Εγκώμιον επαγγελματισμού

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τακτικοί αναγνώστες γνωρίζετε πως, κατά καιρούς, η στήλη εξαίρει ενθουσιωδώς την αρετή του επαγγελματισμού, με κάθε ευκαιρία. Ιδού, λοιπόν, ακόμη μία αφορμή (δεν θα τολμούσα να την πω «ευκαιρία», για λόγους που θα καταλάβετε αμέσως παρακάτω…) ώστε να υποστηρίξω ότι, πάντα στη ζωή, είναι καλύτερο να έχεις να κάνεις με επαγγελματίες παρά με ερασιτέχνες.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή άγνωστοι διέρρηξαν το διαμέρισμά μου στο κέντρο της πόλης. Οταν ύστερα από είκοσι τέσσερις ώρες κατόρθωσα να μπω στο διαμέρισμα (είχαν τραβήξει πίσω τους τον σύρτη της πόρτας ασφαλείας, βλέπετε), διαπίστωσα ότι είχαν κοιτάξει όλο το σπίτι, είχαν εντοπίσει το συρτάρι στο γραφείο όπου κρατούσα ρολόγια και μανικετόκουμπα, και τα σήκωσαν όλα, πλην των Swatch. Προσοχή: οι διαρρήκτες δεν πείραξαν βιβλία και δίσκους. Δεν μετακίνησαν ούτε ένα χαρτί στο γραφείο. Δεν πείραξαν ούτε πολύτιμα αντικείμενα αξίας, όπως το μπούστο του Τσώρτσιλ, για το οποίο είμαι τόσο περήφανος. Πήραν μόνον αυτά που μπορούσαν να μεταφέρουν και να τα πουλήσουν εύκολα.

Τι συμπεραίνουμε;  (Οχι εγώ, οι αστυνομικοί που μου εξήγησαν τον τρόπο δράσης της συγκεκριμένης σπείρας). Οτι οι διαρρήκτες ήσαν κακοποιοί υψηλού επαγγελματισμού, γι’ αυτό και πήγαν κατευθείαν στον στόχο τους, χωρίς να πειράξουν τίποτε άλλο. Αν δεν ήσαν επαγγελματίες, ενδέχεται να τα είχαν κάνει όλα λίμπα. Συνεπώς, καταλήγω εγώ, μακάρι σε όλα να έχουμε να κάνουμε με επαγγελματίες, ακόμη και αν υφιστάμεθα τον επαγγελματισμό από την πλευρά του θύματος μιας διάρρηξης.

Βέβαια, υπάρχει και σοβαρός αντίλογος. Ο «ανιψιός» μου (υιοθετημένος, εξ ου τα εισαγωγικά…), στον οποίον εξέθεσα την κατάσταση και τις σκέψεις μου που μοιράστηκα μαζί σας παραπάνω, μου είπε: «Θείο, δεν θα ήταν όμως καλύτεροι επαγγελματίες οι διαρρήκτες, αν φρόντιζαν να μην προκαλέσουν ζημιά στο σημείο από το οποίο μπήκαν;». Ναι, ο μικρός έχει δίκιο. Αλλά, προκειμένου αυτοί να μην προκαλέσουν ζημιά, θα έπρεπε εγώ να ήμουν μαζί τους (με ένα πιστόλι καρφωμένο στον κρόταφο, που λέει ο λόγος) για να τους ξεκλειδώνω. Καλός ο επαγγελματισμός―το είπαμε. Αλλά όχι κι έτσι! Τόσο επαγγελματισμό δεν θα τον άντεχα. Εχει και αυτός, εντέλει, τα όριά του…

Μια φάρσα

Μες στην παραζάλη των ημερών (βλέπε παραπάνω), κάπου πήρε το μάτι μου στο Ιντερνετ ότι συστάθηκε στο Facebook ομάδα με την απίθανη επωνυμία «Διαδικτυακοί Νεολαίοι» και η οποία στηρίζει αναφανδόν τον ΓΑΠ. Σύνθημά τους, δε, είναι το αξιοθρήνητο: «Εμείς πάμε! Εσύ θα έρθεις;», το οποίο παραπέμπει ευθέως στο περίφημο προεκλογικό σποτ με το οποίο ο Γιώργος αναδείχθηκε σε θεότητα του σύγχρονου stand-up. Η γνώμη μου, χωρίς πολλές περιστροφές: η επωνυμία και το σύνθημα μιλούν από μόνα τους, οι «Διαδικτυακοί Νεολαίοι» αυτοί δεν είναι αυθεντική κίνηση, πρόκειται για φάρσα, για πλάκα, και πάω στοίχημα ότι από πίσω είναι οι Βουλαρίνος-Νικολάου του ΣΚΑΪ. Δεν είμαστε δα και παιδιά!..

Ο γάιδαρος κι ο πετεινός

Προσέξτε πόσο ωραία τα φέρνει έτσι η ζωή, ώστε μερικοί μερικοί να εξευτελίζονται μόνοι τους, χωρίς τη βοήθεια κανενός και, προφανώς, χωρίς να το καταλαβαίνουν κιόλας οι ίδιοι. Την ίδια ημέρα που ο Γεράσιμος Γιακουμάτος έστειλε την τρόικα «στο διάααλο», ο ίδιος άνθρωπος, με αυστηρό ύφος, το οποίο όμως σκίαζε η ανεπαίσθητη θλίψη, επετίμησε τον Δάνη Τζαμτζή επειδή χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «κόμμα κλεφτών». Δεν έχω αμφιβολία ότι ο Τζαμτζής θα έλαβε υπ’ όψιν του την απαρέσκεια του υφυπουργού Γιακουμάτου, ο οποίος για ακόμη μία φορά επεβλήθη διά του παραδείγματος. Προτείνω την προαγωγή του σε αναπληρωτή υπουργό. Το αξίζει για τους τρόπους του.

Μια συναρπαστική βραδιά

Τι κάνετε αύριο στις 18.30; Τίποτε; Πολύ ωραία! Λοιπόν, τη συγκεκριμένη ώρα, θα είστε στο Πάντειο, στο αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα, όπου θα πραγματοποιηθεί ωραία εκδήλωση με τον τίτλο «Εναλλακτικές μορφές διεθνούς οικονομικής ολοκλήρωσης―Η εμπειρία της Λατινικής Αμερικής». Θα μιλήσουν ο σύντροφος πρεσβευτής της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και ο σύντροφος πρεσβευτής της Κούβας. Σας βεβαιώ ότι θα είναι μια συναρπαστική βραδιά και, επιπλέον, πολύτιμη. Διότι αρκεί να κόψετε φάτσες και θα καταλάβετε γιατί δεν πρέπει να ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ (Τ-Λ).

Αναθέρμανση σεναρίων

Να σας ενημερώσω ότι ξαναζεστάθηκαν τα σενάρια που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ (Τ-Λ) να μην επιθυμεί την άμεση ανάληψη της εξουσίας, αλλά να επιδιώκει καθυστέρηση, εξαιτίας της αβεβαιότητας στην οικονομική κατάσταση. Αν έχω έγκυρη πληροφόρηση επ’ αυτού; Οχι, καμία. Αν έφθασαν στ’ αυτιά μου οι σχετικές φήμες; Οχι, ούτε κι αυτό συνέβη. Αλλά τότε πώς τολμώ να το λέω; Είναι πολύ απλό: το εικάζω από το γεγονός ότι ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Θεοδώρας Τζάκρη και Χρυσούλας Γιαταγάνα με τον ΣΥΡΙΖΑ (Τ-Λ) στις επόμενες εκλογές. Αν μάλιστα ανακοινώσουν και τη Ραχήλ Μακρή, τότε δεν θα μου μένει η παραμικρή αμφιβολία…

Το γέλιο κάνει καλό

Νεαρός συνάδελφος, πρόσωπο εύθραυστης ιδιοσυγκρασίας, εισήλθε ασθμαίνων και εμφανώς αναστατωμένος στο γραφείο μου, για να μου πει ότι είχε λάβει από υπουργό το εξής άσεμνο γραπτό μήνυμα στο κινητό του: «Γελάτε μαζί μου κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων;». Με ρώτησε τι να κάνει και τον συμβούλευσα να απαντήσει με το εξής μήνυμα: «Και πριν και κατά τη διάρκεια και μετά»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή