Εκατέρωθεν όροι για συνάντηση των αρχηγών

Εκατέρωθεν όροι για συνάντηση των αρχηγών

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όρους, ενστάσεις και υπεκφυγές, κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιμετωπίστηκε η είδηση για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου Ευ. Βενιζέλου με τον κ. Αλ. Τσίπρα, ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Παρά τις διαψεύσεις, το ενδεχόμενο να απευθυνθεί πρόσκληση προς τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει συζητηθεί στις κλειστές συσκέψεις του Μαξίμου, χωρίς βεβαίως να ληφθεί τελική απόφαση. Η Κουμουνδούρου, από την πλευρά της, μοιάζει να αρνείται τη συνάντηση, όχι όμως με τους αυστηρούς τόνους που χρησιμοποιούσε προ εβδομάδων. Ηδη, πάντως, με την αρχική του αντίδραση ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να θέσει εκτός παιγνίου τον κ. Ευ. Βενιζέλο, λέγοντας πως δεν υφίσταται λόγος συμμετοχής του.

Η εντολή από το Μαξίμου, όπως εκφράστηκε μέσω της κ. Σοφίας Βούλτεψη αλλά και του γραμματέα της Ν.Δ. Ανδ. Παπαμιμίκου, ήταν να αναδειχθεί ότι την προοπτική της συνάντησης την έχει ήδη υπονομεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Για να μπορέσει να υπάρξει οποιοδήποτε μίνιμουμ συνεννόησης, πρέπει στις συζητήσεις να πηγαίνουμε χωρίς όρους», επεσήμανε η κ. Βούλτεψη (ΣΚΑΪ), ενώ ο κ. Παπαμιμίκος (Το Βήμα) σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας «θέλει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών ουσιαστικά για να ορίσει πότε θα γίνουν εκλογές». «Δεν έχει νόημα να συζητάμε με ανθρώπους που επιδιώκουν τον διχασμό», προσέθεσε, αν και τόνισε: «Ας δούμε πώς θα είναι τα πράγματα και μετά το συζητάμε».

Πηγές από το Μαξίμου σημείωναν ότι, επί της ουσίας, δεν υπάρχει μεταβολή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών του, όπως ο κ. Δημ. Παπαδημούλης, για συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. «Πρόκειται για τους ίδιους όρους από την πίσω πόρτα», υπογράμμιζε στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, προσθέτοντας ότι «αν είχες να κάνεις με κάποιον άλλο, να το συζητούσαμε, όμως τώρα θα είναι παράλογο και καταστροφικό -και μάλιστα σε φάση λεπτής διαπραγμάτευσης- να προκαλέσεις νέες αναταράξεις δίνοντας επίσημο βήμα στον κ. Τσίπρα να αμφισβητήσει τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία».

Και η πραγματικότητα είναι ότι, έστω και χωρίς τους τόνους του παρελθόντος, η πλειονότητα των φωνών της Κουμουνδούρου μάλλον επιβεβαίωσε την κυβερνητική κριτική. «Δεν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής συνεννόησης στα ζητήματα του χρέους και της εξόδου από την κρίση», επεσήμανε ο κ. Π. Σκουρλέτης, σπεύδοντας να καταστήσει… αποσυνάγωγο τον κ. Βενιζέλο. «Αν ο πρωθυπουργός αισθάνεται την ανάγκη να καλέσει τον κ. Τσίπρα, θα το δούμε. Θεωρούμε περιττό τον κ. Βενιζέλο».

«Τους τρόμαξε τόσο πολύ ένα δημοσίευμα, που δεν μπορούν να κρύψουν τον φόβο τους απέναντι στην ισχύ των επιχειρημάτων; Ούτως ή άλλως ο κ. Βενιζέλος ακόμη περιμένει από τον κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του είχε απευθύνει και είχε αποδεχθεί, την ημέρα εορτασμού της επετείου της Δημοκρατίας στη Βουλή, προκειμένου να συναντηθούν για να τον ενημερώσει για τα εθνικά θέματα», ήταν το σχόλιο από πλευράς ΠΑΣΟΚ.

Σε παράλληλο, πάντως, χρόνο, δύο στελέχη της Κουμουνδούρου διατύπωναν μάλλον εντελώς αποκλίνουσες θέσεις. «Είναι ολοφάνερο ότι υπάρχουν διαφορές, αλλά όταν η χώρα βρίσκεται σ’ αυτήν την κατάσταση, η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο βασικές πολιτικές δυνάμεις είναι αυτονόητη», επεσήμανε ο κ. Δημ. Παπαδημούλης. Από τη Βουλή, ο κ. Παν. Λαφαζάνης κινούνταν σε άλλους τόνους: «Κάποιοι λένε για συναίνεση. Δεν μας λέτε, όμως, ότι η συναίνεση συνεπάγεται μια πολιτική νέας λεηλασίας και νέας διάλυσης».

Τέλος, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, σχολιάζοντας -κατά την πάγια γραμμή του κόμματοςτις εξελίξεις, εξέφρασε την απορία «γιατί δεν μπορεί να γίνει μια συζήτηση ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι διαφορές που προβάλλονται σήμερα μεταξύ των δύο κομμάτων και των δύο πολιτικών αρχηγών έχουν περιοριστεί κατά πολύ».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή