Σχέδια δράσης διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σχέδια δράσης διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάρτιση σχεδίων δράσης, που θα περιγράφουν με συγκεκριμένα βήματα πώς θα υλοποιηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανά τομέα, πώς, δηλαδή, θα λειτουργήσει μια κυβέρνηση του σημερινού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε σε βάθος τετραετίας να εφαρμόσει όσα περιγράφονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα, έχει δρομολογηθεί από την Κουμουνδούρου. Ο επικεφαλής για την ολοκλήρωση του προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης έχει ήδη ζητήσει από τους υπευθύνους κάθε τομέα να κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο χρονικός ορίζοντας που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση των εν λόγω σχεδίων δράσης είναι τα τέλη Μαρτίου, το απώτερο χρονικά όριο που στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι θα γίνουν εκλογές.

Στο ενδιάμεσο θα εξελίσσεται η διαβούλευση στα αρμόδια κομματικά όργανα των προγραμματικών διακηρύξεων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το κείμενο του κυβερνητικού προγράμματος. Η απόφαση να ζητηθούν τα σχέδια δράσης από τους τομεάρχες ελήφθη με βάση το σκεπτικό ότι «δεν αρκεί να γνωρίζουμε τι θέλουμε να κάνουμε, αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε και πώς θα το κάνουμε», όπως αναφέρει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτει, επίσης, ότι στην ηγετική ομάδα του κόμματος κυριαρχεί η αντίληψη ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πίστωση χρόνου, δεδομένων και των συνθηκών της τρέχουσας συγκυρίας, και θα πρέπει άμεσα να αποδείξει ότι είναι έτοιμη να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. «Διαφορετικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος αφομοίωσης του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που πρέπει να αποφύγουμε», επισημαίνει.

Αναφορικά με το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο, καθώς μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν «μεταφραστεί» σε νομοσχέδια όλες οι προτάσεις, θα έχει ολοκληρωθεί, δηλαδή, όλη η απαραίτητη προεργασία και θα μπορούν άμεσα να προωθηθούν προς ψήφιση.

Πάντως, αν και αναφορικά με την προετοιμασία του κυβερνητικού σχεδίου δράσης, στην Κουμουνδούρου κινούνται με χρονοδιάγραμμα τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες πιο σύντομα, με απόφαση της κυβέρνησης. Είτε επειδή η κυβέρνηση θα θεωρήσει ότι επιτυγχάνει μια καλή συμφωνία με τους εταίρους και θα θελήσει να το εκμεταλλευθεί πριν εξανεμισθεί το επικοινωνιακό πλεονέκτημα που θα θεωρήσει ότι έχει, είτε για τον ακριβώς αντίθετο λόγο, αν δει ότι η όποια συμφωνία δεν είναι καλή και μόνο μεγαλύτερες απώλειες μπορεί να έχει εκλογικά εάν περιμένει μέχρι τη διαδικασία προεδρικής εκλογής.

Ανεξαρτήτως του χρόνου προσφυγής στις κάλπες, η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι η προεκλογική διαδικασία θα είναι άκρως πολωτική και θα αναζητηθεί ένα δίλημμα, πάνω στο οποίο θα πρέπει οι ψηφοφόροι να τοποθετηθούν. Το αντίστοιχο δίλημμα των εκλογών του 2012 ήταν το «ευρώ ή δραχμή», μήνυμα που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι πλέον δεν έχει «πέρασμα» στους ψηφοφόρους όπως τότε. Ως προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα νέο δίλημμα επί της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος θεωρούν τις αναφορές σε κίνδυνο φυγής καταθέσεων από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον κ. Αδ. Γεωργιάδη, το οποίο εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να επανέλθει σε ακόμη πιο δραματικούς τόνους.

Τέλος, με δεδομένες τις εξελίξεις στην Κύπρο, την ενίσχυση της τουρκικής προκλητικότητας, δεν αποκλείουν η κυβέρνηση θα μπει στον πειρασμό να τοποθετήσει τα εθνικά θέματα στο επίκεντρο μιας προεκλογικής περιόδου, θέτοντας το δίλημμα της ικανότητας χειρισμού μιας κρίσης. Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπευθύνου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κ. Ησυχου περί ακραίων απόψεων στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά, που, όπως πρόσθεσε, «φλερτάρουν» με την ιδέα μιας ελληνοτουρκικής κρίσης, προκειμένου να επιζητήσουν συναίνεση για να βρεθούν οι απαιτούμενοι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT