Τσίπρας: Οχι στη γραμμή στήριξης τα κεφάλαια ΤΧΣ

Τσίπρας: Οχι στη γραμμή στήριξης τα κεφάλαια ΤΧΣ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κεφάλαια του ΤΧΣ, ύψους περίπου 11,5 δισ. ευρώ, εξελίσσονται στο νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Στο «μαξιλάρι» του ΤΧΣ εστίασε τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη διατυπώσει την πρόθεσή του (από τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ) να αντλήσει από εκεί κεφάλαια -τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ- για τη χρηματοδότηση τράπεζας ειδικού σκοπού, για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, και του δημόσιου ενδιάμεσου φορέα, που θα διαχειρισθεί το ιδιωτικό χρέος. Η πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα κεφάλαια του ΤΧΣ για τη δημιουργία προληπτικής γραμμής πίστωσης συναντά την αντίδραση της Κουμουνδούρου και ο κ. Τσίπρας έσπευσε χθες να επαναλάβει ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα πριν από τη δημοκρατική διέξοδο».

Το επιχείρημα που παρουσίασε προς τον κ. Στουρνάρα η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ (στη συνάντηση συμμετείχαν και οι κ. Γ. Δραγασάκης, Ευ. Τσακαλώτος και Παν. Λαφαζάνης) ήταν, όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, «γιατί να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια αυτά προκειμένου να φτιάξουμε ένα ταμείο για μια προληπτική γραμμή πίστωσης, στην οποία θα έχουμε πρόσβαση σε περίπτωση κρίσης, και να μην τα χρησιμοποιήσουμε για να αποτρέψουμε εξαρχής μια τέτοια κρίση;». Καθώς, μάλιστα, η Κουμουνδούρου συνδέει την προληπτική γραμμή στήριξης με νέο Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε «γιατί να δεχθούμε ως χώρα νέους μνημονιακούς όρους για χρήματα τα οποία έχουμε ήδη χρεωθεί;». Χαρακτήρισε, δε, «εγκληματική επιλογή» να διατεθούν τα 11,5 δισ. του ΤΧΣ, που προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για άλλους σκοπούς. Ο κ. Στουρνάρας, από την πλευρά του, επισήμανε, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι για να αξιοποιηθούν τα χρήματα του ΤΧΣ με τον τρόπο που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να προηγηθεί σχετική συναπόφαση με τους εταίρους.

Και οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για συνάντηση σε «καλό κλίμα», δείχνοντας ότι ο πάγος στις μεταξύ τους σχέσεις, μετά την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ, έχει σπάσει. Ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών, για να ακούσει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι αφού αυτά ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, θα πρέπει οι τράπεζες να ανταποδώσουν τη στήριξη που έλαβαν από το Δημόσιο με ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, κάτι, όμως, που δεν μπορεί να γίνει αν δεν λυθεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, εντύπωση προκάλεσε ένα αριθμητικό στοιχείο που άκουσαν από τον κ. Στουρνάρα, ότι ο αναβαλλόμενος φόρος ανέρχεται στο 40% του εποπτικού κεφαλαίου, κάτι που για την Κουμουνδούρου εγείρει επιπλέον ζητήματα για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Με Αντρο Κυπριανού

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες και με τον γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην Κύπρο. Στις δηλώσεις του καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα και τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή