Εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας

Εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλό επίπεδο παραμένουν οι ελληνοκινεζικές σχέσεις, καθώς και οι δύο πλευρές επιμένουν στην οικοδόμηση της στρατηγικής συνεργασίας. Το μεν Πεκίνο επενδύοντας στην Ελλάδα, με επίκεντρο τα λιμάνια και τις υποδομές, η δε Αθήνα παραμένοντας σταθερά βασικός σύμμαχος και συνομιλητής της Κίνας εντός της Ε.Ε. Η βούληση των δύο πλευρών και τα ανοιχτά ζητήματα της διμερούς συνεργασίας συζητήθηκαν χθες κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής Επιτροπής Πολιτικής και Συμβουλευτικής Διασκέψεως (Βουλής), Ντου Κινγκλίν.

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε, ως δείγμα της υψηλής στάθμης των σχέσεων των δύο πλευρών, τις διαδοχικές συναντήσεις κορυφής, καθώς μόνον τους τελευταίους μήνες ο ίδιος συναντήθηκε δύο φορές με τον ομόλογό του της Κίνας και μία με τον πρόεδρο της χώρας.

«Μέσα από αυτές τις φιλικές επαφές, εμβαθύνουμε τη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς προς τον κ. Ντου, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «εκτιμά πολύ τη συνεπή στήριξη που παρέχει η Κίνα σε αυτές τις δύσκολες ώρες που πέρασαν και περνούν η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Ντου χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «πολύ καλό και γνωστό φίλο του κινεζικού λαού» και αναγνώρισε πως «έχετε δουλέψει πολύ θετικά και σκληρά για τη σύσφιγξη φιλίας μεταξύ των δύο πλευρών». Ο ίδιος χαρακτήρισε πλήρως αξιόπιστη τη φιλική και εταιρική σχέση μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, ενώ επανέλαβε πως η κρίση χρέους στην Ελλάδα αποτέλεσε σημείο ανησυχίας για τους «Κινέζους φίλους της Ελλάδας», εκφράζοντας αφενός τη βεβαιότητα ότι «η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις προσωρινές δυσκολίες» και αφετέρου την προθυμία του Πεκίνου «να κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε τους φίλους μας».

Ο κ. Ντου έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων «για να ξεπεραστεί η κρίση του χρέους», έκανε λόγο για «σημαντικά αποτελέσματα ειδικά ως προς τη θετική ανάπτυξη του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο», αλλά και ως προς την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την έξοδο στις αγορές. «Δεν είναι εύκολη δουλειά και θέλουμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας, ιδιαίτερα μετά την ύφεση που διήρκεσε έξι χρόνια… θεωρούμε ότι τώρα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σημαντική χρονική καμπή και ως φίλοι χαιρόμαστε να ακούμε όλα τα θετικά νέα σας», προσέθεσε ο Κινέζος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του λαού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT