο πατέρας της, Σουκρού, μέχρι τον θάνατό του, το 2012, ήταν ιδιαίτερα ενεργός στο κουρδικό κόμμα της βόρειας Συρίας, το κοσμικό PYD. Η οικογένεια είχε δέκα παιδιά, επτά γιους και τρεις κόρες. Μαζί με τη Μιρκάν άλλα τρία αδέλφια της συμμετείχαν στις ομάδες λαϊκής αυτοάμυνας (YPG) που δημιουργήθηκαν για να προστατευτούν οι Κούρδοι από τις δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ και από τους τζιχαντιστές.

 
Πριν ακόμη κλείσει τα 20 έτη, η Μιρκάν έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση πιθανότατα στο όρος Γκάρε. Δεν είχε παιδιά, όπως γράφτηκε στο Διαδίκτυο μετά τον θάνατό της. «Προτού βρεθεί στην πρώτη γραμμή στο Κομπάνι είχε περάσει στην Τουρκία παράνομα και είχε μείνει μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Η τελευταία επικοινωνία που είχε με την οικογένειά της ήταν στις 28 Σεπτεμβρίου, με μία από τις αδελφές της», λέει ο Ακάς. Την ημέρα του θανάτου της ο αδελφός της Αζίζ επρόκειτο να ενσωματωθεί στις ομάδες των Πεσμεργκά που μάχονται τους τζιχαντιστές.
 
Η θυσία της Μιρκάν κατά του ISIS-1
Μια από τις αδερφές της Αρίν μιλάει σε εκδήλωση στη μνήμη της 22χρονης αντάρτισσας στο Συριακό Κουρδιστάν.
 
Η μητέρα της Μιρκάν, η 62χρονη Ουαχίντε, μίλησε τηλεφωνικά στον Ακάς. «Μου είπε ότι είναι περήφανη για την κόρη της, αλλά πονάει ως μητέρα. Περιμένει να της φέρουν το όπλο της που κράτησαν οι συντρόφισσές της», λέει. Την ημέρα της επίθεσης της Μιρκάν σκοτώθηκαν συνολικά 15 Κούρδοι μαχητές. Ανάλογα με την πηγή διέφερε και ο αριθμός των απωλειών που προκάλεσε η 22χρονη αντάρτισσα. Κάποιες αναφορές έκαναν λόγο για επτά νεκρούς τζιχαντιστές, άλλες για δεκάδες. Εκδηλώσεις πέθνους πραγματοποιήθηκαν στη γενέτειρα της Μιρκάν και άλλες πόλεις και χωριά του Συριακού Κουρδιστάν.
 
Την είδηση του θανάτου της Μιρκάν πληροφορήθηκε τηλεφωνικά από συγγενείς του ο 29χρονος Ιμπραχίμ Χαμού. Βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2008. Και αυτός γνώριζε τη Μιρκάν. «Ηταν σοκαριστικά τα νέα», λέει. «Τα χωριά μας τροφοδοτούν τις ομάδες λαϊκής αυτοάμυνας με μαχητές. Στα μέρη μας, όμως, γυναίκες και άντρες είναι ίσοι», προσθέτει. Επικεφαλής άλλωστε των Κούρδων μαχητών στο Κομπάνι έχει τεθεί μία γυναίκα, η 40χρονη Μάισα Αμπντο, γνωστή με το ψευδώνυμο Ναρίν Αφρίν. «Είμαστε υπερήφανοι και προσευχόμαστε γι’ αυτούς», συμπληρώνει ο Χαμού.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή