Ο Βούρος με το μαύρο collant του Μακεδονομάχου

Ο Βούρος με το μαύρο collant του Μακεδονομάχου

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ένοικος του τάφου είναι -αλίμονο- νεκρός… Ομως! Παρά το δεινό πλήγμα, ο αγών για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και κάθε Μακεδονίας δεν σταματά. Ως νέα ηρωική μορφή σε αυτό το ωραίο άθλημα αναδεικνύεται ο θεράπων του Θέσπιδος, πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ο Γιάννης ο Βούρος. Ο εν λόγω φόρεσε (μεταφορικώς, βέβαια…) τη μαύρη πλισέ mini jupe και το ομοιόχρωμο collant του Mακεδονομάχου και κατήγαγε περιφανή νίκη εις βάρος των ακατονόμαστων γειτόνων, οι οποίοι δολίως επεχείρησαν να διεισδύσουν στην Ενωση Θεάτρων της Ευρώπης (ΕΘΕ).

Διαβάζω, λοιπόν, ότι, στο πλαίσιο της συνέλευσης της ΕΘΕ στο Τελ Αβίβ και κατά την εξέταση των υποψηφιοτήτων για την ένωση, ο Γ. ο Βούρος αντέδρασε και μάλιστα «άμεσα», όπως μας πληροφορεί το δελτίο Τύπου, μόλις διαπίστωσε ότι κάποιος θεατρικός οργανισμός με την επωνυμία ΝΕΤΑ δήλωνε ως έδρα την πόλη Μπίτολα «της Μακεδονίας» και επίσης ότι ο πρόεδρος του συγκεκριμένου οργανισμού είναι κάποιος που φέρει την ιδιότητα του πρώην υπουργού Πολιτισμού «της Μακεδονίας».

Ο διευθυντής του ΚΘΒΕ τίναξε την ατίθαση κόμη με τις φυσικές μπούκλες και, αφού εξήγησε ότι είναι «υπέρ των συνεργασιών και της εξωστρέφειας» (σ.σ.: κατά το πατροπαράδοτο «δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…»), δήλωσε αγέρωχα ότι δεν μπορεί να δεχθεί συνεργασία με Σκοπιανούς που χρησιμοποιούν το θέατρο και την ένωση «για να καπηλευτούν το όνομα της Μακεδονίας, κάτι που δεν αναγνωρίζουν ούτε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ούτε η Ελλάδα και φυσικά ούτε εγώ (sic)». Αν τις τρομερές εκείνες στιγμές σημειώθηκε ελαφρά έστω σεισμική δόνηση στο Ισραήλ ή αν σκοτείνιασε ο ουρανός του Τελ Αβίβ και άρχισε το μπουμπουνητό, δεν μπορώ να το πω. (Φαντάζομαι ότι κάτι παρόμοιο είναι πολύ πιθανό να συνέβη, αφού ο Θεός είναι Ελλην και μάλιστα Πελοποννήσιος, όπως πιστεύω, αλλά αφού δεν το γνωρίζω με βεβαιότητα, ας μη σας πάρω στο λαιμό μου. Εξάλλου, δεν αποκλείεται ο Θεός εκείνη την ώρα να κοιμόταν και να μην πήρε είδηση το γεγονός. Θεός είναι στο κάτω κάτω, δεν είναι ο Τσακ Νόρις…)

Και τώρα, ας αφήσουμε τα αστεία, για να απαντήσουμε ο καθένας μας στο εξής ερώτημα: Ποιο ήταν το πραγματικό όφελος για τη χώρα -όχι για τον Βούρο- από τη στάση του αυτή; Αν σκεφθείτε κάτι, οτιδήποτε (εκτός βέβαια από την ικανοποίηση του εθνικού εγωισμού μας), και το οποίο να αντέχει στην εξέταση της λογικής, σας παρακαλώ να το πείτε και σε μένα…

Καρατζαφέρης και Τούρκοι

Από όλη την υπόθεση Καρατζαφέρη, ένα πράγμα μόνον είναι αυτό που μου προξενεί αλγεινή εντύπωση, ότι επέλεξε να ιδρύσει την εταιρεία του με την επωνυμία «Catilina» στις βρετανικές νήσους Τερκς εντ Κέικος (Turks and Caicos) στην Καραϊβική ή Καραβαϊκή, όπως την έλεγε στη Βουλή ο αλησμόνητος πασόκος Δ. Σγουρίδης, που τώρα έχει ενταχθεί στους Ανεξέλεγκτους Ελληνες.

Να σημειωθεί ότι τα μικρότερα νησιά του εν λόγω νησιωτικού συμπλέγματος λέγονται «Turks», δηλαδή «Τούρκοι». Η ονομασία προέρχεται, δε, από ένα είδος κάκτου που φύεται εκεί και το οποίο λέγεται «ο κάκτος με το καπέλο του Τούρκου», επειδή το κόκκινο άνθος στην κορυφή του φυτού μοιάζει με φέσι. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πώς γίνεται κοτζάμ Καρατζαφέρης να μην ενοχλήθηκε από την προφανώς ανθελληνική ονομασία των νήσων και να επέλεξε σε αυτές να ασφαλίσει τις οικονομίες του!

Τώρα θα μου πείτε, πού βρήκα να κολλήσω κι εγώ. Και όμως, είναι σημαντικό. Διότι ο Καρατζαφέρης, έστω και αν το όνομά του προέρχεται εμφανώς από την τουρκική, είναι πάνω απ’ όλα Ελλην πατριώτης! Εντάξει;

Ανίατη

Ο αναπληρωτής της καρδιάς μας, ο Λεωνίδας ο Γρηγοράκος, ο αρχοντοπασόκος και καραμπουζουκλής, έκανε πρόταση στην κυβέρνηση για την κατάργηση του εισιτηρίου των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία. Οπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για την «επιστροφή στην κανονικότητα», όπως την εννοεί το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή επιστροφή στα ελλείμματα. Τι να κάνουμε; Το ΠΑΣΟΚ είναι μια ασθένεια ανίατη…

Μόλις κυκλοφόρησε

Πρόκειται για το νέο βιβλίο του Πέτρου Μακρή-Στάικου «Ο “Δεκέμβρης” του 1944: Τέσσερα άγνωστα κείμενα», που εκδόθηκε από τον «Ικαρο». Το βιβλίο περιλαμβάνει τα εξής τέσσερα κείμενα: την πρόταση του John Melior Stevens (Αγγλος αξιωματικός, στέλεχος του SOE) για την αποτροπή της κατάληψης της εξουσίας στην Ελλάδα από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κατά τον τερματισμό της κατοχής από τον Αξονα. Την πλήρη αναφορά της βρετανικής 23ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας για τη δράση της στα Δεκεμβριανά. Την αφήγηση του ναυάρχου Δημητρίου Οικονόμου σχετικά με τη διαδρομή της φάλαγγας των ομήρων που είχαν συλλάβει οι κομμουνιστές. Τέλος, τα πρακτικά της διάσκεψης με τους εκπροσώπους της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ, στο Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων και του Στρατιωτικού Συνδέσμου στην Ελλάδα, από τις 8 ώς τις 11 Ιανουαρίου 1945. Ελπίζω ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα το έχω διαβάσει, ώστε να επανέλθω με εκτενέστερο σημείωμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή