Ενα άβαταρ στη μάχη για την προστασία των ανηλίκων

Ενα άβαταρ στη μάχη για την προστασία των ανηλίκων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας 37χρονος από την Αυστραλία είναι ο πρώτος άνδρας που καταδικάστηκε αφότου πιάστηκε στα «δίχτυα» της Sweetie, του άβαταρ που δημιούργησε η ολλανδική μη κυβερνητική οργάνωση Terre des Hommes ως «όπλο» για την καταπολέμηση της online σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Μοιάζοντας με ένα κορίτσι 9 ετών από τις Φιλιππίνες, η Sweetie («Γλυκούλα») ήταν ουσιαστικά το δόλωμα που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι στα γραφεία της ΜΚΟ στο Αμστερνταμ, κυνηγώντας πέρυσι για 10 εβδομάδες παιδόφιλους σε chatroom στο web.

Κι αυτό, γιατί, στην περίπτωση που κάποιος παιδόφιλος προσέγγιζε την ψηφιακή περσόνα όση ώρα υποδυόταν τη Sweetie και «συνομιλούσε» μαζί της μέσω βίντεο, κατέγραφαν την επικοινωνία ως αποδεικτικό στοιχείο και εντόπιζαν τα ψηφιακά ίχνη που τον ταυτοποιούσαν.

Αν και η Terre des Hommes δεν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιήσει η ίδια τη Sweetie, δηλώνει έτοιμη να παραχωρήσει την τεχνολογία στις διωκτικές αρχές οποιασδήποτε χώρας, για να εντοπίζει παιδόφιλους που ψάχνουν στο Ιντερνετ για ανηλίκους, επιχειρώντας να τους δελεάσουν με χρήματα ώστε να προβούν σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή τους. Ο λόγος είναι πως, σύμφωνα με την οργάνωση, ο λεγόμενος «σεξοτουρισμός της webcam» με αντικείμενο παιδιά παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση τον τελευταίο καιρό.

Ετσι, μέσα στα επόμενα χρόνια ενδέχεται να αποκτήσει εξίσου μεγάλες διαστάσεις με τη διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, η οποία υπολογίζεται πως έχει «τζίρο» δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Επιπλέον, όπως και στην περίπτωση της παιδικής πορνογραφίας, συχνά οι ανήλικοι φοβούνται να καταγγείλουν ένα τέτοιο περιστατικό ή -ακόμη χειρότερα- εκβιάζονται από κυκλώματα. Παράλληλα, «στην περίπτωση της online σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην προληπτική αντιμετώπιση», όπως είχε αναφέρει τον περασμένο Νοέμβριο ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ, Hans Guyt, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Κάτι που μπορεί να γίνει πολύ αποτελεσματικά, πρόσθεσε, με το εντυπωσιακά ρεαλιστικό ομοίωμα της 9χρονης Φιλιππινέζας, το οποίο «ξετρυπώνει» παιδόφιλους από όλο τον κόσμο.

Το όνομα του 37χρονου περιλαμβανόταν στη λίστα των περίπου 1.000 υπόπτων από 71 χώρες, που παρέδωσε η Terre des Hommes στην Ιντερπόλ, και τους οποίους εντόπισε στις 10 εβδομάδες «παρουσίας» της Sweetie στο web. Με προηγούμενες καταδίκες για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων, στην έρευνα που έγινε κατά τη σύλληψή του βρέθηκε υλικό παιδικής πορνογραφίας στον υπολογιστή του. Στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος ομολόγησε την ενοχή του, ενώ καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση, τα οποία δεν θα εκτίσει καθώς ήταν ήδη προφυλακισμένος για 8 μήνες.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι κατηγορίες είχαν νόμιμη βάση παρόλο που «συνομιλούσε» με ένα άβαταρ, καθώς ο ίδιος νόμιζε πως επρόκειτο για ένα πραγματικό κορίτσι. «Τώρα οι διωκτικές αρχές ξέρουν πως οι πληροφορίες που τους έχουμε παράσχει μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες», δήλωσε στο BBC ο Hans Guyt, σχολιάζοντας την απόφαση. Πάντως, μιλώντας στον Guardian, ο πρόεδρος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Κοινωνικών Ελευθεριών, Terry O’Gorman, ανέφερε πως σε τυχόν μελλοντικές ανάλογες δίκες, όπου οι κατηγορούμενοι δεν θα παραδεχθούν την ενοχή τους, δεν θα είναι βέβαιο πως οι ετυμηγορίες θα είναι καταδικαστικές, αφού ποινικά κολάσιμη είναι η online σεξουαλική παρενόχληση πραγματικών παιδιών και όχι άβαταρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT