Ο Τσετσένος, η Ρωσία και το αίτημα για έκδοση

Ο Τσετσένος, η Ρωσία και το αίτημα για έκδοση

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο ένοπλες επιθέσεις κατά Ρώσων στρατιωτών και αστυνομικών κατηγορείται ότι συμμετείχε ο 34χρονος Τσετσένος αντάρτης Amaev Khavazi, ο οποίος συνελήφθη τον Σεπτέμβριο στη Χίο και κρατείται στον Κορυδαλλό έως ότου εκδικαστεί στον Αρειο Πάγο αίτημα έκδοσής του από τη Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας.

Ο Khavazi είχε εντοπιστεί από άνδρες του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών μέσα σε βάρκα με 45 παράτυπους μετανάστες και υπέβαλε αίτημα πολιτικού ασύλου με πλαστά στοιχεία (Umar Shamaev). Μετά τη δακτυλοσκόπησή του, ωστόσο, ταυτοποιήθηκε και διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των ρωσικών αρχών. Ο εντοπισμός του 34χρονου είχε μάλιστα κινητοποιήσει ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ καθώς υπήρξαν υπόνοιες ότι ο Khavazi είχε το 2012 ταξιδέψει στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Την περασμένη Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, το Εφετείο Βορείου Αιγαίου γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσης του Khavazi και πλέον, ύστερα από έφεση που άσκησε μέσω του συνηγόρου του ο 34χρονος, την τελεσίδικη απόφαση θα λάβει ο Αρειος Πάγος. Παράλληλα, στο διάστημα που μεσολάβησε από τη σύλληψή του, τον Σεπτέμβριο, το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας κοινοποίησε στις ελληνικές αρχές έγγραφα σχετικά με τη δράση του Τσετσένου αντάρτη, την περίοδο 2000 – 2009.

Συγκεκριμένα, οι ρωσικές αρχές κατηγορούν τον Amaev Khavazi ότι συμμετείχε σε ένοπλη αντάρτικη ομάδα, της οποίας ηγείτο ο καταζητούμενος Ταρχάν Γκαζίεβ και ότι πήρε μέρος σε ένοπλες επιθέσεις κατά «αξιωματούχων επιβολής του νόμου». Σύμφωνα με το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014, ο Khavazi πήρε μέρος σε δύο ένοπλες ενέδρες που στοίχισαν τη ζωή συνολικά σε δέκα Ρώσους ή φιλορώσους στρατιώτες και αστυνομικούς.

Το έγγραφο

«Στις 2 Ιουνίου 2004 κατά τις 8 μ.μ. στο 70ό χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Γκρόζνι – Ιτούμ Καλέ από τα μέλη ένοπλης ομάδας (συμμορίας) πυροβολήθηκαν δύο φορτηγά οχήματα, στα οποία επέβαιναν στρατιώτες των ομοσπονδιακών δυνάμεων. Από την επίθεση πέντε στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν. Στη διάπραξη του εν λόγω εγκλήματος διαπιστώθηκε η ταυτότητα του υπόπτου Αmaev Khavazi» αναφέρει έγγραφο του ρωσικού ΥΠΕΣ, το οποίο έχει στη διάθεσή της η «Κ».

Παρομοίως, ο 34χρονος Τσετσένος κατηγορείται ότι το 2009 συμμετείχε σε ενέδρα κατά αξιωματούχων του υπουργείου Εσωτερικών Yποθέσεων στην περιοχή Σαρόι της Τσετσενίας. «Στις 5 μ.μ. της 2ας Αυγούστου 2009, στο 21ο χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Τάζμπιτσι – Σαρόι της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, ο Amaev Khavazi ενεργώντας στην ομάδα του Ταρχάν Γκαζίεβ μέσω χρήσης αυτόματων όπλων επιτέθηκε (σ.σ.: μαζί με πέντε ακόμα άτομα) σε αξιωματικούς επιβολής του νόμου που μετακινούνταν με δύο αυτοκίνητα UAZ και ένα αυτοκίνητο Νiva, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό πέντε εξ αυτών και τον τραυματισμό άλλων πέντε».

Τι είπε ο ίδιος

Την 13η Νοεμβρίου ενώπιον του δικαστηρίου ο 34χρονος δήλωσε «ένστολος στρατιώτης της ελευθερίας της Τσετσενίας» ωστόσο, αρνήθηκε ότι συμμετείχε στα δύο περιστατικά που του αποδίδονται. «Πολέμησα και αγωνίστηκα μόνο για την εθνική ανεξαρτησία της Τσετσενίας. Δεν ταξίδεψα στη Συρία ή στο Ιράκ και εγκατέλειψα την ένοπλη δράση όταν ένα τμήμα των Τσετσένων μαχητών άρχισε να οραματίζεται τη δημιουργία Ισλαμικού Χαλιφάτου στον Καύκασο» κατέθεσε. Είπε ακόμα ότι από το 2012 μέχρι τη σύλληψή του στην Ελλάδα παρέμενε κρυμμένος σε διαμέρισμα στην πόλη Γιάλοβα της Τουρκίας και επιβίωνε χάρη στην υποστήριξη ΜΚΟ, με επωνυμία Humanitarian Relief Foundation. Τέλος, υποστήριξε ότι η έκδοσή του θα επιφέρει άμεσο κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή του. Το Εφετείο Βορείου Αιγαίου απέρριψε την έκδοση του 34χρονου για το επεισόδιο του 2004, με το σκεπτικό ότι από τα έγγραφα δεν αποδεικνύεται η συμμετοχή του σε αυτό. Αντίθετα, έκρινε επαρκή τα στοιχεία που συνδέουν τον Khavazi με τα γεγονότα του Αυγούστου 2009 και επομένως έκρινε την έκδοσή του «επιτρεπτή». Την οριστική απόφαση θα λάβει το αμέσως επόμενο διάστημα ο Αρειος Πάγος.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2013 το Τμήμα Ειδικών Ποινικών Υποθέσεων του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης είχε απορρίψει αίτημα έκδοσης ενός ακόμα Τσετσένου αντάρτη, του Aslan Chamutaev, που συνελήφθη στην Ελλάδα και κρατείτο σε Κέντρο Κράτησης στην Κομοτηνή. Ο Chamutaev αντιμετώπιζε κατηγορίες για «διοίκηση ένοπλων αντάρτικων σχηματισμών» και «παράνομη αγορά και κατοχή πυροβόλων όπλων». Αναγνωρίστηκε ως πολιτικός πρόσφυγας στο Βέλγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή