Διαπραγμάτευση χωρίς μίνιμουμ συναινέσεων

Διαπραγμάτευση χωρίς μίνιμουμ συναινέσεων

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να πορευθεί μόνη, προς την ολοκλήρωση της δύσκολης διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τη διαμόρφωση της επόμενης μέρας μετά το Μνημόνιο, εμφανίζεται η δικομματική κυβέρνηση, παρά τη μέγγενη πιέσεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό, καθώς από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν διαφαίνεται διάθεση συναίνεσης.

Οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκαν χθες, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να απορρίπτει με δηλώσεις του κάθε ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, όπως ζητούν, με διαφορετικές επιδιώξεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η χθεσινή, σχεδόν τρίωρης διάρκειας σύσκεψη, με τη συμμετοχή των Γκ. Χαρδούβελη και Χρ. Σταϊκούρα από το υπ. Οικονομικών, αλλά και των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Δημ. Σταμάτη, Χρ. Λαζαρίδη και Στ. Παπασταύρου, εντέλει περιορίστηκε μόνον στην επισκόπηση των ελληνικών θέσεων για το σημερινό Eurogroup, χωρίς οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να ανοίξουν και το κεφάλαιο των εξωτερικών, όπως προβλεπόταν. Αλλωστε, την ώρα της σύσκεψης έγιναν γνωστά στο Μαξίμου τα αποδιδόμενα στον κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ περί παράτασης του ελληνικού προγράμματος, ενώ από το πρωθυπουργικό γραφείο ο κ. Χαρδούβελης είχε συνομιλία με τον Ολλανδό ομόλογό του προς άρση τής, κατά Βενιζέλο, «παρεξήγησης».

Και από το επιτελείο του κ. Σαμαρά αλλά και από πλευράς Βενιζέλου επιχειρήθηκε χθες να πέσουν οι τόνοι, τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή όσο και αναφορικά με την «επιθετική» στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε, ως προς τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ότι δεν «υπάρχει κάποια απόφαση για εθνικό θέμα την οποία να καλούμαστε να λάβουμε… εδώ πρέπει η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας» και δήλωσε ανοιχτός να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για όλες τις εξελίξεις. Αντιστοίχως, για το θέμα της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης, ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά απέρριψε το σενάριο σύγκλησης του συμβουλίου, αν και -όπως είπε- το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απουσία συναίνεσης στο εσωτερικό, καθώς «ο ένας ζητάει εκλογές πριν από τη διαπραγμάτευση, ο άλλος δεν αποδέχεται οποιαδήποτε συμφωνία εξ ορισμού…».

Τα «αγκάθια»

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα τέλη του έτους, με τον κ. Βενιζέλο να χαρακτηρίζει «λεπτή και σκληρή» την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση. Κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς θα γίνει γνωστή η στάση της Ευρωζώνης έναντι των αρχικών θέσεων που έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά και, συνεπώς, ο χρόνος επιστροφής των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, πιθανότατα εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επισκόπησαν όλα τα ανοιχτά θέματα στην ατζέντα με την τρόικα, ενώ, αν και δεν λέγεται επισήμως, στις Βρυξέλλες για το Εurogroup θα ταξιδέψει και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου. Από τη Χαρ. Τρικούπη επισήμαιναν ότι, στις συναντήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, κυβερνητικών στελεχών και των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας, διαμορφώθηκαν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο και τα εργασιακά, κάτι το οποίο επικυρώθηκε και χθες κατά τη συνάντηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Απολύσεις

Μεταξύ των ανοιχτών θεμάτων, ωστόσο, είναι και αυτό των απολύσεων και, μάλιστα, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναζωπυρώθηκε η ένταση, καθώς ο υπουργός Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδος φέρεται να επανέρχεται με το αίτημα της μη απόλυσης έστω και ενός από τους διοικητικούς ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχουν λάβει παράταση στη διαθεσιμότητά τους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, που εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης, προβλέπεται η απόλυση 1.800 εξ όσων ετέθησαν σε διαθεσιμότητα, εκ των οποίων περίπου 450 από το Παιδείας. Παράλληλα, προβλέπονται επιπλέον 1.090 αποχωρήσεις από ΝΠΙΔ εποπτείας των υπουργείων Μεταφορών, Πολιτισμού και Τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή