Διαρροές, απουσίες στην ψηφοφορία για τις οφειλές

Διαρροές, απουσίες στην ψηφοφορία για τις οφειλές

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο «διαρροές» από την κυβερνώσα πλειοψηφία, δηλαδή τα «παρών» των «πράσινων» Απ. Κακλαμάνη και Μιχ. Κασσή, αλλά και με τις πολλές απουσίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη επί τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών, για τη «διόρθωση» πρόσφατου νόμου σχετικού με τη ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο: υπέρ της εν λόγω τροπολογίας ψήφισαν 147, ενώ μόνο 112 την καταψήφισαν.

Η αποστασιοποίηση των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είχαν από χθες ουσιαστικά προαναγγείλει τη διαφοροποίησή τους, ήταν ανώδυνη πρακτικά για την κυβέρνηση, αφού δεν αποδείχθηκε αρκετή για να ανατρέψουν τον σχεδιασμό για την έγκριση της «διορθωτικής» τροπολογίας. Από τη χθεσινή ψηφοφορία απουσίασε και μικρός αριθμός βουλευτών του μικρότερου εκ των δύο κυβερνητικών εταίρων, αλλά άπαντες με επιστολή τους γνωστοποίησαν πως αν ήταν παρόντες, θα ψήφιζαν υπέρ της τροπολογίας, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι για εκείνους δεν υφίσταται «πολιτικό ζήτημα». Αναφέρονται ενδεικτικά οι Μ. Χρυσοχοΐδης, Β. Κεγκέρογλου, Π. Ρήγας και Φίλ. Σαχινίδης. Αντιθέτως, «γαλάζιοι» –πολλοί εκ των οποίων ήταν και δήλωναν οργισμένοι από τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με την επίμαχη τροπολογία– ήταν παρόντες και υπερψήφισαν.

Απουσίες από ΣΥΡΙΖΑ

Συνολικά, απόντες από την ψηφοφορία ήταν 39 βουλευτές, με πολλούς εξ αυτών να προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνητικά σχόλια, δεδομένου ότι η ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πλην του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ που, ως γνωστόν, βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό, μεταξύ των απόντων ήταν οι Ηρώ Διώτη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Ευ. Διαμαντόπουλος, Γ. Σταθάς, Θεανώ Φωτίου, Γ. Βαρεμένος κ.ά. Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται το φαινόμενο της μη προσέλευσης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε ονομαστικές ψηφοφορίες που έχουν με αίτημά τους προκαλέσει, για ζητήματα τα οποία οι ίδιοι είχαν χαρακτηρίσει ιδιαίτερα κρίσιμα ή και σημαντικά. Μάλιστα, παλαιότερα υπήρξε και περίπτωση που μια τέτοια ψηφοφορία δεν διεξήχθη, ακριβώς επειδή οι αιτούντες δεν ήταν παρόντες στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά την ανάγνωση των ονομάτων τους. Οπως ανακοινώθηκε και για την περίπτωσή τους από το προεδρείο της Βουλής, οι προαναφερόμενοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επιστολή τους γνωστοποιούσαν πως αν ήταν παρόντες, θα ψήφιζαν κατά της τροπολογίας. Βάσει του Κανονισμού του Κοινοβουλίου, αφού δεν ήταν σε επίσημη αποστολή της Βουλής, η ψήφος τους δεν προσμετρείται στο αποτέλεσμα.

Παραλλήλως με την προαναφερθείσα, χθες διεξήχθη και δεύτερη ονομαστική ψηφοφορία: αυτή τη φορά για τη διάταξη που ρυθμίζει το θέμα των «κόκκινων» δανείων, κατόπιν αιτήματος βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Υπέρ της διάταξης ψήφισαν 165 βουλευτές, κατά 83, ενώ 13 δήλωσαν «παρών». Πέραν των δύο κομμάτων της πλειοψηφίας, υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, πλην του κ. Γ. Κυρίτση που δήλωσε «παρών». «Παρών» δήλωσαν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή