Συναινετικό κλίμα στην Επιτροπή Εξωτερικών Βουλής

Συναινετικό κλίμα στην Επιτροπή Εξωτερικών Βουλής

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καθαρό στίγμα της πολιτικής συναίνεσης ως προς τους στρατηγικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής -ειδικότερα σε περιόδους μεγάλων κρίσεων όπως η τρέχουσα και παρά τις επιφυλάξεις ή τους προβληματισμούς σε επιμέρους επιλογές- εξέπεμψαν οι κύριες πολιτικές δυνάμεις χθες από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στην ευρύτερη περιοχή (Ουκρανία, Μέση Ανατολή).

«Είναι ανάγκη να επιδιώκεται εσωτερική συναίνεση στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος για να προσθέσει ότι, διαχρονικά, στις μεγάλες επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα, διαπιστώνεται συναίνεση. «Υπάρχει όντως κεκτημένο ως προς την ύπαρξη συναίνεσης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής», σχολίαζε αργότερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος.

Στο ίδιο πλαίσιο, τόσο η κυβέρνηση διά του αντιπροέδρου της όσο και η κ. Βασιλική Κατριβάνου εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία σχολίασε θετικά και την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για την ΑΟΖ, υπογράμμισαν ότι προσφέρεται από την Αθήνα στην Κύπρο αποφασιστική στήριξη για την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ενώ ανάλογο πνεύμα επέδειξαν αμφότεροι και ως προς την ανάγκη να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Στο σημείο αυτό, ωστόσο, και ενόψει της επικείμενης ελληνοτουρκικής συνόδου των δύο κυβερνήσεων στις αρχές Δεκεμβρίου, κατεγράφησαν προβληματισμοί έως και ενστάσεις, και όχι μόνο από την αντιπολίτευση, με επίκεντρο τη συγκυρία κατά την οποία θα συγκληθεί. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως δεν υπάρχει συμφωνία του κόμματός της για τον προγραμματισμό Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδας – Τουρκίας εν μέσω της συνεχιζόμενης προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. «Να μη δώσουμε την εικόνα ότι όλα βαίνουν καλώς, αφού δεν είναι έτσι», είπε. Λίγη ώρα αργότερα, ο Π. Παναγιωτόπουλος (Ν.Δ.) από την πλευρά του καλούσε τον κ. Βενιζέλο να πει τι ακριβώς προσδοκά από αυτό το συμβούλιο.

Πολυεπίπεδες επαφές

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε σχόλιό του παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση προβληματίστηκε πολύ για το αν θα πρέπει να γίνουν αυτές οι επαφές, πλην όμως σημείωσε ότι τελικώς κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσουν σε αυτές, ακριβώς για να γίνουν άμεσα καθαρές στην τουρκική πλευρά οι θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας. Ενώ, υπεραμυνόμενος και της επιλογής να συνεχιστούν γενικότερα οι πολυεπίπεδες ελληνοτουρκικές επαφές, υπογράμμισε πως μέσω αυτών θα μπορούμε να «ξέρουμε κι εμείς πρωτογενώς και αυθεντικά ποια είναι τα όρια της τουρκικής θέσης».

Εν τω μεταξύ, αποκλιμάκωση σηματοδοτεί και η τουρκική πλευρά, μέσω νέων διαρροών στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», όπου αναφέρεται ότι στα τουρκικά πολεμικά στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν δοθεί εντολές να παρακολουθούν, όχι όμως να ανοίξουν πυρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT