Ντ. Μπακογιάννη: «Αμεσα η διαδικασία εκλογής Προέδρου»

Ντ. Μπακογιάννη: «Αμεσα η διαδικασία εκλογής Προέδρου»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση για επιτάχυνση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή στις 8 Δεκεμβρίου, κατέθεσε χθες η κ. Ντόρα Μπακογιάννη προκειμένου να αρθεί η πολιτική εκκρεμότητα στη χώρα. «Καθαρές λύσεις σημαίνει ότι είμαι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσω το τοπίο τώρα. Διότι, άλλως πως, είμαστε σε κινούμενη άμμο. Κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις και βυθιζόμαστε παραπέρα», επεσήμανε η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., προτείνοντας μάλιστα να μην κλείσει η Βουλή για τα Χριστούγεννα, εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου Δημοκρατίας.

Η κ. Μπακογιάννη ουσιαστικά επανέφερε χθες (99,5) την πρόταση που είχε δημοσιοποιήσει και προ μηνών, για επιτάχυνση της προεδρικής εκλογής, ει δυνατόν με συναίνεση των κομμάτων. «Να πούμε ότι συμφωνούμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι συμφωνούμε σε βασικά πράγματα που πρέπει να γίνουν και από εκεί και πέρα, ναι, να γίνουν εκλογές. Ας αποφασίσει ο λαός», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για εκλογική και όχι μόνον σύγκρουση «δύο Ελλάδων», μεταξύ σοβαρότητας και λαϊκισμού, τον οποίο δεν περιόρισε στο κόμμα της αντιπολίτευσης. Το αντίθετο, μάλιστα, καθώς έφερε ως παράδειγμα πως την ώρα που κυβερνητικό κλιμάκιο πήγαινε να διαπραγματευθεί με την τρόικα, «άλλοι που δεν διαπραγματεύονται λένε “πηγαίνετε, κύριοι, στο διάολο”», φωτογραφίζοντας τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γερ. Γιακουμάτο. Η πρώην υπουργός, αφού έκανε λόγο για ψυχρολουσία τόσο της κυβέρνησης στο Παρίσι όσο και του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο, επανέλαβε όσα είπε στην πρόσφατη συνέντευξή της στην «Κ» περί της ανάγκης συνεννόησης: «Χρειάζεται αλλαγή πλεύσης από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, αλλά χρειάζεται αλλαγή πλεύσης και από την πλευρά Τσίπρα. Να καθήσουν σε ένα τραπέζι και να πουν τι μας ζητούν και ποια είναι η κατάσταση σήμερα, τι είναι αυτό που μπορούμε και τι αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε».

Πάντως, οι δημόσιες αναφορές της κ. Μπακογιάννη προκάλεσαν και ενόχληση, καθώς εκτιμήθηκε ότι τροφοδοτούν σενάρια εκλογών, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση απέρριπτε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και αναζητούσε τρόπους ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από την τρόικα.

Σε παράλληλο χρόνο, ο κ. Κ. Χατζηδάκης σημείωνε (ΣΚΑΪ) ότι «πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να κλείσει η διαπραγμάτευση ικανοποιητικά. Η παράταση θα απλώσει ακόμη περισσότερο ένα νέφος αμφιβολίας γύρω από τη χώρα». Σχολιάζοντας, δε, τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και τις επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με διεθνή funds, σημείωσε πως «αν αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίσει τόσες δυσκολίες με την τρόικα, φανταστείτε τι θα γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή