Με δύο «όχι» η Αθήνα αναμένει την τρόικα

Με δύο «όχι» η Αθήνα αναμένει την τρόικα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Με ισχυρή απορριπτική θέση έναντι των απαιτήσεων της τρόικας για αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων προσέρχεται η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, που θα είναι και η τελευταία της μνημονιακής περιόδου. Σε αυτή τη θέση κατέληξαν χθες οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, παραπέμποντας παράλληλα την οριστικοποίηση των ελληνικών θέσεων για τα «αγκάθια» του μισθολογίου και του συνδικαλιστικού νόμου σε σημερινή σύσκεψη του υπουργού Επικρατείας Δημ. Σταμάτη με τους κ. Χρ. Πρωτόπαπα, Γ. Κουτρουμάνη και Κυρ. Πιερρακάκη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιμένουν ότι η απαίτηση για αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων δεν δικαιολογείται ούτε από την πολιτική συγκυρία ούτε από τη σημαντική μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει συντελεστεί. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται, τα επόμενα 24ωρα, να στείλει προς την τρόικα τις θέσεις της για όλα τα ανοιχτά κεφάλαια, με στόχο την ταχεία επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι ελληνικές θέσεις αναμένεται να φτάσουν το αργότερο στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας σε ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ, ενώ στο μεσοδιάστημα θα εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Η σύσκεψη, υπό τον Δημ. Σταμάτη, αν και συνήθης, κρίθηκε σκόπιμη, καθώς το ζήτημα του μισθολογίου αλλά και των εργασιακών δοκίμασε τις σχέσεις της Χαρ. Τρικούπη με το Μαξίμου, καθώς το ΠΑΣΟΚ είχε αντιδράσει έντονα σε διαρροές νομοσχεδίων, που αποδόθηκαν σε κυβερνητικές πηγές, εντείνοντας παράλληλα την «πράσινη» καχυποψία προς τους κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Γ. Βρούτση. Το ζήτημα του μισθολογίου παραμένει «αγκάθι», καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν θεωρεί δυνατή την όποια αλλαγή. Αντιθέτως, φαίνεται ότι υπάρχει προσέγγιση στα εργασιακά, με βελτιώσεις στο καθεστώς του λοκ άουτ, περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών και αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος ανέλυσαν, επί σχεδόν τρεις ώρες, τα δεδομένα, παρουσία του κ. Γκ. Χαρδούβελη, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από τη συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε, και των κ. Δ. Σταμάτη, Χρ. Λαζαρίδη, Στ. Παπασταύρου και Δημ. Πτωχού. Κυβερνητικές πηγές αναδεικνύουν ως ιδιαιτέρως θετικές τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος αφενός μίλησε σαφώς για «προληπτική γραμμή» και όχι για νέο πρόγραμμα, αφετέρου υπογράμμισε ότι το Ταμείο «στηρίζει την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις». Η Αθήνα έχει, πρακτικώς, στη διάθεσή της ένα «παράθυρο» 10 ημερών για τη διαμόρφωση των τελικών θέσεών της, λόγω της συγκρότησης της νέας Επιτροπής και της συνεδρίασης του Eurogroup στις 6/11. Μετά την παρέλευση του δεκαημέρου αναμένεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, με ορόσημο τη συνεδρίαση των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 8/12. «Εχουμε ένα σχέδιο ολοκληρωμένο επί τη βάσει του οποίου πορευόμαστε. Το σχέδιο τηρείται και νομίζω θα τηρηθεί και το χρονοδιάγραμμα», επεσήμανε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως «στόχος είναι να ολοκληρωθεί εμπροθέσμως η αναθεώρηση, το review της τρόικας. Γιατί αυτή θέλουμε να είναι και η τελευταία εμφάνιση της τρόικας».

Διάδοχος Αβραμόπουλου

Στο τραπέζι των δύο αρχηγών ετέθη και το ζήτημα του προσώπου που θα αντικαταστήσει τον κ. Δ. Αβραμόπουλο στο Πεντάγωνο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Σαμαράς δεν θα αναλάβει τελικά ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο της Εθν. Αμυνας, παρά τις σχετικές εισηγήσεις. Πιθανολογείται, δε, ότι ο νέος ένοικος του Πενταγώνου, που θα είναι πολιτικό πρόσωπο από τη Ν.Δ., θα επιλεγεί από το σημερινό υπουργικό. Με άλλα λόγια, θα υπάρξει μετακίνηση υπουργού στο Εθν. Αμυνας και τοποθέτηση βουλευτή της Ν.Δ. -ενδεχομένως «καραμανλικής» προέλευσης- στη θέση που θα αδειάσει. Η ανακοίνωση των αλλαγών δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και σήμερα (ο κ. Αβραμόπουλος παραιτείται επισήμως το Σάββατο) ενώ η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή