Στην επενδυτική τραπεζική εστιάζει ο όμιλος της Alpha Bank

Στην επενδυτική τραπεζική εστιάζει ο όμιλος της Alpha Bank

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή  στην επενδυτική τραπεζική σηματοδοτεί η τοποθέτηση του κ. Γ. Εμίρη ως επικεφαλής του investment banking της Alpha Bank, αναλαμβάνοντας, εκτός από το investment, και το private banking. Η τοποθέτηση του κ. Εμίρη αποτελεί τμήμα των διοικητικών αλλαγών στην Alpha Bank, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας, που οδήγησε στην έξοδο 2.208 εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και ένα σημαντικό αριθμό στελεχών της τράπεζας. Η διοικητική αλλαγή συνδυάζεται με τη στροφή που πραγματοποιεί η Alpha Bank σε τράπεζα επενδυτικού προσανατολισμού, υιοθετώντας το μοντέλο της Citibank σε μια τράπεζα εστιασμένη στη διαχείριση περιουσίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ο ανασχεδιασμός 50 καταστημάτων της τράπεζας, τα οποία, σε συνδυασμό με τα 20 καταστήματα της Citibank, θα επικεντρωθούν στην εξυπηρέτηση μεγάλων καταθετών με λύσεις για τη διαχείριση περιουσίας και την εξυπηρέτηση του wealth management. Τα νέα καταστήματα που θα ονομαστούν Alpha Plus θα λειτουργούν στο μοντέλο της Citibank και θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό για πωλήσεις επενδυτικών, τραπεζοασφαλιστικών και άλλων προϊόντων.

Το μοντέλο της Citibank προκρίνεται ως επιλογή που θα ενισχύσει τη διείσδυση της τράπεζας στην επενδυτική τραπεζική, στον βαθμό που από το σύνολο των 16.000 εύπορων πελατών, που εξυπηρετούσε η τράπεζα, οι 5.000, δηλαδή το ένα τρίτο περίπου, είχαν τοποθετήσεις σε επενδυτικά προϊόντα, όταν τα αντίστοιχα μεγέθη για την Alpha είναι 12.000 σε σύνολο 112.000 πελατών, δηλαδή το 10% περίπου. Η στροφή της τράπεζας σε λύσεις για τη διαχείριση περιουσίας εντάσσεται στην πολιτική διεύρυνσης των πηγών εσόδων από προμήθειες, στον βαθμό που η ζήτηση για δάνεια αναμένεται να παραμείνει υποτονική και το 2015, ενώ η διαχείριση των επισφαλειών, παρά τη σταθεροποίηση του ρυθμού δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων, στερεί πόρους και κεφάλαια. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 9,2% και διαμορφώθηκαν στα 295,8 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό έσοδο τόκων ενισχύθηκε κατά 21,1% στο 1,4 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μείωσης του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων.

Η πτώση των επιτοκίων στις καταθέσεις δημιουργεί, άλλωστε, την ανάγκη για προσφορά λύσεων προς τους πελάτες με ικανοποιητικές αποδόσεις, που μόνο λύσεις με επενδυτικό προσανατολισμό μπορούν να εξασφαλίσουν. Να σημειωθεί ότι η εξαγορά της Citibank συμπεριέλαβε τις εργασίες wealth management με υπό διαχείριση κεφάλαια 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ είναι καταθέσεις. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Alpha Bank, ανέρχονται πλέον σε 4,8 δισ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ πριν από την εξαγορά της Citibank. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων, αναγκαία διαδικασία για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, αλλά και την εξυπηρέτηση των 480.000 πελατών της Citibank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή