Εισαγγελική «έφοδος» για Λέοπαρντ και Απάτσι

Εισαγγελική «έφοδος» για Λέοπαρντ και Απάτσι

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένες έρευνες σε Γερμανία και Ελλάδα για εντοπισμό παράνομων πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα πραγματοποιήθηκαν αιφνιδίως το τελευταίο διάστημα, δίδοντας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές πολύτιμα ευρήματα για «μίζες» σε τουλάχιστον δύο μεγάλες προμήθειες εξοπλιστικών που «έτρεξαν» για το Δημόσιο τη δεκαετία του 2000.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς στην Αθήνα κινήθηκε ακαριαία –παράλληλα με τους Γερμανούς ομολόγους της– και εισέβαλε αιφνιδίως στα γραφεία της εταιρείας AXON, συμφερόντων του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, που δραστηριοποιείται για χρόνια στον τομέα των εξοπλισμών. Αιφνίδια έρευνα πραγματοποιήθηκε, επίσης, και στα γραφεία, στην Αθήνα και στον Πειραιά, δικηγόρου που είναι εκπρόσωπος εταιρειών συμφερόντων Λιακουνάκου, ενώ τα ευρήματα που συγκεντρώθηκαν εκτιμώνται ήδη ως σημαντικά.

Πρόκειται, όπως αποκάλυψε χθες η «Κ», για έγγραφα, αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών, προσωπικές ατζέντες, ημερολόγια και άλλα, που συγκεντρώθηκαν από την Οικονομική Αστυνομία, η οποία ανέλαβε να εκτελέσει και τη σχετική εισαγγελική εντολή. Οι αιφνίδιες έρευνες σε γραφεία των εταιρειών Λιακουνάκου, αλλά και του δικηγόρου – εκπροσώπου εταιρειών του κ. Γ. Μαντούβαλου, οργανώθηκαν από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές προκειμένου να προχωρήσουν σε βάθος οι έρευνες, που είναι ανοικτές από καιρό, για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα εξοπλιστικών που προμηθεύτηκε η χώρα, στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο ίδιος ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας, με δήλωσή του στην «Κ», ανέφερε ότι «δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από τις διενεργούμενες έρευνες» και ότι «εμπιστεύεται τις δικαστικές αρχές». Οι έρευνες αφορούν κυρίως το εξοπλιστικό πρόγραμμα για την αγορά των αρμάτων Leopard, η σύμβαση για τα οποία υπογράφηκε όταν υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου. Στο πλαίσιο των εισαγγελικών ερευνών διερευνάται επίσης και το εξοπλιστικό πρόγραμμα για τους πυραύλους «Απάτσι», που επίσης υπογράφηκε την ίδια περίοδο και στο οποίο ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο όγκος των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από τις αιφνίδιες έρευνες των τελευταίων ημερών –τόσο στη Γερμανία όσο και στην Αθήνα– αναμένεται να εκτιμηθούν σε σύντομο χρόνο, προκειμένου οι εισαγγελικές αρχές να αξιοποιήσουν τα ευρήματα, ενώ παράλληλα κινούνται διαδικασίες δικαστικών συνδρομών σε Γερμανία και Ελβετία για το άνοιγμα ύποπτων λογαριασμών εμπλεκομένων προσώπων. Οι έρευνες, όπως ανέφερε δικαστική πηγή, κινούνται προς πάσα κατεύθυνση, με έμφαση στον εντοπισμό «μαύρου» χρήματος που φέρεται ότι διακινήθηκε στο πλαίσιο της προμήθειας των εν λόγω εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ποιοι ερευνώνται

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας, διάφοροι παράγοντες, αλλά και κυβερνητικός αξιωματούχος της εποχής που υπογράφηκαν οι εξοπλιστικές συμβάσεις, καθώς και στενός του συνεργάτης. Οι συντονισμένες έρευνες αφορούν και τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα (άρματα Leopard και τα «Απάτσι») όπου πρωταγωνίστησε ο Θωμάς Λιακουνάκος και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο από την Εισαγγελία Διαφθοράς, με επικεφαλής την κυρία Ελένη Ράικου.

Οι έρευνες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ταυτόχρονες, σε Γερμανία και Ελλάδα, ενώ οι εισαγγελικές αρχές των δύο χωρών βρίσκονται σε πλήρη και άμεση συνεργασία με ανταλλαγή πληροφοριών, προκειμένου να εντοπιστούν οι μίζες και κυρίως οι αποδέκτες τους. Εμφαση δίδεται, κατά τις εισαγγελικές αρχές, στον εντοπισμό των λογαριασμών μέσω των οποίων διακινήθηκαν εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα διερευνώνται και λογαριασμοί στενού συνεργάτη του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου.

Συγκεκριμένα, οι εισαγγελικές αρχές δίδουν μεγάλο βάρος στο άνοιγμα των λογαριασμών του Γιώργου Κανδαλέπα, κουμπάρου και στενού συνεργάτη του Γιάννου Παπαντωνίου. Για τον λόγο αυτό έχουν ήδη υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές, καθώς ο ίδιος ο Κανδαλέπας δεν έχει συναινέσει για το άνοιγμα των λογαριασμών του στην Ελβετία, από όπου διακινήθηκαν χρήματα προς τον λογαριασμό της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου, που εντοπίστηκε στην πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση του υλικού που συγκεντρώθηκε από τις εισαγγελικές αρχές –την έρευνα «τρέχει» η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου– αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή