Αιχμές Γ. Παπανδρέου κατά Ευ. Βενιζέλου

Αιχμές Γ. Παπανδρέου κατά Ευ. Βενιζέλου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πονοκέφαλο στη Χαρ. Τρικούπη προκαλεί ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος χθες άσκησε έμμεση κριτική στη σημερινή ηγεσία ζητώντας «μια νέα αρχή», ενώ ουσιαστικά αμφισβήτησε και την κυβερνητική στρατηγική για το χρέος, καταθέτοντας δική του πρόταση για τη διοργάνωση θεσμικής συζήτησης επί του θέματος.

«Αναζητούμε μια νέα αρχή. Διψάμε για νέο ξεκίνημα και αναγέννηση του Κινήματός μας». Αυτή ήταν μια από τις πρώτες προτάσεις του κ. Γ. Παπανδρέου από το Ηράκλειο της Κρήτης όπου βρέθηκε, προκειμένου να μιλήσει με αφορμή έκθεση του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου». Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα υπηρετήσει «αυτή την προσδοκία όσο πιο σωστά και ενωτικά» δύναται «έχοντας συνείδηση της ιστορίας, της πορείας, της ευθύνης» που του αναλογεί.

Αφησε ενδοκομματικές αιχμές λέγοντας «μερικοί στο Κίνημα ντρέπονται να υπερασπιστούν» το γεγονός ότι το 2010 η κυβέρνησή του «κράτησε τη χώρα όρθια» και, όπως είπε, «αφήνουν αυτούς που μας λοιδορούσαν να καρπώνονται τον δικό μας αγώνα». Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ακόμα ότι δεν αξίζει στον πολιτικό χώρο του «να ετεροπροσδιορίζεται από καμία δεξιά ή αριστερή συντήρηση». Επίσης πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει κίνημα και προκειμένου να συμβεί αυτό «ας τα συζητήσουμε όλα. Ας κριθούν και ας αμφισβητηθούν όλα. Δομές, λειτουργία, πρόσωπα». Ο κ. Παπανδρέου δημοσιοποίησε χθες και πρόταση για το χρέος, λέγοντας ότι προτού ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μας, θα πρέπει να γίνει μια «ουσιαστική δημόσια συζήτηση, την οποία θα διοργανώσει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής». Προκειμένου, όπως είπε, «να διαμορφωθεί μια ενιαία γραμμή, η Ελλάδα να έχει δηλαδή το ισχυρότερο δυνατό εσωτερικό μέτωπο».

Στη Χαρ. Τρικούπη παρακολούθησαν την ομιλία του κ. Παπανδρέου και τηρούν στάση αναμονής για τις επόμενες πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού. Στο εσωτερικό του κόμματος υφίσταται ένας σκεπτικισμός για την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι διεργασίες για την πραγματοποίηση του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για την προσέγγιση με πρόσωπα όπως ο κ. Σπ. Λυκούδης.

Ωστόσο αρκετοί θεωρούν ότι προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση πρέπει να υπάρξει και απτή στήριξη των όρων για κυβερνητική σταθερότητα από τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη διεύρυνση της Κεντροαριστεράς. Ο κ. Ν. Ανδρουλάκης εκτίμησε, χθες (Action 24), ότι ο κ. Λυκούδης ασκεί αποστασιοποιημένος κριτική «με την ασφάλεια της πλειοψηφίας των 151 βουλευτών της κυβέρνησης» και διερωτήθηκε τι θα έπραττε σε περίπτωση που τα δύο κόμματα δεν λάμβαναν ψήφο εμπιστοσύνης. Ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε αποστάσεις και από τη σύγκρουση μεταξύ των κ. Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου και Μιχ. Χρυσοχοΐδη (τους οποίους και κατονόμασε), λέγοντας ότι πρόκειται για προσωπικές στρατηγικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή