Ενδοκυβερνητική σύγκρουση με αφορμή τη Διαύγεια

Ενδοκυβερνητική σύγκρουση με αφορμή τη Διαύγεια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με ακόμα ένα περιστατικό προχειρότητας και ασυνεννοησίας μεταξύ των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης, αλλά και των ίδιων των στελεχών του υπουργικού συμβουλίου, βρέθηκε χθες η κυβέρνηση, με αφορμή διάταξη που κατατέθηκε ως τροπολογία, το βράδυ της Τρίτης από το υπουργείο Οικονομικών, και προέβλεπε την προσωρινή άρση των προβλέψεων δημοσιότητας της «Διαύγειας» προκειμένου να επιταχυνθεί η αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Η τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και, συνεπώς, είχε και την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις, αρχικώς στο Διαδίκτυο και χθες το πρωί απείλησε να λάβει διαστάσεις σύρραξης, με το ΠΑΣΟΚ να καταφέρεται εναντίον του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι από την αρχή της συνεδρίασης στη Βουλή, χθες, η υφυπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου είχε δηλώσει ότι η διάταξη «παρεισέφρησε από λάθος σε τροπολογία», προαναγγέλλοντας ότι το ΥΠΟΙΚ θα προχωρούσε στην απόσυρσή της. Ακολούθησε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται σε θέσεις μάχης με τον κ. Μητσοτάκη, με πλέον πρόσφατη αφορμή την αναδιάρθρωση του μισθολογίου στο Δημόσιο. Το ΠΑΣΟΚ, αφού έκρινε σκόπιμο να επισημάνει πως ο κ. Μητσοτάκης είχε αποδεχθεί και υπογράψει την τροπολογία, προσέθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανένα να υπονομεύσει το πρόγραμμα “Διαύγεια”». Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο κυκλοφορούσαν, μάλλον υπερβολικά, σχόλια περί «αδειάσματος» του κ. Μητσοτάκη από την κ. Χριστοφιλοπούλου, αλλά και σενάρια για την πατρότητα της ρύθμισης, εντείνοντας έτσι τον εκνευρισμό στο κυβερνητικό σχήμα.

Σφοδρή υπήρξε και η αντίδραση του πρώην υπουργού Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έχει καταγγείλει τον κ. Μητσοτάκη για προσπάθεια «ξηλώματος» των διαδικασιών αντικειμενικότητας και λογοδοσίας που υιοθετήθηκαν επί ημερών του. Ο κ. Ραγκούσης επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση της διαφάνειας και της διαύγειας στη λειτουργία του κράτους, σχολιάζοντας, λόγω των διαστάσεων που έλαβε στο Διαδίκτυο η εν λόγω τροπολογία, πως «η τήρηση της μεταρρύθμισης της “Διαύγειας” χάρη στον πατριωτισμό των νέων της διαδικτυακής Ελλάδας επιτεύχθηκε και πάλι».

Επί της ουσίας της ρύθμισης, αυτή εδράζεται -σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»- σε επανειλημμένα αιτήματα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος -λόγω των καθυστερήσεων στις διαδικασίες- βρισκόταν αντιμέτωπος με τον κίνδυνο διακοπής της μεταφοράς μαθητών στην περιοχή του. Το υπ. Οικονομικών, το οποίο σπεύδει να… θυμίσει ότι τη διάταξη συνυπέγραψε και ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνει ότι σκοπός της εν λόγω τροπολογίας δεν είναι να αλλοιωθεί ο σκοπός και το πνεύμα του προγράμματος «Διαύγεια», αλλά, πρώτον, να μειωθούν οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή προϋπολογισθέντων νόμιμων δαπανών του ελληνικού Δημοσίου και, δεύτερον, να αποφευχθεί η επιβάρυνση του κράτους με την καταβολή τόκων υπερημερίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή