Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική Ασφαλιστική

Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική Ασφαλιστική

Ο Δημήτρης Μαζαράκης αντικαθιστά τον Ρομπέρ Γκοσί στη διοίκηση του ομίλου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Σε αλλαγή διοίκησης στην Εθνική Ασφαλιστική προχώρησε το CVC Capital Partners, τοποθετώντας στη θέση του αποχωρήσαντος Ρομπέρ Γκοσί τον Δημήτρη Μαζαράκη, στέλεχος «με διακεκριμένη πορεία σε ηγετικές θέσεις στον ασφαλιστικό κλάδο της χώρας μας», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο κ. Μαζαράκης, με 30 χρόνια εμπειρίας στην ασφαλιστική αγορά, αναφέρει η ανακοίνωση, είχε μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία στην ALICO AIG Life και στη MetLife, έχοντας διατελέσει αναλογιστής και διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, καθώς και διευθυντής Πωλήσεων και διευθύνων σύμβουλος στην Ελλάδα. Τα τελευταία έξι χρόνια είναι επικεφαλής της MetLife στις περιοχές του Περσικού Κόλπου (ΗΑΕ, Κατάρ, Ομάν, Μπαχρέιν, Κουβέιτ) και στη Σαουδική Αραβία. Εχει υπηρετήσει με επιτυχία σε σημαντικούς θεσμικούς ρόλους, όπως είναι πρόεδρος της Ενωσης Αναλογιστών Ελλάδος, αντιπρόεδρος του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής, πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής, Υγείας και Συντάξεων και πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής Νάσος Ζαρκαλής κάνει λόγο για «ένα διακεκριμένο στέλεχος της ελληνικής και διεθνούς ασφαλιστικής αγοράς με διαχρονικά επιτυχημένη πορεία και βαθιά γνώση του κλάδου».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μαζαράκης δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη εποχή για την ελληνική οικονομία και την ασφαλιστική αγορά, με θετικές προοπτικές που ανοίγουν νέους δρόμους για ανάπτυξη», σημειώνοντας ότι «η ευκαιρία να συμβάλω στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της ιστορικής και κορυφαίας εταιρείας αποτελεί τιμή αλλά και σημαντική ευθύνη». Ο κ. Μαζαράκης αναλαμβάνει καθήκοντα στις 8 Ιουλίου, με την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης σχετικής διαδικασίας της εποπτικής Αρχής.

Αναλαμβάνει καθήκοντα στις 8 Ιουλίου, με την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης σχετικής διαδικασίας της εποπτικής Αρχής.

Η απομάκρυνση του κ. Γκοσί, ο οποίος είχε αναλάβει τα ηνία της Εθνικής Ασφαλιστικής τον Ιανουάριο του 2023, υπήρξε αιφνιδιαστική και αποδίδεται, με βάση την ίδια ανακοίνωση, «στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του σχεδίου μετασχηματισμού και της νέας εταιρικής στρατηγικής» της εταιρείας. Πηγές της αγοράς, ωστόσο, ερμηνεύοντας την αιφνιδιαστική απόφαση και το σύντομο χρονικό διάστημα παραμονής του κ. Γκοσί στην Εθνική Ασφαλιστική –τοποθετήθηκε αμέσως μετά την πώληση της εταιρείας από την Εθνική Τράπεζα στο CVC Capital Partners– αποδίδουν στην προηγούμενη διοίκηση έλλειψη δυναμισμού, αλλά και υστέρηση σε μια σειρά στόχους. Μεταξύ αυτών είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με την Εθνική Τράπεζα στο θέμα της πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων (bancassurance) και καθυστερήσεων σε κρίσιμα projects, όπως αυτό της πώλησης του παλιού χαρτοφυλακίου υγείας. Ερώτημα αποτελεί άλλωστε το κατά πόσον πρόσφατες δηλώσεις του περί ολιγοπωλίου στον κλάδο των νοσοκομείων, στον οποίο το CVC έχει κυρίαρχο ρόλο μέσω των νοσοκομείων «Υγεία» και Μetropolitan, είχαν ενοχλήσει τη διοίκηση του επενδυτικού κεφαλαίου.

Η Εθνική Ασφαλιστική δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει αποτελέσματα για την προηγούμενη οικονομική χρήση, αλλά με βάση την έκθεση φερεγγυότητας του 2023, το ασφαλιστικό αποτέλεσμα του κλάδου ζωής και υγείας διαμορφώθηκε στις 700.000 ευρώ (έναντι 12,5 εκατ. το 2022) και στα 33,3 εκατ. ευρώ (έναντι 42,9 εκατ. ευρώ το 2022) στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων. Στο αποτέλεσμα ωστόσο αυτό δεν περιλαμβάνεται η επιβάρυνση από την αναθεώρηση των παραδοχών των χαρτοφυλακίων υγείας ύψους 11,9 εκατ. ευρώ και των ζημιών της κακοκαιρίας «Daniel» ύψους 85,4 εκατ. ευρώ, παραπέμποντας σε σημαντική ζημία –υπολογίζεται στα 63,3 εκατ. ευρώ– για την προηγούμενη χρήση. Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων για το 2023 έφτασε τα 734,3 εκατ. ευρώ, έναντι 655,9 εκατ. το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT