Υπόγειος πόλεμος με αρμοδιότητες ΥΠΟΙΚ

Υπόγειος πόλεμος με αρμοδιότητες ΥΠΟΙΚ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας παρασκηνιακός «πόλεμος» αρμοδιοτήτων, που υπερβαίνει την πρόσφατη εμπλοκή με τη ρύθμιση οφειλών, αλλά, παράλληλα, συνδέεται με αυτήν και καταδεικνύει τις «δύσκολες» σχέσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, μελών του οικονομικού επιτελείου και του Μεγάρου Μαξίμου, κρύβεται πίσω από τη χθεσινή δημοσιοποίηση των αρμοδιοτήτων του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» κι ενώ αναμένεται η δημοσίευση και της απόφασης του πρωθυπουργού για τις αρμοδιότητες και του κ. Χρ. Σταϊκούρα (σ.σ. ως αναπληρωτής, έλκει τις αρμοδιότητες απευθείας από τον πρωθυπουργό), τις τελευταίες εβδομάδες στο εσωτερικό του υπουργείου εξελίχθηκε μία διελκυστίνδα από τη μια μεριά της οποίας ήταν ο υπουργός Γκ. Χαρδούβελης και από την άλλη, κατά περίπτωση, οι κ. Χρ. Σταϊκούρας και Γ. Μαυραγάνης. Αιτία αποτέλεσε η, φερόμενη ως, επιδίωξη του κ. Χαρδούβελη να συγκεντρώσει ο ίδιος σημαντικό μέρος από τις αρμοδιότητες του υπουργείου, στο πλαίσιο του νέου οργανογράμματος που τίθεται σε εφαρμογή. Μεταξύ αυτών, τον ΟΔΔΗΧ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από τον κ. Σταϊκούρα, το ΣΔΟΕ κ.ά. από τον κ. Μαυραγάνη.

Στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν όσα έγιναν στο παρασκήνιο διαβεβαιώνουν για τη σκληρή αντιπαράθεση που, προφανώς, έφτασε και στο Μέγαρο Μαξίμου, προς το οποίο, άλλωστε, έχουν εξίσου καλή πρόσβαση και οι τρεις της πολιτικής ηγεσίας του Οικονομικών. Και η λύση δόθηκε με τη διατήρηση του status quo που υπήρχε.

Αρα η είδηση από τη χθεσινή «διαρροή» (σ.σ. αποδίδεται σε έναν εκ των εμπλεκομένων) δεν αφορά, προφανώς, στην «αποδυνάμωση του κ. Χαρδούβελη μέσω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων του στον υφυπουργό», αφού, ούτως ή άλλως, οι περισσότερες εξ αυτών (ΣΔΟΕ, ΓΓΠΣ ήδη από το 2012) βρίσκονταν στην κατοχή του κ. Μαυραγάνη. Η είδηση αφορά στο ότι η κατάληξη της «μάχης» για τις αρμοδιότητες δεν άλλαξε τις ισορροπίες υπέρ του υπουργού, όπως επεδίωκε, κατά τις πληροφορίες, ο κ. Χαρδούβελης. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναλύεται σημείο προς σημείο η διαχείριση των αρμοδιοτήτων και σημειώνεται πως «σχόλια και πολιτικά συμπεράσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας ως «απόρροια» των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Οικονομικών καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα».

Πάντως, η διαρροή του ΦΕΚ και, μάλιστα, με τη διάσταση που του δόθηκε καταδεικνύει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου, σε μία συγκυρία ιδιαιτέρως κρίσιμη για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τη διαμόρφωση της «επόμενης ημέρας» για την Ελλάδα.

Σε αυτό το κλίμα, δεν πέρασε απαρατήρητη η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να αναθέσει, την τελευταία στιγμή, στον αναπληρωτή υπουργό κ. Σταϊκούρα και όχι στον κ. Χαρδούβελη την «υπεράσπιση» της διορθωμένης διάταξης για τις οφειλές στη Βουλή αλλά και οι διαρροές ή δημόσιες δηλώσεις βουλευτών προς στοχοποίηση του υπουργού Οικονομικών και, δευτερευόντως, της γ.γ. Εσόδων κ. Κατερίνας Σαββαΐδου. Πληροφορίες της «Κ», πάντως, επιμένουν ότι η απόφαση για «διεύρυνση» της διάταξης για τις οφειλές, ώστε να περιλάβει και τις βεβαιωμένες, ήταν εν γνώσει όχι μόνον του καθ’ ύλην υπευθύνου για τα έσοδα αλλά μερίδας, τουλάχιστον, από το επιτελείο του Μαξίμου. Συνεργάτες του κ. Χαρδούβελη αφήνουν αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε η ρύθμιση. «Η ευθύνη των αποφάσεων, ανεξαρτήτως των εισηγητών τους, προσωποποιείται στον υπουργό Οικονομικών», αναφέρεται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κ. Χαρδούβελης υποχρεώθηκε να την δεχθεί. Επίσης, άφηναν αιχμές και για την απόφαση που εξέδωσε η κ. Σαββαΐδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή