Το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2015 επαναφέρει η τρόικα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκτός από την προώθηση των αλλαγών σε ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας αναμένεται να δώσουν μεγάλη έμφαση και στην «τρύπα» που οι ίδιοι εντοπίζουν για τον προϋπολογισμό του 2015. Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε χθες πως η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδό της από το πρόγραμμα, ενώ την πρόθεσή τους να επισκεφθούν άμεσα τη χώρα εκδήλωσαν ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γ. Κατάινεν, αναδεικνύοντας ότι η «υπόθεση Ελλάδα» βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει την εκτίμησή της για το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2015, αλλά είναι βέβαιο ότι θα κινείται γύρω από τα 2 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει ότι κενό δεν υπάρχει, παραπέμποντας στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. «Χρυσή τομή» θα μπορούσε να είναι η αναθεώρηση προς τα κάτω των δημοσιονομικών στόχων (για το 2015 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ), αλλά το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμη μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.
Πάντως, αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως αν και από τότε που αποχώρησε η τρόικα από την Αθήνα τα δημοσιονομικά ζητήματα δεν έχουν συζητηθεί καθόλου, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας θα θέσουν το θέμα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, ενώ το ζήτημα αναμένεται να τεθεί και στη συνεδρίαση του αυριανού Εurogroup. Οι λόγοι για τους οποίους η τρόικα «βλέπει» κενό κοντά στα 2 δισ. ευρώ είναι ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε κάποιες φοροελαφρύνσεις για το 2015, δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί επακριβώς οι επιπτώσεις ορισμένων μέτρων του 2014 στον επόμενο προϋπολογισμό, ενώ θεωρούν αβέβαιο το κατά πόσον η οικονομία θα αναπτυχθεί με τον ρυθμό που έχει προβλεφθεί το 2015.
Σε αυτούς τους παράγοντες έρχεται να προστεθεί και η πορεία των εσόδων του φετινού προϋπολογισμού, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνει υστέρηση 300 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο σε σχέση με πέρυσι λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της σεναριολογίας που επικράτησε τον προηγούμενο μήνα για τις ρυθμίσεις των οφειλών προς τις εφορίες. Αντιθέτως, θετικά στον προϋπολογισμό του 2015 αναμένεται να επιδράσει η αλλαγή στις ρυθμίσεις που έγιναν.
Πέραν αυτών, κρίσιμο θεωρείται το Εurogroup της Πέμπτης, καθώς εκεί θα τεθούν όλες οι παράμετροι για την Ελλάδα (τρέχον έλεγχος, επόμενη ημέρα και ρύθμιση χρέους). Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θεωρεί πως οι προτάσεις που απέστειλε η κυβέρνηση για τα ανοικτά μέτωπα δεν καλύπτουν πλήρως τις υποχρεώσεις της χώρας. Ειδικά για το ασφαλιστικό εκτιμάται ότι υπάρχει δρόμος ακόμη που θα πρέπει να διανύσει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση στο Eurogroup θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως και οι διαβουλεύσεις εντός της τρόικας που διεξάγονται αυτές τις ημέρες για το πώς θα χειριστεί το θέμα του τρέχοντος ελέγχου. Από το Εurogroup θα διαφανεί και το πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, με την ελληνική πλευρά να περιμένει την επιστροφή τους στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, ενδεικτική της στάσης που θα τηρήσει η Ευρωζώνη είναι η δήλωση της κ. Μέρκελ ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμά της. Με φόντο το Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου (που έχει προγραμματιστεί να κλείσει συμφωνία-πακέτο για την Ελλάδα) ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι θέλει να επισκεφθεί τη χώρα πριν από το χρονικό αυτό ορόσημο.
«Γνωρίζουμε τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, έχοντας υπ’ όψιν τη συνοχή της Ευρωζώνης», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, θα τη βοηθήσουμε να βγει στις αγορές και θα το κάνουμε με φιλικό τρόπο, αλλά πάντα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους κανόνες μας».