Αποκαλυπτήρια για το επενδυτικό ταμείο Γιουνκέρ

Αποκαλυπτήρια για το επενδυτικό ταμείο Γιουνκέρ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σήμερα το πρωί και μπροστά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θα παρουσιάσει την πρώτη του μεγάλη δράση και ίσως τη μεγαλύτερή του προεκλογική δέσμευση. Το επενδυτικό πακέτο των 300 δισ. που σκοπό έχει να δυναμιτίσει ξανά την ευρωπαϊκή οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Το πακέτο αυτό θα αποτελείται αρχικά από 16 δισεκατομμύρια από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 5 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Στη συνέχεια αυτά τα 21 δισ. θα δημιουργήσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSI). Με μία συντηρητική πρόβλεψη της Ε.Ε. τα 21 δισ. μπορούν να γίνουν μέσω μόχλευσης 315 δισ. μέχρι το 2017. Το EFSI θα διαχειρίζεται από την ΕΤΕπ και θα χρηματοδοτεί στρατηγικά σχέδια στους τομείς κυρίως των υποδομών, ενέργειας, εκπαίδευσης, έρευνας αλλά και ένα μεγάλο μέρος θα πάει στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων. Το σκεπτικό πίσω από το EFSI είναι να μπορέσει να χρηματοδοτήσει σχέδια με μεγαλύτερο ρίσκο κάτι που δεν έκανε μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με αυτό τον τρόπο να προσελκύσει και περισσότερους επενδυτές.

Ευκαιρίες

Στην περίπτωση της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκει ότι οι δύο βασικοί λόγοι που επηρεάζουν αρνητικά τις επενδύσεις είναι πρώτον οι σφιχτές συνθήκες χρηματοδότησης και δεύτερον οποιαδήποτε πολιτική αβεβαιότητα που μπορεί να υπάρχει στην Ελλάδα ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες του 2015. Οι ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα εντοπίζονται κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού, καθώς υπάρχει ήδη αύξηση στις επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων και γενικότερα στον κλάδο των υπηρεσιών. Εκεί που εντοπίζεται πρόβλημα το οποίο περιορίζει τις επενδύσεις στους παραπάνω κλάδους είναι οι ελλιπείς υποδομές. Αεροδρόμια, τρένα και λιμάνια θα μπορούσαν να ιδιωτικοποιηθούν και καλύτερο νομοθετικό πλαίσιο θα μπορούσε να αυξήσει τις επενδύσεις. Ενα τέτοιο επενδυτικό πακέτο μπορεί να βοηθήσει αρκετά την Ελλάδα, καθώς «πολλοί φοβούνται να επενδύσουν στη χώρα, αλλά αν ξέρουν ότι η επένδυση δεν έχει ρίσκο, αφού θα καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSI), μπορούν να επενδύσουν πιο εύκολα.

«Σταγόνα στον ωκεανό»

Τα 315 δισ. θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι είναι «σταγόνα στον ωκεανό» και ότι μπορούν να κάνουν λίγα για να φέρουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Εκτός από αυτό το ποσό χρειάζεται να συμμετάσχουν και τα κράτη-μέλη αλλά και ιδιώτες επενδυτές που θα πολλαπλασιάσουν το αποτέλεσμα του εγχειρήματος. Σημαντικό μέρος της προσπάθειας αυτής είναι να μειωθούν τα εμπόδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κοινή αγορά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Επενδυτικό Σχέδιο θα μπορούσε να δημιουργήσει 1-1,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στα επόμενα τρία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή